Trwa ładowanie...

Błonnik konopny – właściwości, działanie i zastosowanie

Avatar placeholder
30.03.2022 15:54
Błonnik konopny pozyskiwany jest z nasion konopi siewnej
Błonnik konopny pozyskiwany jest z nasion konopi siewnej (Adobe Stock)

Błonnik konopny pozyskuje się z nasion konopi siewnej. To doskonały dodatek do jogurtów, musli, koktajli, past czy zup. Jego spożywanie przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Dlaczego warto po niego sięgać? Jakie ma wartości odżywcze?

spis treści

1. Co to jest błonnik konopny?

Błonnik konopny to produkt pozyskiwany z nasion konopi siewnej, które są cenione ze względu na dużą wartość odżywczą. To znakomity dodatek do sałatek, musli, jogurtów, wypieków, zup, farszów, zapiekanek, sosów czy panierek. Ma przyjemny smak i wiele walorów odżywczych i prozdrowotnych.

Wyróżnia się trzy gatunki konopi pochodzących z różnych części świata. To:

Zobacz film: "Marihuana zmienia DNA"
  • konopie siewne (Cannabis Sativa L.),
  • konopie indyjskie (Cannabis Indica Lam.),
  • konopie dzikie (Cannabis Rudera Lis Janisch). Konopie siewne (Cannabis sativa L. var. sativa), nazywane również włóknistymi lub przemysłowymi, to rośliny jednoroczne o rozdzielnopłciowych, dwu- lub jednopiennych kwiatach. Te zawierają szereg różnych kannabinoidów (produkuje się z nich olej Kannabidiol, CBD).

Konopie włókniste można rozpoznać po bardzo wysokiej łodydze, która może mierzyć nawet 3 metry. Jest silnie rozgałęziona, a jej części zielone są pokryte włoskami. Wydzielają charakterystyczny zapach. Liście konopi siewnych mają piłowany brzeg. Owocami są słabo lśniące, jajowate orzechy. Szerokie zastosowanie znajdują nasiona konopne, które mogą pełnić rolę dodatku do posiłków bądź też służyć do dalszego przetwarzania na olej.

Włókno konopne jest surowcem wykorzystywanym w przemyśle spożywczym, ale nie tylko. Odnajduje się także w produkcji odzieży, papieru, izolacji budynków, a także karoserii samochodów.

2. Wartości odżywcze nasion konopi siewnej

Nasiona konopi siewnych, z których pozyskuje się błonnik, są dobrym źródłem:

3. Walory prozdrowotne błonnika konopnego

Błonnik pokarmowy to włókno pokarmowe, które nie ulegają trawieniu przez enzymy przewodu pokarmowego. Jest unikalnym źródłem białka, naturalnego karotenu, fitosteroli i fosfolipidów.

Błonnik konopny jest niezwykle pomocny w walce ze zbędnymi kilogramami oraz zaparciami, ponieważ:

  • poprawia perystaltykę jelit,
  • potęguje uczucie sytości po posiłku, zmniejszenia uczucia głodu,
  • obniża poziom złego cholesterolu we krwi, ogranicza wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów,
  • prowadzi do spowolnienia rozkładu węglowodanów,
  • pozwala na regulację rytmu wypróżnień,
  • pomaga obniżyć stężenia glukozy we krwi i zapotrzebowanie na insulinę, normalizuje poziom cukru we krwi,
  • wpływa na rozwój korzystnych dla zdrowia bakterii jelitowych,
  • obniża ciśnienie tętnicze krwi,
  • zmniejsza ryzyko miażdżycy i cukrzycy, pomaga zapobiegać niedokrwistości spowodowanej niedoborem żelaza i potasu, cynku, siarki i magnezu,
  • wzmacnia serce,
  • łagodzi stres,
  • wzmacnia system odpornościowy,
  • sprzyja redukcji masy ciała, pomaga w leczeniu chorób układu krążenia i otyłości,
  • zwiększa odporność,
  • ma pozytywny wpływ na układ oddechowy,
  • wzmacnia system nerwowy,
  • usuwa toksyny z organizmu,
  • spowalnia proces starzenia,
  • poprawia funkcjonowanie jelit, nerek, wątroby i pęcherza moczowego.

Zalecana dzienna porcja błonnika pokarmowego w diecie dorosłego człowieka wynosi 25 g. Warto pamiętać, że zbyt duże spożycie substancji wywołuje takie dolegliwości jak wzdęcia, bóle brzucha czy biegunki. Może także prowadzić do podrażnienia jelit, a nawet ich niedrożności, a co za tym idzie także niedożywienia i niedoboru wapnia, żelaza i cynku.

4. Wartości odżywcze błonnika konopnego

Błonnik konopny dostarcza 270 kcal (w 100 g). Ponadto stanowi cenne źródło witamin i minerałów. Dostarcza:

  • białko (21 g/100 g),
  • fosfor (616 mg/100 g),
  • żelazo (6,7 mg/100 g),
  • magnez (313 mg/100 g),
  • mangan (7,7 mg/100 g),
  • witamina B3 (6,9 mg/100 g),
  • cynk (4,3 mg/100 g),
  • miedź (1,2 mg/100 g).

Szczególnie duże znaczenie ma białko konopne, które w ponad 65 procentach składa się z globularnych edystyn. To najłatwiej przyswajalne formy białek. Pozostałe 35 procent stanowią albuminy, które mają silne właściwości przeciwutleniające.

Białko zawarte w nasionach konopi zawiera 18 aminokwasów (między innymi histydynę, cysteinę, argininę, metioninę), które wzmacniają układ odpornościowy nerwowy, wspomagają pracę wątroby, wzmacniają włosy i kondycję skóry. W diecie bogatej w błonnik należy pamiętać o zwiększonym zapotrzebowaniu na wodę.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze