Termiczna obróbka żywności
W dzisiejszych czasach obserwujemy prawdziwy boom na zdrowe odżywianie. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z faktu, że zdrowe odżywianie nie ogranicza się do zakupu tzw. „zdrowych” produktów – niezwykle istotne jest również sposób przygotowywania posiłków. Dzięki właściwej obróbce termicznej zachowamy wszystkie najważniejsze walory posiłku – jego smak, aromat oraz wartości odżywcze.
1. Przetwarzanie żywności
Pod skomplikowaną nazwą „termiczna obróbka żywności”, kryje się szereg czynności wykonywanych przez nas niemalże codziennie – gotowanie potraw, podgrzewanie, pieczenie, grillowanie, duszenia oraz smażenie.
Celem termicznej obróbki jest zniszczenie szkodliwych drobnoustrojów, ale również zwiększenie strawności pokarmu, nadanie odpowiednich cech sensorycznych, jak smak, zapach.
Jak już wspomniano, podczas przetwarzania żywności (na skutek poddawania jej działaniu wysokich temperatur) nie tylko likwidujemy potencjalnie groźne drobnoustroje. Możemy również zachować, wzmocnić lub zniszczyć cenne wartości produktów, które przygotowywujemy do spożycia. Niektóre z naszych kuchennych przyzwyczajeń prowadzą nie tylko do uszkodzenia komórek roślinnych oraz utraty cennych witamin i mikroelementów, ale również do podwyższenia kaloryczności potraw i sprawienia, że posiłek staje się, z odżywczego punktu widzenia, zupełnie bezwartościowy. Jak wszyscy wiemy – w przypadku gotowania najlepiej sprawdzają się parowary. Gotowanie odbywa się szybko i z możliwie najmniejszą ingerencją w naturalne właściwości przygotowywanych produktów.
Kwestia bardziej skomplikowana dotyczy smażenia – tutaj najważniejsze jest odpowiednie dopasowanie temperatury: zbyt niska jest nieskuteczna, natomiast nazbyt wysoka może mieć negatywny wpływ na niektóre, często istotne, składniki żywności. Smażąc, nawet jeśli jest to smażenie beztłuszczowe, przeważnie przegrzewamy patelnię, nie zdając sobie sprawy z tego, jak bardzo szkodzimy swojemu zdrowiu. Tradycyjne nieprzywierające powłoki tworzy się bowiem, pokrywając powierzchnię patelni politetrafluoroetylenem – woskową, syntetyczną substancją, która może mieć właściwości rakotwórcze, a przy przegrzaniu wydzielane przez nią substancje mogą wpływać niekorzystnie na układ oddechowy, powodować bóle głowy i wymioty. Potrawy smażone w głębokim tłuszczu są szkodliwe dla organizmu. Mogą powodować dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, zwiększać zachorowalność na choroby nowotworowe jelit. Ponadto zwiększają ryzyko wystąpienia nadwagi i otyłości, gdyż tłuszcz stosowany do smażenia wnika do potrawy, zwiększając jej kaloryczność.
Zdrowa dieta na co dzień powinna być zbilansowana. Warto zwrócić uwagę nie tylko na swój jadłospis, ale też na sposób przygotowania posiłków. Być może okaże się, że nieodpowiednie przetwarzanie produktów żywieniowych jest przyczyną różnych dolegliwości, tych bardziej poważnych (np. rak jelita grubego) oraz tych mniej (np. cellulit).
2. Dobry sprzęt kuchenny
Dlatego jeśli chcemy zdrowo się odżywiać, najpierw powinniśmy zainwestować w dobry sprzęt kuchenny – parowar i dobrą jakościowo, „zdrową” patelnię, najlepiej pokrytą powłoką ceramiczną, wykonaną z minerałów, a nie plastiku. Takie warunki spełniają patelnie pokryte ceramiczną, innowacyjną powłoką Thermolon. Zapobiega ona przywieraniu potraw do powierzchni patelni i jest wykonana z naturalnych minerałów, bezpiecznych dla zdrowia.
Dodatkowo, powłoka Thermolon jest doskonale gładka i zapewnia wysoką szczelność, dzięki czemu powierzchnia naczyń nie zawiera mikroszczelin, które mogą stać się siedliskiem bakterii i grzybów poprzez gromadzące się w nich resztki jedzenia niemożliwe do usunięcia nawet podczas intensywnego mycia. Patelnie te nie zawierają żadnych potencjalnie niebezpiecznych związków chemicznych – są całkowicie pozbawione PTFE i PFOA oraz oleju silikonowego.