Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Dieta w biurze

Avatar placeholder
10.08.2016 11:09
Dieta w biurze
Dieta w biurze (Zdjęcie sałatki z grillowanym kurczakiem / Shutterstock)

Dieta w biurze to specjalnie dobrana dieta dla osób spędzających dużo czasu za firmowym biurkiem. Osoby takie wykazują małą aktywność fizyczną oraz często nieprawidłowo odżywiają się. Cierpi na tym ich organizm. Często występują niedobory witamin, awitaminozy czy niedostateczna ilość minerałów w organizmie. To skutkuje pojawieniem się różnych objawów, jak np. łamliwość paznokci i włosów, trądzik, bóle stawówi inne.

1. Co to jest dieta biurowa?

Dieta biurowa to dieta stworzona specjalnie dla osób spędzających bardzo dużo czasu w pracy. Przy szybkim trybie życia zapominamy o odpowiednim doborze produktów żywnościowych w codziennym jadłospisie. Taka dieta szczególnie zalecana jest dla osób, które chcą się pozbyć nadwagi, niekoniecznie ćwicząc na siłowni. Tak więc jest to swego rodzaju dieta odchudzająca. Jest ona jednak odradzana kobietom w ciąży, podczas karmienia piersią, dzieciom oraz dorastającej młodzieży.

Dieta biurowa stosowana jest od 7 dni do 3 tygodni, w zależności od chęci uzyskania konkretnych wyników. Taka dieta to dieta niskokaloryczna i pozwala na zmniejszenie wagi ok. 1 kg tygodniowo. Jej istotą jest jedzenie posiłków o stałej porze, regularnie i w takich samych odstępach czasu. Posiłków powinno być najlepiej pięć i nie powinny być one obfite.

Zaletą takiej diety odchudzającej jest fakt, iż zbędne kilogramy są gubione w sposób stopniowy, co zmniejsza ryzyko pojawienia się efektu jo- jo. Zalecane produkty żywnościowe w diecie są bogate w witaminy z grupy B oraz błonnik. To nieprzyswajalne białkousprawnia działanie przewodu pokarmowego. Niestety pierwsze zauważalne efekty diety pojawiają się dopiero po jakimś czasie. Jest to więc dieta dla osób cierpliwych.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

2. Przykładowy jadłospis w diecie biurowej

W diecie biurowej najważniejsze jest wypracowanie dobrych nawyków żywieniowych. Posiłki wcześniej przygotowuje się w domu i zabiera do miejsca pracy.

Dzień I

  • Śniadanie: kromka chleba razowego z chudym serkiem wiejskim oraz ogórkiem; herbata owocowa.
  • II śniadanie: 2 kromki pumpernikla z masłem, ogórkiem lub pomidorem.
  • Obiad: sałatka z ugotowanych w łupinach 3 ziemniaków, z cebulą i ogórkami kiszonymi, doprawiona ziołami i oliwą z oliwek.
  • Podwieczorek: owoce, np. 2 kiwi.
  • Kolacja: udko pieczone, liście sałaty z dodatkiem jogurtu naturalnego.

Dzień II

  • Śniadanie: jajko na twardo, kromka chleba tostowego z plasterkiem wędliny, szklanka soku pomarańczowego.
  • II śniadanie: chudy serek wiejski z rzodkiewką, kromka chleba razowego posmarowana masłem.
  • Obiad: sałatka z 100 g szynki drobiowej, papryki, cebuli, szczypiorku oraz pół puszki zielonego groszku.
  • Podwieczorek: jogurt naturalny lub owoc.
  • Kolacja: 2 ziemniaki z jogurtem naturalnym wymieszanym z posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki.

Dieta biurowa, jak widać, jest bardzo urozmaicona. Przeważają w niej chude mięso i chudy nabiał, owoce i warzywa, a także soki owocowe. Nie należy zapominać także o spożywaniu dużej ilości wody do picia, np. wody mineralnej, najlepiej niegazowanej. Każdy powinien przyjąć dziennie co najmniej 1,5 l płynów. Warto także ograniczyć spożywanie kawy i czarnej herbaty, jak również alkoholu i tytoniu. Najlepiej całkowicie z nich zrezygnować.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze