Trwa ładowanie...

Racuchy z jabłkami - wartości odżywcze, kalorie i przepisy

Racuchy z jabłkami to tradycyjna potrawa kuchni polskiej. Przepadają za nimi zarówno dzieci, jak i dorośli. Ponieważ te małe, owalne i smażone na złoto placuszki można robić zarówno z drożdżami, jak i bez, tak z mlekiem, jak i maślanką, istnieje wiele różnych przepisów. Czy racuchy z jabłkiem są kaloryczne? Czy wychodzą na zdrowie?

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

spis treści

1. Co to są racuchy z jabłkami?

Racuchy z jabłkami to małe, owalne placuszki smażone na złoty kolor. Tradycyjnie przygotowuje się je z mąki, mleka i drożdży lub jajek. Do ciasta dodaje się świeże jabłka, pokrojone w kostkę lub starte na tarce.

Placuszki podaje się z cukrem pudrem lub cukrem, marmoladą, musami owocowymi lub ze śmietaną. Niekiedy racuchy polewa się gorącą czekoladą. Dla wielu to jeden z najwspanialszych smaków dzieciństwa.

2. Przepis na racuchy drożdżowe z jabłkami

Domowe racuchy drożdżowe należą do tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Są grube, puszyste w środku, a z wierzchu chrupiące. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli.
Aby przygotować tradycyjne drożdżowe racuchy z jabłkami, wystarczy:

  • 200 ml mleka,
  • 25 g drożdży,
  • 250 g przesianej mąki,
  • łyżeczka masła,
  • żółtko,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Jak zrobić racuchy z jabłkami? Do miski wsyp mąkę i zrób w niej dołek, do którego wlej drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku. Następnie dodaj żółtko, masło i szczyptę soli. Całość wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki, po czym odstaw na 20 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.

Na patelni rozgrzej olej i nakładaj nieduże porcje racuchów. Możesz użyć drewnianej łyżki zamaczanej często w ziemnej wodzie, co sprawia, że nie przykleja się do niej ciasto. Placuszki smaż 3 minuty z każdej strony.

Usmażone racuchy odłóż na ręcznik papierowy, następnie przełóż na talerze i posyp cukrem pudrem. Podawaj najlepiej od razu na ciepło.

3. Czy racuchy z jabłkami są zdrowe?

Racuchy są bardzo smaczne, ale przygotowane na bazie mąki pszennej nie są najlepszym źródłem witamin i składników mineralnych (tylko w kilku procentach pokrywają dzienne zapotrzebowanie na te składniki). Dostarczają za to dużej ilości węglowodanów. Trudno je uznać za danie zdrowe i dietetyczne.

To dlatego należy serwować je niezbyt często. Jedzenie racuchów bez umiaru może wpływać na wzrost ryzyka wystąpienia nadwagi i otyłości, a także chorób serca. Wiąże się także z niekorzystnym wpływem na poziom glukozy we krwi.

Ile kalorii mają racuchy z jabłkiem? Okazuje się, że sporo. Porcja 100 g dostarcza ponad 200 kcal, a także tłuszcze i cholesterol. To dlatego warto modyfikować przepisy na racuchy drożdżowe i tworzyć własne receptury.

4. Fit racuchy drożdżowe

Racuchy można przygotować również w wersji dietetycznej. Zamiast mąki pszennej dobrze sprawdzi się mąka pełnoziarnista, mąka ryżowa, mąka owsiana lub mąka gryczana. Można też dodać płatki owsiane, dzięki czemu placuszki będą bogatsze w składniki mineralne i błonnik.

Racuchy można przygotować także na bazie mleka sojowego, mleka kokosowego bądź mleka migdałowego, które zastąpią tradycyjne mleko. Smaczne są także racuchy na maślance czy kefirze.

Jako dodatki do dietetycznych racuchów można wykorzystać samodzielnie przygotowane domowe konfitury, świeże owoce czy musy owocowe. Zamiast cukru pudru można wykorzystać zmielony ksylitol lub erytrytol.

Racuchy dietetyczne smaży się na patelni teflonowej, bez dodatku tłuszczu. Warto je również piec w piekarniku, na wysmarowanej olejem blasze.

5. Jak zrobić racuchy bez drożdży?

Można również zrobić tak zwane szybkie racuchy z jabłkami, czyli racuchy bez drożdży. Aby przygotować ekspresowe placki z jabłkiem, potrzebne są takie składniki jak:

  • 200 ml mleka,
  • 150 g mąki pszennej,
  • jajko,
  • 2 jabłka,
  • łyżka cukru wanilinowego,
  • łyżeczka cukru,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia.

Przepis na racuchy drożdżowe jest bardzo prosty. W misce należy wymieszać przesianą mąkę z cukrem i sodą lub proszkiem. Następnie do składników suchych należy dodać mokre, czyli mleko i jajko. Całość trzeba wymieszać na jednolitą masę bez grudek, a potem dodać jabłka: obrane, dość drobno pokrojone lub starte (można także kłaść plasterki jabłka na wylane na patelnię ciasto). Jak smażyć racuchy? Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wykłada się łyżkę ciasta i smaży z dwóch stron (przez około 1,5 minuty każda) na złoty kolor. Placuszki podaje się z cukrem pudrem, frużeliną, musem owocowym, syropem klonowym lub dżemem.

Puszyste racuchy z jabłkami bez drożdży również są smaczne i kaloryczne, ale nie zachwycają swoimi wartościami odżywczymi. Są zasobne w węglowodany, które dostarczane w nadmiernej ilości mogą prowadzić do otyłości i kłopotów ze zdrowiem.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.