Surówka z kalafiora surowego – przepis, kalorie i wartości odżywcze
Surówka z kalafiora surowego jest zdrowa, zaskakująco smaczna i banalnie prosta w przygotowaniu. Można ją podawać jako dodatek do obiadu czy grilla, ale i jeść na lunch wyłącznie z opieczoną bagietką. Jak ją przygotować? Dlaczego warto jeść?
1. Co to jest surówka z kalafiora surowego?
Surówka z kalafiora surowego to doskonały dodatek do obiadu. Jest oryginalna i zaskakująca, ponieważ smak surowego kalafiora nie przypomina smaku warzywa gotowanego. Jest lekko ostry, przywodzi na myśl kalarepę czy białą kapustę.
Co ważne, nie towarzyszy mu specyficzny aromat (w skład kalafiora wchodzą olejki eteryczne, nadające mu przykry zapach podczas gotowania, wówczas bowiem wydziela się siarka).
Aby przygotować surówkę z surowego kalafiora, wystarczy zetrzeć go na tarce i podać w towarzystwie koperku, jogurtu naturalnego i majonezu. Znane są także różne wariacje smakowe na jej temat, takie jak surówka z surowego kalafiora i jabłka, sałatka z surowego kalafiora z ogórkiem czy surówka z surowego kalafiora i ogórka kiszonego.
To zdecydowanie zachęca do eksperymentowani i poszukiwania nowych smaków. Surówka z kalafiora doskonale podkreśla smak potraw mięsnych i rybnych, ale także wegetariańskich oraz z grilla.
Fantastycznie komponuje się z grzanką, opieczoną bagietką czy chlebem z chrupiącą skórką. Ponieważ kalafior jest ciężkostrawny i ma właściwości gazotwórcze, lepiej nie jeść go na kolację. Aby złagodzić jego działanie, warto podawać go z czosnkiem, imbirem, koprem lub kminkiem.
2. Przepis na surówkę z surowego kalafiora z koperkiem
Surówka z kalafiora surowego jest smaczna, uniwersalna i bardzo prosta do przygotowania. Aby ją zrobić, potrzebne są tylko 4 produkty, takie jak:
- mały lub średni kalafior. Kupując kalafior należy zwrócić uwagę na to, by jego główka była biała lub kremowa, a przy tym twarda, zwarta i ciężka,
- pęczek koperku,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki majonezu,
- sól, pieprz do smaku, opcjonalnie ząbek czosnku.
Z kalafiora oderwij liście, umyj go i osusz, podziel na różyczki. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Umyj, osusz i drobno posiekaj koperek. Dodaj go do startego kalafiora.
Jogurt wymieszaj z majonezem. Tak powstały sos dodaj do kalafiora i kopru. Przypraw solą i pieprzem (także przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jeśli lubisz), wymieszaj. Możesz ją wstawić do lodówki. I gotowe.
3. Kalorie i wartości odżywcze
Surówka z surowego kalafiora jest smaczna, ale i zdrowa, zwłaszcza jeśli warzywo nie będzie pływało w majonezie (można go w ogóle wyeliminować lub zmniejszyć ilość na korzyść jogurtu naturalnego). Dlaczego warto ją spożywać?
Kalafior (Brassica oleracea var. botrytis L.) to odmiana kapusty warzywnej i jednoroczna roślina należąca do rodziny kapustowatych. Znano go już w starożytnym Rzymie i Grecji, skąd rozprzestrzenił się do innych krajów.
W Polsce kalafiory zaczęto uprawiać na przełomie XVI i XVII wieku. Prawdopodobnie sprowadziła go Bona Sforza. Częścią jadalną rośliny są mięsiste pędy skrócone (tzw. róża).
Ze względu na walory odżywcze i prozdrowotne kalafior powinien być obecny w codziennej diecie, choć warto pamiętać, że to warzywo ciężkostrawne, powodujące wzdęcia. Poważnym przeciwwskazaniem do spożywania kalafiora są choroby tarczycy, głównie niedoczynność.
Zawarte w kalafiorze związki, zaburzają przyswajanie jodu. Warzywo dostarcza sporo witamin (witamina C, A i K, a także witaminy z grupy B: B1, B2, B6) i minerałów (sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny). To cenne źródło błonnika i przeciwutleniaczy.
Warzywo działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Zawarte w nim związki pomagają niszczyć bakterię Helicobacter pylori, odpowiedzialne za powstawanie wrzodów. Kalafior wykazuje też pozytywne działanie w profilaktyce zapalenia przełyku, a nawet raka żołądka.
Należy do grupy pokarmów roślinnych o najsilniejszym potencjale antynowotworowym, co potwierdzają to badania naukowe. Ponadto może pomóc osobom z reumatyzmem.
Kalafior z uwagi na swój skład chemiczny, a także walory smakowe i dietetyczne, jest zaliczany do cennych i wartościowych warzyw. Jest niskokaloryczny, ma bardzo niski indeks glikemiczny (IG 15).
Oznacza to, że mogą po niego sięgać osoby zmagające się z cukrzycą, insulinoopornością i przestrzegające zasad diety o niskim indeksie glikemicznym.