Tarta z jabłkami - charakterystyka tarty, jak przyrządzić tartę z jabłkami, kalorie i wartości odżywcze
Tarta z jabłkami to pyszny i łatwy w przygotowaniu wypiek, który idealnie sprawdzi jako deser lub słodka przekąska. Jabłka, będące bazowym składnikiem tarty są cennym źródłem witamin oraz składników mineralnych. Zawierają witaminę C, witaminę E oraz wapń czy cynk. Jak przyrządzić takie ciasto?
1. Co to jest tarta?
Tarta jest tradycyjnym francuskim wypiekiem, składającym się z kruchego ciasta oraz słodkich lub wytrawnych dodatków. Przed rozpoczęciem pieczenia należy nałożyć kruche ciasto na dno okrągłej, żaroodpornej foremki, która charakteryzuje się fałdowanymi brzegami. Niektórzy zapiekają surowe ciasto wraz z nadzieniem, inni z kolei zaczynają od upieczenia samego ciasta. W drugim wypadku dodatki dodawane są już do gotowego wypieku.
Słodkie tarty zazwyczaj dekoruje się owocami np. jabłkami, brzoskwiniami, jagodami, gruszkami, śliwkami, budyniem, masłem orzechowym, czekoladą lub serkiem mascarpone.
Przykładem tarty wytrawnej może być: tarta z pomidorkami koktajlowymi nadziewanymi fetą lub tarta serowa z bakłażanem, marchewką oraz cukinią.
2. Tarta z jabłkami
Tarta z jabłkami to rodzaj słodkiego wypieku, składającego się z podstawy – ciasta kruchego oraz nadzienia – utartych lub pokrojonych w drobne plastry jabłek. Ciasto kruche, stanowiące ważny element tarty jest połączeniem masła oraz mąki pszennej.
Słodki wypiek bez wątpienia udoskonali różnego rodzaju przyjęcia, imprezy z przyjaciółmi, spotkania rodzinne czy prywatki. Może być podawany w formie deseru lub dodatku do kawy czy herbaty. Jest prosty w przygotowaniu, smakuje obłędnie i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Jabłka to jedne z najpopularniejszych polskich owoców. Nic dziwnego, że tak chętnie po nie sięgamy. Zawierają w swoim składzie cenne witaminy i składniki mineralne.
Październik to doskonały czas na spożywanie jabłek. Naturalnie wzmacniają one odporność organizmu, chronią przed sezonowymi infekcjami. Obfitują w witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę E, beta-karoten, likopen, witaminę K, błonnik, kwercetynę, a także pektynę. Kuliste owoce zawierają również sporą dawkę wapnia, żelaza, magnezu, sodu, potasu, fosforu oraz cynku. Ten ostatni składnik odpowiada za powstawanie nowych leukocytów w naszym organizmie. Białe krwinki chronią nasze ciało przed szkodliwymi grzybami, wirusami oraz bakteriami.
3. Jak przyrządzić tartę z jabłkami?
Do przyrządzenia kruchego ciasta do klasycznej tarty z jabłkami potrzebujemy następujących składników:
- dwustu pięćdziesięciu gramów mąki pszennej
- stu pięćdziesięciu gramów zimnego masła
- dwóch łyżek cukru pudru
- małej szczypty soli
- jednego jajka kurzego
- czterdziestu mililitrów zimnej wody
Do nadzienia potrzebujemy:
- jednego kilograma jabłek (np. papierówek, antonówek, renety)
- czterdziestu mililitrów soku z cytyny
- sześćdziesięciu gramów masła
- jednej łyżki miodu
- jednej laski wanilii.
Sposób przygotowania tarty z jabłkami:
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy pocięte na kawałki zimne masło, wsypujemy dwie łyżki cukru pudru oraz wbijamy kurze jajo. Przy użyciu palców rozcieramy masło wraz z mąką pszenną. Jeśli nie chcemy robić tego ręcznie, możemy posłużyć się robotem kuchennym. Wyrabiamy ciasto do powstania drobnej kruszonki, a następnie gładkiego ciasta. Po wykonaniu tej czynności dodajemy do ciasta zimną wodę. Łączymy całość w gładką kulkę. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na kwadrans do lodówki.
Po upłynięciu piętnastu minut wyjmujemy ciasto, a następnie je wałkujemy w taki sposób, by powstał placek większy od średnicy formy do pieczenia. Dno i boki foremki oblepiamy ciastem. Odstawiamy foremkę do lodówki na kolejne dwadzieścia minut. Myjemy, obieramy i kroimy jabłka na grubsze plastry. Z pokrojonych jabłek wybieramy najmniejsze plasterki, a następnie wkładamy je do garnka. Nie powinno być ich więcej niż jedna trzecia wszystkich owoców.
Jabłka odłożone do garnka łączymy z sokiem cytryny, masłem, łyżką miodu oraz laską wanilii. Gotujemy przez dziesięć minut do momentu, w którym jabłka będą już miękkie. Pozbywamy się z całości laski wanilii. Rozgniatamy jabłka przy użyciu praski, tak aby powstał gładki mus. Studzimy miksturę.
Nagrzewamy piekarnik do dwustu stopni Celsjusza. Wyjmujemy ciasto z lodówki, a następnie nakłuwamy je kilkanaście razy widelcem. Ciasto pokrywamy musem jabłkowym. Na mus nakładamy pozostałą część pokrojonych w plastry jabłek. Pieczemy ciasto przez trzydzieści pięć minut.
4. Kalorie i wartości odżywcze
W stu gramach tarty z jabłami znajdziemy 180 kalorii. W takiej porcji występuje również:
- 3.6 gramów białka
- 9.7 gramów tłuszczu
- 20 gramów węglowodanów.