Zalej wodą i pij na czczo. Wymiata resztki z jelit, reguluje cholesterol
Regularne picie wody figowej na pusty żołądek może pozytywnie odbić się na naszym zdrowiu i ogólnym samopoczuciu. Orzeźwiający napój świetnie nawadnia, przyspiesza trawienie i dostarcza naszemu organizmowi szereg ważnych składników odżywczych.
1. Dlaczego warto pić wodę figową na czczo?
Szklanka wody figowej na czczo wspomaga usuwanie zbędnych substancji, które powstały w wyniku przemiany materii, gasi pragnienie i stabilizuje poziom cukru we krwi. Przygotowanie takiego napoju jest banalnie proste. Do szklanki należy wrzucić 4-6 sztuk suszonych fig, a następnie zalać je wodą.
Picie wody figowej tuż po przebudzeniu polecane jest przede wszystkim, którzy mają problem z zaleganiem treści jelitowej. Dzięki zawartości rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego błonnika, napój pomaga w utrzymaniu zdrowego przewodu pokarmowego. Regularne picie zdrowej mikstury ułatwia proces oddawania stolca, a także zapobiega zaparciom.
Dodatkowo napój z dodatkiem suszonych owoców figowych, może przyczynić się do poprawy metabolizmu ze względu na zawartość błonnika, składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Woda figowa to również doskonałe rozwiązanie dla osób na diecie redukcyjnej. Błonnik zawarty w suszonych figach i w napoju z nich przygotowanym może pomóc w zwiększeniu uczucia sytości, co może wpłynąć na kontrolę apetytu i liczbę spożywanych kalorii.
Warto zaznaczyć, że błonnik nie tylko przeciwdziała zaparciom. Pomaga również wyregulować poziom cholesterolu we krwi. Dodatkowo może on odgrywać znaczącą rolę w profilaktyce raka piersi. Naukowcom udało się wykazać, że kobiety po menopauzie, które spożywają najwięcej błonnika, mają o 34% mniejsze ryzyko zachorowania na nowotwór piersi w porównaniu z tymi, które spożywają go najmniej.
2. Jakie składniki odżywcze zawiera woda figowa?
Zarówno świeże, jak i suszone figi zawierają szereg cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nich między innymi:
- witaminę E, która wzmacnia układ odpornościowy i obniża poziom złego cholesterolu LDL,
- ryboflawinę, która wspiera pracę układu nerwowego oraz systemu odpornościowego,
- pirydoksynę, uczestniczącą w procesie powstawania przeciwciał chroniących organizm chorobotwórczymi drobnoustrojami,
- tiaminę, która jest niezbędna dla utrzymania dobrego metabolizmu energetycznego,
- kwas foliowy, która wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
- niacynę, która wzmacnia naczynia krwionośne w ciele,
- witaminę C, substancję o silnych właściwościach antyoksydacyjnych,
- witaminę K, umożliwiającą prawidłowe krzepnięcie krwi,
- mangan, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie układ kostnego,
- żelazo, które zapewnia prawidłową pracę serca i układu mięśniowego,
- magnez, składnik poprawiający pamięć i koncentrację,
- cynk, który reguluje ciśnienie tętnicze krwi.
Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl