Trwa ładowanie...

Tajna broń chroniąca przed rakiem. Ekspertka mówi, co warto jeść

Avatar placeholder
15.10.2024 17:47
Co jeść, by uniknąć raka? Te produkty to tajna broń
Co jeść, by uniknąć raka? Te produkty to tajna broń (Getty Images, Facebook)

Co czwarty Polak zachoruje na nowotwór. Ryzyko jest na tyle duże, że wielu z nas zastanawia się jak może uniknąć takiej diagnozy. Eksperci podkreślają, że odpowiedni styl życia to ważny atut w tej walce. Wiadomo już, że powinniśmy się ruszać i unikać stresu, a żadna ilość alkoholu nie jest bezpieczna. A co powinniśmy jeść, by nie zachorować? Oto rady epidemiolożki zajmującej się nowotworami.

spis treści

1. Jedzmy produkty z błonnikiem

Na łamach magazynu "Times" dr Carrie Daniel-MacDougall, epidemiolożka zajmująca się nowotworami w MD Anderson Cancer Center, opowiedziała o diecie, która chroni nas przed nowotworami.

Wskazała na błonnik, którego spożycie może obniżyć prawdopodobieństwo rozwoju pewnych rodzajów raka, np. raka przełyku, żołądka, jelita grubego i odbytnicy. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) optymalne spożycie błonnika to 20-40 gramów dziennie.

Duże ilości błonnika znajdziemy w kaszach, ryżu, owocach i warzywach. Błonnika nie zawierają żadne produkty pochodzenia zwierzęcego ani oleje i inne produkty tłuszczowe. Pamiętajmy, że im mniej przetworzone są produkty zbożowe, tym więcej zawierają błonnika.

Zobacz film: "Ciasto bananowo-cynamonowe. Przepis na aromatyczny deser do kawy"

2. Na talerzu powinno być chude mięso i ryby

Niektóre badania wykazały, że spożywanie czerwonego mięsa może zwiększać ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów, takich jak rak jelita grubego, prostaty i trzustki.

Zdaniem specjalistki, dużym zagrożeniem dla nas są wysokoprzetworzone wędliny i niektóre rodzaje mięsa. Dlatego warto je zamienić na mięso drobiowe - kurczaka, indyka oraz ryby - a w szczególności łososia i inne tłuste ryby morskie.

3. Złote trio: warzywa, owoce i orzechy

Ważny punkt w naszej antynowotworowej diecie to owoce i warzywa. Ekspertka podkreśla, że ważne jest, byśmy je maksymalnie urozmaicali. Tę zasadę, pod nazwą "jedz tęczę", zaleca też American Cancer Society.

Pigment, który nadaje owocom i warzywom ich kolor, zawiera składniki, które mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Staraj się jeść co najmniej trzy różne kolory owoców i warzyw każdego dnia. Na przykład:

  • czerwony: jabłka, pomidory i czerwona kapusta,
  • pomarańczowy: kantalupa, marchewki i pomarańcze,
  • żółty: banany, cytryna i ananas,
  • zielony: brokuły i liściaste warzywa, takie jak szpinak, sałata i jarmuż,
  • fioletowy: buraki, winogrona, borówki i rabarbar.

Wszystkie te produkty odgrywają ważną rolę w zdrowiu komórek, utrzymując nasze ciało w szczytowej formie. Do tego dodajmy suszone owoce oraz orzechy, np. włoskie są cennym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3.

4. Żadnych napojów gazowanych

Picie napojów gazowanych i alkoholu to wielka pułapka i krok w tył na drodze do unikania raka. Epidemiolożka radzi: zamiast nich wybierajmy kawę i herbatę.

Te ostatnie napoje mają coraz więcej udowodnionych korzyści zdrowotnych. Badania pokazały, że spożywanie trzech filiżanek kawy dziennie może przynieść nam wiele korzyści, także antyrakowych.

Herbata, zwłaszcza zielona, jest źródłem przeciwutleniaczy i polifenoli, które pomagają w ochronie komórek przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Ona także może pomóc nam uniknąć nowotworów. Napój ten jest w stanie nie tylko walczyć z komórkami raka w jamie ustnej, ale też zwiększać liczbę zdrowych komórek.

5. Darujmy sobie sosy

Gotowe sosy to bomba chemicznych dodatków - przekonuje Daniel-MacDougall i ostrzega, że powinniśmy uważać na te smakowite, ale tuczące i niezdrowe dodatki do dań. Rozwiązaniem jest samodzielne wykonanie sosu ze zdrowych składników, na bazie oliwy z oliwek czy sosu pomidorowego.

Wielu ekspertów podkreśla, że jedną z najlepszych diet zapobiegających nowotworom i zapewniającą zdrowe życie jest dieta śródziemnomorska. Kładzie ona nacisk na naturalne, mało przetworzone roślinne pokarmy, zawiera większą ilość owoców, warzyw, ryb, orzechów, zdrowych tłuszczów i chudego białka.

Joanna Rokicka, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze