Rumsztyk – różne warianty dania, dodatki, sposób przyrządzenia
Czym jest rumsztyk? Jest to danie, które w ostatnim czasie wróciło na polskie stoły. Najczęściej rumsztyk kojarzy się z tłustą porcją mięsa najczęściej z dodatkiem w postaci podsmażonej cebulki, ale istnieją też inne odsłony bardziej urozmaicone, a przede wszystkim dietetyczne. Rumsztyk może być wołowy, wieprzowy, ale możliwy jest również rumsztyk z piersi kurzej lub indyczej.
1. Różne warianty rumsztyku
Drugie danie obiadowe, którego głównym składnikiem jest rumsztyk, a dodatkami są ziemniaki, smażona cebula, nie wydaje się dietetycznym obiadem. Jednak można zrezygnować z wysokokalorycznych dodatków, wybrać polędwicę, czyli najchudszą partię mięsa, co spowoduje, że rumsztyk stanie się daniem nawet dla osób na diecie.
Rumsztyk może być przygotowany na wiele sposobów, przede wszystkim chodzi o przyrządzenie samego mięsa. Najbardziej popularny jest rumsztyk wykonany z mięsa mielonego. Może być też wersja siekana, czyli mięso pokrojone w drobne kawałki. Jednak trzeba pamiętać, że każdy rumsztyk bez względu na mięso wymaga użycia innych, dodatkowych produktów dla przykładu bułki tartej, mąki czy jajek, ponieważ jest to spoiwo konieczne do właściwego uformowania mięsa.
Dodatkowe produkty to niestety dodatkowe kalorie w posiłku. Rumsztyk jest nie tylko w wersji siekanej, ponieważ mięso może być rozbite tłuczkiem do mięsa. Takie podanie nie wymaga dodatkowych produktów, dlatego jest mniej kaloryczne niż rumsztyk siekany.
2. Dobór odpowiednich dodatków
Rumsztyk bez względu na rodzaj użytego mięsa powinien być wyrazisty, a to będzie możliwe dzięki dobraniu odpowiednich dodatków. Można zrezygnować z klasycznych przypraw, czyli pieprzu i soli, a wybrać bardziej aromatyczne przyprawy dla przykładu majeranek, słodkiej papryki, tymianku czy ziół prowansalskich.
To też warto wiedzieć
Niektórzy decydują się na rumsztyk w wersji pikantnej i dodają np. musztardę, ciemne piwo czy czosnek.
Tradycyjny rumsztyk to mięso z cebulą, ale warzywo można zastąpić innym dodatkiem przykładowo pomidorami, pieczarkami, cukinią, młodą kapustą, a nawet grzybami leśnymi. Rumsztyk w wersji dla osób na diecie może zawierać warzywa gotowane na parze.
3. Sposób przyrządzenia dania
Przygotowanie rumsztyku należy zacząć oczywiście od mięsa, które można rozbić tłuczkiem lub siekać jak w przypadku mięsa mielonego. Następnie mięso powinno być posmarowane oliwą, na tym etapie do panierki dodać należy wybrane przyprawy. Jeżeli rumsztyk będzie w wersji siekanej to do spojenia można zastosować białko jajka, ale też dobrze się sprawdzi siemię lnianie czy jaglane otręby.
Następnym etapem jest formowanie mięsa i tu również może być wersja dopasowana do upodobań kulinarnych osoby gotującej. Po uformowaniu kształtu mięso powinno być odstawione do lodówki. W tym czasie można przygotować dodatki. Po wyjęciu z lodówki rumsztyk należy przez kilka minut podsmażyć na rozgrzanej patelni, oczywiście z obu stron. Rumsztyk może być też upieczony lub grillowany.