2 z 9Poniedziałek
Śniadanie: zupa krupnik – porcja ok. 250-300 ml.
Składniki:
- 1/2 szkl. kaszy jęczmiennej,
- 10 suszonych grzybków,
- 3 ziemniaki,
- 1 marchew,
- 1 pietruszka,
- korzeń selera,
- ząbek czosnku (jeżeli nie lubisz cebuli),
- masło (łyżka) lub łyżka oleju/oliwy z oliwek,
- łyżeczka natki pietruszki,
- łyżeczka koperku,
- 3 liście laurowe,
- 10 sztuk ziela angielskiego,
- sól, pieprz.
Przygotowanie: jarzyny pokrój w kawałki. Kaszę i jarzyny zalej wodą i gotuj, aż warzywa zmiękną. Dopraw do smaku.
Drugie śniadanie: jogurt naturalny 180 g.
Obiad: 2 ziemniaki z koperkiem, 3 kotlety z ciecierzycy z sosem paprykowym, 4 łyżki buraczków tartych.
Składniki:
- szklana suchej ciecierzycy,
- 1 ząbek czosnku,
- jajko,
- przyprawy: sól, majeranek, tymianek, lubczyk, pieprz, kawałek czerwonej papryki.
Przygotowanie: ciecierzycę moczyć przez całą noc. Rano w garnku zagotować wodę, dodać ciecierzycę, tymianek i majeranek. Gotować do miękkości. Odcedzoną ciecierzycę zmiksować z jajkiem i wyciśniętym czosnkiem. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, sól, pieprz i lubczyk oraz kilka kropel cytryny. Wymieszać dokładnie, odstawić na godzinę do lodówki. Z masy formować kotleciki. Można obtoczyć w bułce tartej bądź kaszy mannie. Smażyć na odrobinie oleju z obu stron do zarumienienia. Kotletów wyjdzie więcej, więc spokojnie można je zamrozić albo rozłożyć danie na 2 dni.
Podwieczorek: 2 brzoskwinie.
Kolacja: grahamka, pół kalarepy, plaster wędliny.