Trwa ładowanie...

Bogracz - charakterystyka, kalorie i wartości odżywcze, przepis

Bogracz to termin, którym określa się zarówno tradycyjną zupę węgierską, jak i kociołek służący do przygotowywania potraw nad ogniskiem. Polacy, podobnie jak Węgrzy są ogromnymi fanami zupy gulaszowej. Jak przyrządza się tę pyszną, aromatyczną potrawę?

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

spis treści

1. Co to jest bogracz?

Termin bogracz nawiązuje do specjalnego kociołka służącego do przygotowywania potraw nad ogniskiem. Węgierska nazwa "bogrács" nawiązuje do tureckiego określenia "bakraç" – czyli miedzianego kociołka, z którym przybyli nad Dunaj i Drawę przybysze związani z państwem rządzonym przez dynastię Osmanów.

Węgrzy z czasem zamienili miedziane kociołki na te wykonane z żeliwa. Żeliwne naczynia doskonale nadawały się do gotowania potraw jednogarnkowych np. zup rybnych, zup z baraniną, zup z cielęciną, gulaszów czy naszego tytułowego bogracza.

Bazowym składnikiem tej zupy jest mięso wołowe, jednak niektórzy zastępują je wieprzowiną. Oprócz tego, w zupie nie może zabraknąć papryki, wędzonego boczku, ziemniaków, pomidorów, czosnku, cebuli czy innych aromatycznych przypraw np. liści laurowych, pieprzu czarnego.

2. Kalorie i wartości odżywcze

W 100 gramach bogracza jest około 150 kalorii. W takiej porcji znajdziemy również:

Węgierska zupa gulaszowa dostarcza naszemu ciału ważnych składników mineralnych, takich jak:

Obfituje również w witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę D, witaminę E, czyli substancje, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

3. Przepis na bogracz

Składniki potrzebne do przygotowania tradycyjnego bogracza:

  • mięso wołowe (600 gramów)
  • wędzona słonina (50 gramów)
  • wędzony boczek (80 gramów)
  • cebula (1 sztuka)
  • marchew (2 sztuki)
  • czosnek (4 ząbki)
  • papryka żółta (1 sztuka)
  • papryka czerwona (1 sztuka)
  • papryka zielona (1 sztuka)
  • papryka słodka mielona (1 łyżka)
  • liście laurowe (4 sztuki)
  • ziele angielskie (5 ziarenek)
  • woda (1,5 litra)
  • pomidory krojone w puszce (400 gramów)
  • koncentrat pomidorowy (1 łyżka)
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Pokrój w drobną kostkę wędzoną słoninę, a następnie wrzuć ją do dużego garnka. Po chwili dodaj mięso wołowe, pokrojone w kostkę o szerokości około 1,5 - 2 centymetrów. Po upłynięciu trzech, czterech minut drobno pokrojony boczek, cebulę, a także przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj pięć minut.

Warzywa takie jak papryka oraz marchew pokrój w kosteczkę, a następnie dodaj je do mięsa wołowego, boczku, cebuli oraz czosnku. Chwilę później dodaj przyprawy: mieloną słodką paprykę, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, pieprz oraz sól. Smaż całość przez kolejne dwie minuty, a następnie wlej do garnka wodę. Gotuj potrawę przez kolejne pół godziny na niedużym ogniu. Po upłynięciu określonego czasu dodaj do potrawy pokrojone w kostkę ziemniaki. Po kolejnych dziesięciu minutach dodaj do dania pokrojone pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy.

Całość gotuj przez godzinę do momentu, w którym mięso będzie wystarczająco miękkie. Gotowy bogracz możesz podawać z kwaśną śmietaną, natką pietruszki oraz ze świeżym chlebem.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.