Te produkty miażdżą komórki rakowe. Znacząco oddalają widmo nowotworu
Dieta odgrywa kluczową rolę w profilaktyce antynowotworowej. Badania opublikowane na łamach "JAMA Oncology" wykazały, że regularne spożywanie błonnika i probiotyków może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka płuc.
1. Warzywami w raka
Lekarze od dawna alarmują, że niezdrowa dieta bogata w przetworzoną żywność, nasycone kwasy tłuszczowe i czerwone mięso, zwiększa ryzyko raka. Jako kluczowe czynniki kancerogenne wymieniane są też używki - przede wszystkim tytoń i alkohol. Z drugiej strony są też produkty, które mogą przeciwdziałać procesowi kancerogenezy.
Zalecenia są jasne - podstawą jest zwiększenie spożycia warzyw i owoców, które zmniejszają stres oksydacyjny. Od dawna mówi się m.in. o niezwykłych walorach warzyw kapustnych. Wykazano, że zawierają wiele związków biologicznie czynnych, które mogą doprowadzić do przywrócenia apoptozy, czyli zaprogramowanej śmierci komórek rakowych.
2. Jak zmniejszyć ryzyko raka płuc?
Badania opublikowane na łamach "JAMA Oncology" wskazują na składniki diety, które mogą być wykorzystywane w ramach profilaktyki raka płuc. Chodzi o produkty zawierające prebiotyki i probiotyki - składniki, które wspierają organizm w budowaniu i utrzymywaniu zdrowych kolonii bakterii i innych mikroorganizmów. Lekarze coraz mocniej podkreślają, że mikroflora jelitowa w dużej mierze odpowiada za naszą odporność - to kolejne potwierdzenie tej tezy.
Naukowcy z Vanderbilt University Medical Center przeanalizowali nawyki żywieniowe ponad 1,44 miliona osób. Zostały one zgromadzone podczas wcześniejszych badań przeprowadzonych w Stanach Zjednoczonych, Europie i Azji, ze szczególnym uwzględnieniem ilości spożywanego błonnika i jogurtów. Badacze podkreślają, że w badaniach uwzględniono inne czynniki ryzyka nowotworów, jak palenie tytoniu, otyłość i wiek.
Wyniki wskazują na wyraźną zależność między obecnością tych produktów w diecie a ryzykiem raka. Autorzy analizy wykazali, że osoby spożywające duże ilości błonnika miały nawet o 15 proc. niższe ryzyko raka płuc. Podobna zależność dotyczyła spożycia jogurtów - ich regularne jedzenie zmniejsza o 19 proc. ryzyko nowotworu.
W grupie deklarującej stałe spożywanie jogurtów i produktów bogatych w błonnik - stwierdzono również o 33 proc. mniejsze prawdopodobieństwo przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP) - choroby, która wyraźnie zwiększa ryzyko raka płuca.
- Mikrobiom jelitowy odgrywa ważną rolę w ograniczeniu stanu zapalnego, jednego z głównych promotorów raka płuc - wyjaśniał główny autor badania dr Jae Jeong Yang.
3. Produkty bogate w błonniki i probiotyki
Bogate w probiotyki są jogurty, kefiry, produkty fermentowane, takie jak kapusta kiszona, kimchi, maślanka.
Z kolei najlepszym źródłem błonnika prebiotycznego są:
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl