Trwa ładowanie...

Sałatka z pomidorami - właściwości pomidorów i przepisy na najlepsze sałatki

 Paula Komendarczuk
Paula Komendarczuk 07.12.2021 15:19
Sałatka z pomidorami ma wiele cennych właściwości zdrowotnych.
Sałatka z pomidorami ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. (adobestock)

Sałatka z pomidorami to pomysł na błyskawiczną przekąskę lub dodatek do obiadu. Pomidory są jednymi z najbardziej wartościowych warzyw, które poprawiają odporność organizmu, pozytywnie wpływają na pracę serca i układ nerwowy. Sałatka z pomidorami pasuje na każdą okazję, można podać ją z oliwą z oliwek, dressingiem na bazie miodu i musztardy, vinegrettem lub sosem na bazie jogurtu.

spis treści

1. Właściwości pomidorów

Pomidory to źródło witaminy C, E, PP, K, witamin z grupy B oraz beta-karotenu. Dodatkowo dostarczają potasu, wapnia, manganu, żelaza, miedzi oraz magnezu.

Okazuje się, że te czerwone warzywa zawiera sporą ilość błonnika, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego i sprzyja walce o szczuplejszą sylwetkę.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Dodatkowo zmniejszają ciśnienie tętnicze krwi, wykazują właściwości moczopędne i wspierają pracę serca. Ich dużą zaletą jest również działanie antymiażdżycowe, podnoszenie naturalnej odporności organizmu, a także redukcja stresu.

Okazuje się, że pomidory są uznawane za istotny czynnik profilaktyki raka prostaty i raka szyjki macicy. Jednocześnie ograniczają one wpływ wolnych rodników, opóźniają procesy starzenia się organizmu, nawilżają skórę, zmniejszają trądzik i przebarwienia.

2. Przepisy najlepsze na sałatki z pomidorami

2.1. Sałatka z pomidorami i mozzarellą

Składniki:

  • 2 pomidory,
  • 1 kulka sera mozzarella,
  • świeża bazylia,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Pomidory myjemy i kroimy w stosunkowo cienkie plasterki. Mozzarellę wyjmujemy z zalewy i kroimy w taki sam sposób jak pomidory. Na talerzu układamy naprzemiennie ser, plasterek pomidora oraz listek bazylii. Posypujemy niewielką ilością soli i pieprzu oraz polewamy oliwą z oliwek.

2.2. Sałatka z pomidorami i wędzonym twarogiem

Składniki:

  • 2 pomidory malinowe,
  • 130 g twarogu wędzonego,
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki miodu,
  • pół łyżeczki octu balsamicznego,
  • świeża bazylia,
  • sól himalajska,
  • czarnuszka.

Sposób przygotowania:

Pomidory myjemy, kroimy w jednakowe plasterki i układamy na talerzu. Posypujemy solą i polewamy sosem, przygotowanym z miodu, oliwy i octu balsamicznego. Wierzch pokrywamy pokruszonym twarogiem, posypujemy odrobiną czarnuszki i ozdabiamy listkami świeżej bazylii.

2.3. Sałatka z pomidorami i rukolą

Składniki:

  • 3 pomidory,
  • mały zielony ogórek,
  • 120 g mozzarelli,
  • 2-3 garści rukoli,
  • bagietka,
  • oliwa.

Składniki na dressing:

  • 1 łyżeczka octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Rukolę myjemy, osuszamy i wkładamy do większej miski. Do naczynia wsypujemy też pokrojone w kostkę pomidory, ogórka oraz mozzarellę.

Bagietkę kroimy w plasterki, a polewamy je odrobiną oliwy i podpiekamy kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 185 stopni. Grzanki podajemy razem z sałatką polaną dressingiem.

2.4. Sałatka z pomidorami na zimę

Składniki:

  • 1 kg twardych pomidorów,
  • 150 g cebuli,
  • pół litra wody,
  • 50 ml 10% octu,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 3 listki laurowe,
  • 3 goździki,
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu,
  • pół łyżki oleju do każdego słoika.

Sposób przygotowania:

Pomidory myjemy, usuwamy z nich zgrubienie przy łodydze i kroimy w 5 mm plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki.

Wyparzone słoiki napełniamy naprzemiennie pomidorami i cebulą. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól, pieprz, listki laurowe, ocet, cukier oraz goździki. Całość dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i od razu zalewamy słoiki wypełnione pomidorami.

Do każdego słoika wkładamy po kawałku liścia laurowego, ziarenka pieprzu oraz goździki. Po zalaniu przetworów na wierzch każdego słoika wylewamy pół łyżki oleju.

Brzegi słoików wycieramy za pomocą ręcznika papierowego i zakręcamy. Dno dużego garnka wykładamy ściereczką kuchenną, wkładamy przetwory i nalewamy letniej wody do 3/4 wysokości słoików.

Całość doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy gaz i kontynuujemy gotowanie przez kolejne 15 minut. Wyjmujemy słoiki odstawiając je do góry dnem, zmieniamy ich pozycję dopiero gdy zawartość całkowicie wystygnie.

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze