"Strączek długowieczności". Obniża cholesterol, reguluje poziom cukru
Najpopularniejszymi odmianami roślin strączkowych w Polsce są fasola czerwona i biała, ciecierzyca i soczewica. To jednak niejedyne strączkowe opcje na obiad! Zdrowotnym hitem jest na przykład fasola edamame – "strączek długowieczności". Dlaczego warto włączyć ją do swojego menu?
1. Czym jest edamame?
Edamame to całe, niedojrzałe ziarna soi, czasami określane jako "soja warzywna". Ziarna edamame są intensywnie zielone, a jedna filiżanka (160 gramów) tej ugotowanej fasolki dostarcza 224 kalorii.
Edamame zawiera białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, foliany, miedź, witaminę K, tiaminę oraz ryboflawinę.
2. Dlaczego edamame to "strączek długowieczności"?
2.1. Obniża cholesterol
U osób spożywających średnio 25 gramów białka sojowego dziennie odnotowuje się obniżenie poziomu cholesterolu LDL (lipoproteiny niskiej gęstości) o około 3-4 proc.
Poza białkiem edamame zawiera również błonnik, przeciwutleniacze i witaminy – związki roślinne, które również mogą poprawić profil lipidowy krwi.
2.2. Reguluje poziom cukru we krwi
Edamame ma bardzo niski indeks glikemiczny oraz znacznie więcej białka i tłuszczu niż węglowodanów. Jest odpowiednie dla osób z cukrzycą i insulinoopornością.
2.3. Zawiera dużo białka
Rośliny strączkowe należą do najlepszych roślinnych źródeł białka, a filiżanka ugotowanych ziaren edamame dostarcza go aż 18,4 g. Warto przy tym wspomnieć, że jest to białko pełnowartościowe – dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów, których potrzebuje organizm.
2.4. Zmniejsza ryzyko rozwoju raka prostaty
Kilka badań obserwacyjnych wykazało, że produkty sojowe są związane z obniżonym ryzykiem raka prostaty. Naukowcy apelują jednak o dalsze badania w tym zakresie.
2.5. Zmniejsza utratę masy kostnej
Badania dowiodły, że regularne spożywanie produktów z białka sojowego i suplementów sojowych (bogatych w obecne w edamame izoflawony) może obniżyć ryzyko osteoporozy u kobiet w okresie menopauzalnym i pomenopauzalnym.
3. Jak przygotować edamame?
Tradycyjnie edamame przyrządza się z dodatkiem szczypty soli i dodaje do zup, gulaszy, sałatek, dań z makaronem lub po prostu spożywa się jako przekąskę.
Edamame często podaje się w restauracjach serwujących sushi oraz japońskich restauracjach. Można je też znaleźć w większości dużych supermarketów i w sklepach ze zdrową żywnością.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl