Trwa ładowanie...

Te produkty miażdżą komórki rakowe. Znacząco oddalają widmo nowotworu

 Katarzyna Grzęda-Łozicka
17.06.2023 18:01
Dieta antyrakowa. Badania wykazały, że te produkty miażdżą komórki rakowe
Dieta antyrakowa. Badania wykazały, że te produkty miażdżą komórki rakowe (Getty Images)

Dieta odgrywa kluczową rolę w profilaktyce antynowotworowej. Badania opublikowane na łamach "JAMA Oncology" wykazały, że regularne spożywanie błonnika i probiotyków może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka płuc.

spis treści

1. Warzywami w raka

Lekarze od dawna alarmują, że niezdrowa dieta bogata w przetworzoną żywność, nasycone kwasy tłuszczowe i czerwone mięso, zwiększa ryzyko raka. Jako kluczowe czynniki kancerogenne wymieniane są też używki - przede wszystkim tytoń i alkohol. Z drugiej strony są też produkty, które mogą przeciwdziałać procesowi kancerogenezy.

Zalecenia są jasne - podstawą jest zwiększenie spożycia warzyw i owoców, które zmniejszają stres oksydacyjny. Od dawna mówi się m.in. o niezwykłych walorach warzyw kapustnych. Wykazano, że zawierają wiele związków biologicznie czynnych, które mogą doprowadzić do przywrócenia apoptozy, czyli zaprogramowanej śmierci komórek rakowych.

Regularne spożywanie jogurtów i warzyw może zmniejszyć ryzyko rozwoju raka płuc
Regularne spożywanie jogurtów i warzyw może zmniejszyć ryzyko rozwoju raka płuc (Adobe Stock)
Zobacz film: "5 naturalnych probiotyków"

2. Jak zmniejszyć ryzyko raka płuc?

Badania opublikowane na łamach "JAMA Oncology" wskazują na składniki diety, które mogą być wykorzystywane w ramach profilaktyki raka płuc. Chodzi o produkty zawierające prebiotyki i probiotyki - składniki, które wspierają organizm w budowaniu i utrzymywaniu zdrowych kolonii bakterii i innych mikroorganizmów. Lekarze coraz mocniej podkreślają, że mikroflora jelitowa w dużej mierze odpowiada za naszą odporność - to kolejne potwierdzenie tej tezy.

Naukowcy z Vanderbilt University Medical Center przeanalizowali nawyki żywieniowe ponad 1,44 miliona osób. Zostały one zgromadzone podczas wcześniejszych badań przeprowadzonych w Stanach Zjednoczonych, Europie i Azji, ze szczególnym uwzględnieniem ilości spożywanego błonnika i jogurtów. Badacze podkreślają, że w badaniach uwzględniono inne czynniki ryzyka nowotworów, jak palenie tytoniu, otyłość i wiek.

Wyniki wskazują na wyraźną zależność między obecnością tych produktów w diecie a ryzykiem raka. Autorzy analizy wykazali, że osoby spożywające duże ilości błonnika miały nawet o 15 proc. niższe ryzyko raka płuc. Podobna zależność dotyczyła spożycia jogurtów - ich regularne jedzenie zmniejsza o 19 proc. ryzyko nowotworu.

W grupie deklarującej stałe spożywanie jogurtów i produktów bogatych w błonnik - stwierdzono również o 33 proc. mniejsze prawdopodobieństwo przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP) - choroby, która wyraźnie zwiększa ryzyko raka płuca.

- Mikrobiom jelitowy odgrywa ważną rolę w ograniczeniu stanu zapalnego, jednego z głównych promotorów raka płuc - wyjaśniał główny autor badania dr Jae Jeong Yang.

3. Produkty bogate w błonniki i probiotyki

Bogate w probiotyki są jogurty, kefiry, produkty fermentowane, takie jak kapusta kiszona, kimchi, maślanka.

Z kolei najlepszym źródłem błonnika prebiotycznego są:

  • fasola,
  • groch,
  • owies,
  • banany,
  • jagody,
  • maliny,
  • brokuły,
  • szparagi,
  • czosnek,
  • pory.
  • cebula.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze