Muesli - składniki odżywcze, bogactwo zdrowych tłuszczów, przepisy
Muesli to śniadanie dla osób aktywnych, ze względu na zawartość wielu węglowodanów złożonych, które wykorzystywane będą w trakcie naszego wysiłku fizycznego. Muesli charakteryzuje się zawartością wielu składników odżywczych oraz mineralnych. Muesli zazwyczaj spożywa się na śniadanie. Zaletą muesli jest fakt, że jest to produkt nieprzetworzony.
1. Składniki odżywcze muesli
Pełne ziarna, z których powstaje muesli są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, witamin a także składników mineralnych. Badania udowodniły, że substancje i minerały zawarte w muesli obniżają ryzyko wystąpienia raka czy chorób serca. Muesli produkuje się z surowych ziaren zbóż poddanych procesowi prasowania. Dzięki temu jest to produkt minimalnie przetworzony, który zachowuje wszystkie naturalne składniki odżywcze zbóż.
Muesli to przekąska, która idealnie nadaje się dla osób trenujących z wysoką intensywnością. Ziarna i zboża wchodzące w jego skład są doskonałym źródłem powoli spalanych węglowodanów, które zadbają o utrzymanie stabilnego poziomu energii podczas długotrwałych ćwiczeń i treningów. Muesli charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu przekąska ta nie podwyższa w znaczący sposób poziomu cukru we krwi.
2. Bogactwo zdrowych tłuszczów
Muesli najczęściej spożywa się z mlekiem, które bogate jest w białko. Dzięki temu, muesli na śniadanie oferuje nam nie tylko zawarte w zbożu składniki odżywcze, witaminy oraz błonnik, ale również pochodzące z mleka białko i tłuszcze. Muesli zawiera także orzechy i nasiona, które są źródłem zdrowych tłuszczów nienasyconych. Oprócz tego, znajdują się w nich także korzystne dla pracy mózgu oraz serca kwasy tłuszczowe omega-3.
Kwasy tłuszczowe zawarte w muesli pomogą nam zapobiec miażdżycy oraz zawałowi serca, a także obniżą poziom cholesterolu we krwi. Działanie muesli to także ochrona przed nowotworami i procesem starzenia się organizmu, ze względu na zawarte w orzechach i zbożach przeciwutleniacze oraz antyoksydanty. Nasiona zawarte w muesli zmniejszają także uczucie głodu, co szczególnie ważne jest dla osób będących na diecie.
3. Przepisy na muesli
Porcja muesli zwiera mnóstwo błonnika pokarmowego, który ma istotne znaczenie w perystaltyce jelit. Usprawnia przemianę materii i redukuje kłopoty z zaparciami. Jeśli masz problemy trawienne, początek dnia z muesli gwarantuje ci lepszą pracę układu pokarmowego.
Składniki:
- banan,
- jogurt naturalny,
- orzechy laskowe,
- migdały,
- siemię lniane,
- 2 łyżki otrąb pszennych.
Sposób przygotowania:
Banana pokroić, wymieszać z pozostałymi składnikami i zalać jogurtem naturalnym.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 388,7 kcal |
Białka | 13,9 g |
Tłuszcze | 21,6 g |
Cholesterol | 12,0 mg |
Węglowodany | 44,0 g |
Błonnik | 9,0 g |
Witamina C | 11,7 mg |
Witamina A | 33,0 µg |
Muesli na śniadanie jest bardzo zdrowe. Orzechy laskowe stanowią źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E zwanej witaminą młodości. Siemię lniane jest naturalnym lekiem w chorobach żołądka.
Banany z kolei są szczególnie korzystne w niestrawności i chronią żołądek przed szkodliwym wpływem soku żołądkowego. Muesli to skarbnica węglowodanów, żelaza, magnezu i witamin z grupy B. Warto skusić się na tę niskokaloryczną przekąskę na powitanie dnia.
4. Ile kalorii ma domowe muesli
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 122 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 489 kcal | 597 kcal |
Białko | 13,67 g | 16,68 g |
Węglowodany | 53,9 g | 65,7 g |
Cukier | 19,80 g | 24,2 g |
Błonnik | 8,90 g | 10,86 g |
Tłuszcz | 24,3 g | 29,7 g |
Tłuszcze nasycone | 3,96 g | 4,83 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 10,95 g | 13,36 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 7,81 g | 9,53 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 1,20 mg | 1,46 mg |