Trwa ładowanie...

Zapobiegają udarom i zawałom. Te przyprawy działają jak ochronny pancerz

Avatar placeholder
04.11.2023 19:07
Silna przyprawa. Chroni przed zakrzepicą
Silna przyprawa. Chroni przed zakrzepicą (Getty Images)

Zakrzepy mogą spowodować zator w płucach, udar mózgu lub zawał serca, jeśli doprowadzą do zablokowania tętnic. Osoby z grup ryzyka, zazwyczaj muszą stosować leki przeciwzakrzepowe. Niemniej jednak, zanim dojdzie do rozwoju choroby, warto zainwestować w profilaktykę - niezwykle pomocne są cztery przyprawy.

spis treści

1. To dlatego zakrzepica jest taka groźna

Zakrzepica to choroba, której głównym objawem jest powstawanie zakrzepów, które mogą znacznie ograniczyć lub nawet całkowicie zablokować przepływ krwi przez tętnice. Taka sytuacja może prowadzić do niedotlenienia i niedokrwienia tkanek znajdujących się w pobliżu zakrzepu.

Co więcej, jeśli zakrzep oderwie się i zacznie przemieszczać wraz z krwią przez naczynia krwionośne, może dojść do zatoru żylnego lub płucnego, które są stanem bezpośredniego zagrożenia życia.

Zobacz film: "Przepis na poranna herbatę, która przyśpieszy metabolizm"

Czynniki ryzyka zakrzepicy obejmują między innymi niezdrowy tryb życia i otyłość. Dlatego, aby zminimalizować ryzyko wystąpienia tej choroby, warto zwrócić uwagę na naturalne metody profilaktyczne.

Wśród nich wyróżniają się przyprawy, które są cenione nie tylko w medycynie naturalnej, ale których skuteczność potwierdzają także najnowsze badania naukowe.

Przyprawy działają jak naturalna tarcza przeciwzakrzepowa
Przyprawy działają jak naturalna tarcza przeciwzakrzepowa (Adobe Stock)

2. Stosuj codziennie

Te przyprawy są znane z silnego działania przeciwzakrzepowego, dlatego osoby, które już stosują leki przeciwzakrzepowe, powinny zachować ostrożność.

2.1. Imbir

Badania naukowe wykazały, że korzeń imbiru hamuje agregację płytek krwi, co skutecznie zapobiega tworzeniu się zakrzepów.

W jednym z badań opublikowanych na łamach "PLoS One", naukowcy odkryli, że w imbirze znajdują się kluczowe substancje – gingerole i shogaole. To właśnie one hamują produkcję tromboksanu, substancji, która jest znana ze stymulacji agregacji płytek krwi.

2.2. Kurkuma

Kurkuma zawiera substancję o nazwie kurkumina, która pochodzi z bis-demetoksykurkuminy (BDMC) i wykazuje działanie przeciwzakrzepowe.

W jednym z badań opublikowanych na łamach "BMB Reports", naukowcy przedstawili wyniki, z których wynika, że zarówno BDMC, jak i kurkumina:

  • znacznie wydłużają APTT i PT (czas kaolinowo-kefalinowy oraz czas protrombinowy) – główne wskaźniki krzepnięcia krwi,
  • hamują trombinę (czynnik krzepnięcia),
  • hamują FXa (małe cząsteczki, które wstrzymują produkcję trombiny).

Naukowcy sugerują, że codzienne spożywanie kurkumy i przyprawy curry, może pomóc w zapobieganiu tworzeniu się zakrzepów.

2.3. Cynamon

Cynamon zawiera składniki aktywne zwane kumarynami, które są znane ze swojego silnego działania przeciwzakrzepowego. W cynamonie znajdują się także inne związki roślinne, które mogą usprawniać krążenie krwi – to eugenol i aldehyd iglasty.

Chociaż kumaryna ma wiele właściwości prozdrowotnych, takich jak działanie przeciwbólowe, przeciwobrzękowe i antyalergiczne, to w dużych dawkach może działać na organizm toksycznie.

2.4. Pieprz cayenne

Pieprz cayenne, podobnie jak papryczki chili, zawiera kapsaicynę, substancję odpowiedzialną za pikantny smak pieprzu. Jego skuteczność w walce z zakrzepami potwierdzają aż dwa badania przeprowadzone na przestrzeni ostatniej dekady.

Zgodnie z wynikami tych badań, kapsaicyna opóźnia czas krzepnięcia i zmniejsza liczbę płytek krwi. Badacze sugerują nawet, że ekstrakt z pieprzu cayenne może być skuteczną alternatywą dla leków przeciwzakrzepowych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze