Dieta oczyszczająca – tydzień drugi
1 z 8Poniedziałek
Pierwszy tydzień odchudzania za nami. Przedstawiamy jadłospis na drugi tydzień diety oczyszczającej, skomponowany przez dietetyk Sylwię Ogrodowczyk. Powinien mu towarzyszyć plan treningowy stworzony przez trenera osobistego Grzegorza Wichrzyckiego. Kolejna część cyklu opublikowana zostanie w poniedziałek, 15 lutego. Poniżej znajdziecie propozycje dań na 7 dni diety oczyszczającej.
Śniadanie: zupa kukurydziana z makaronem i włoszczyzną.
Przepis:
- puszka kukurydzy;
- 2 łyżki masła;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 ziemniaki;
- 2 szklanki bulionu warzywnego (nie z kostki);
- 150 ml śmietanki;
- 2–3 łyżki żółtego sera;
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki;
- sól, pieprz.
Przygotowanie: ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę. W garnku rozgrzać masło, zeszklić czosnek. Dodać ziemniaki, bulion, gotować około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Wlać śmietankę, dodać kukurydzę i połowę zalewy. Doprawić solą oraz pieprzem. Gotować jeszcze 5 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Przed podaniem posypać żółtym serem i natką.
Drugie śniadanie: 5 śliwek, 2 surowe marchewki.
Obiad: ryba po włosku (przepis dla 4 osób; dla jednej – filet 100 g i 6 łyżek fasoli z dodatkami).
Przepis:
- 200 g świeżej lub mrożonej fasolki szparagowej;
- 4 filety rybne;
- 2 pomidory;
- natka pietruszki;
- ząbek czosnku;
- sól, pieprz, chilli;
- 2 łyżki oleju.
Wykonanie: fasolkę wrzucić na posolony wrzątek i ugotować. Pokroić na ok. 2 cm kawałki. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w grubą kostkę. Czosnek posiekać, podsmażyć na oleju, dodać filety i smażyć po 5 minut z każdej strony. Doprawić do smaku. Do ryby dodać fasolkę i pomidory. Dusić 3 minuty. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Kolacja: grahamka z łyżeczką pasty z makreli, 50 g ogórka świeżego.