Trwa ładowanie...

Tarta z jabłkami - charakterystyka tarty, jak przyrządzić tartę z jabłkami, kalorie i wartości odżywcze

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
08.10.2021 08:23
Tarta z jabłkami
Tarta z jabłkami (Adobe Stock)

Tarta z jabłkami to pyszny i łatwy w przygotowaniu wypiek, który idealnie sprawdzi jako deser lub słodka przekąska. Jabłka, będące bazowym składnikiem tarty są cennym źródłem witamin oraz składników mineralnych. Zawierają witaminę C, witaminę E oraz wapń czy cynk. Jak przyrządzić takie ciasto?

spis treści

1. Co to jest tarta?

Tarta jest tradycyjnym francuskim wypiekiem, składającym się z kruchego ciasta oraz słodkich lub wytrawnych dodatków. Przed rozpoczęciem pieczenia należy nałożyć kruche ciasto na dno okrągłej, żaroodpornej foremki, która charakteryzuje się fałdowanymi brzegami. Niektórzy zapiekają surowe ciasto wraz z nadzieniem, inni z kolei zaczynają od upieczenia samego ciasta. W drugim wypadku dodatki dodawane są już do gotowego wypieku.

Słodkie tarty zazwyczaj dekoruje się owocami np. jabłkami, brzoskwiniami, jagodami, gruszkami, śliwkami, budyniem, masłem orzechowym, czekoladą lub serkiem mascarpone.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Przykładem tarty wytrawnej może być: tarta z pomidorkami koktajlowymi nadziewanymi fetą lub tarta serowa z bakłażanem, marchewką oraz cukinią.

2. Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami to rodzaj słodkiego wypieku, składającego się z podstawy – ciasta kruchego oraz nadzienia – utartych lub pokrojonych w drobne plastry jabłek. Ciasto kruche, stanowiące ważny element tarty jest połączeniem masła oraz mąki pszennej.

Słodki wypiek bez wątpienia udoskonali różnego rodzaju przyjęcia, imprezy z przyjaciółmi, spotkania rodzinne czy prywatki. Może być podawany w formie deseru lub dodatku do kawy czy herbaty. Jest prosty w przygotowaniu, smakuje obłędnie i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Jabłka to jedne z najpopularniejszych polskich owoców. Nic dziwnego, że tak chętnie po nie sięgamy. Zawierają w swoim składzie cenne witaminy i składniki mineralne.

Październik to doskonały czas na spożywanie jabłek. Naturalnie wzmacniają one odporność organizmu, chronią przed sezonowymi infekcjami. Obfitują w witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę E, beta-karoten, likopen, witaminę K, błonnik, kwercetynę, a także pektynę. Kuliste owoce zawierają również sporą dawkę wapnia, żelaza, magnezu, sodu, potasu, fosforu oraz cynku. Ten ostatni składnik odpowiada za powstawanie nowych leukocytów w naszym organizmie. Białe krwinki chronią nasze ciało przed szkodliwymi grzybami, wirusami oraz bakteriami.

3. Jak przyrządzić tartę z jabłkami?

Do przyrządzenia kruchego ciasta do klasycznej tarty z jabłkami potrzebujemy następujących składników:

  • dwustu pięćdziesięciu gramów mąki pszennej
  • stu pięćdziesięciu gramów zimnego masła
  • dwóch łyżek cukru pudru
  • małej szczypty soli
  • jednego jajka kurzego
  • czterdziestu mililitrów zimnej wody

Do nadzienia potrzebujemy:

  • jednego kilograma jabłek (np. papierówek, antonówek, renety)
  • czterdziestu mililitrów soku z cytyny
  • sześćdziesięciu gramów masła
  • jednej łyżki miodu
  • jednej laski wanilii.

Sposób przygotowania tarty z jabłkami:

Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy pocięte na kawałki zimne masło, wsypujemy dwie łyżki cukru pudru oraz wbijamy kurze jajo. Przy użyciu palców rozcieramy masło wraz z mąką pszenną. Jeśli nie chcemy robić tego ręcznie, możemy posłużyć się robotem kuchennym. Wyrabiamy ciasto do powstania drobnej kruszonki, a następnie gładkiego ciasta. Po wykonaniu tej czynności dodajemy do ciasta zimną wodę. Łączymy całość w gładką kulkę. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na kwadrans do lodówki.

Po upłynięciu piętnastu minut wyjmujemy ciasto, a następnie je wałkujemy w taki sposób, by powstał placek większy od średnicy formy do pieczenia. Dno i boki foremki oblepiamy ciastem. Odstawiamy foremkę do lodówki na kolejne dwadzieścia minut. Myjemy, obieramy i kroimy jabłka na grubsze plastry. Z pokrojonych jabłek wybieramy najmniejsze plasterki, a następnie wkładamy je do garnka. Nie powinno być ich więcej niż jedna trzecia wszystkich owoców.

Jabłka odłożone do garnka łączymy z sokiem cytryny, masłem, łyżką miodu oraz laską wanilii. Gotujemy przez dziesięć minut do momentu, w którym jabłka będą już miękkie. Pozbywamy się z całości laski wanilii. Rozgniatamy jabłka przy użyciu praski, tak aby powstał gładki mus. Studzimy miksturę.

Nagrzewamy piekarnik do dwustu stopni Celsjusza. Wyjmujemy ciasto z lodówki, a następnie nakłuwamy je kilkanaście razy widelcem. Ciasto pokrywamy musem jabłkowym. Na mus nakładamy pozostałą część pokrojonych w plastry jabłek. Pieczemy ciasto przez trzydzieści pięć minut.

4. Kalorie i wartości odżywcze

W stu gramach tarty z jabłami znajdziemy 180 kalorii. W takiej porcji występuje również:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze