Mąka ryżowa - właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie, wykonanie
Mąka ryżowa to jedno z rozwiązań idealnych dla osób stosujących coraz popularniejszą dzisiaj dietę bezglutenową. Mąka ryżowa jest łatwa w przygotowaniu, dzięki czemu przygotować możemy ją nawet w domu. Właściwości mąki ryżowej sprawiają, że jest ona polecana szczególnie osobom wykazującym skłonności do alergii pokarmowych. Mąka ryżowa nie powoduje uczuleń.
1. Właściwości maki ryżowej
Mąkę ryżową stosuje się najczęściej w kuchni azjatyckiej, jednak jest to dobry substytut maki pszennej. Produkcja mąki ryżowej jest prosta, otrzymuje się ją z ryżu białego lub ciemniejszego, pełnoziarnistego. Szczególnie ten drugi wariant mąki ryżowej jest polecany, ponieważ pełnoziarnisty ryż zachowuje wszystkie składniki odżywcze.
Mąka ryżowa nie zawiera glutenu i jest dużo mniej kaloryczna niż mąka pszenna, co sprawia, że jest idealną opcją dla osób nie tolerujących glutenu lub będących na diecie odchudzającej. Zmiana mąki pszennej na ryżową to także idealna okazja do uczynienia naszej kuchni ciekawszą i bogatszą w orientalne smaki.
2. Wartość kaloryczna mąki ryżowej
Wartość kaloryczna mąki ryżowej to 348 kcal na 100 gramów. 100 gramów mąki ryżowej zawiera 7,2 gramów białka, poniżej jednego grama tłuszczu, większość jej masy to węglowodany. Na 100 gramów mąki ryżowej przypada 2,3 gramy błonnika. Indeks glikemiczny mąki ryżowej jest średnio-niski, wynosi 40.
Przeczytaj także
Wartości odżywcze mąki ryżowej to substancje mineralne takie jak potas, wapń, cynk, fosfor, magnez. Witaminy w mące ryżowej należą głownie do grupy B, zawarte w niej są również substancje znane jako lignany i fitoestrogeny, które przeciwdziałają wolnym rodnikom, zapobiegają starzeniu się komórek i regulują gospodarkę hormonalną, pośrednio zmniejszając ryzyko chorób nowotworowych.
3. Zastosowanie mąki z ryżu
Zastosowanie mąki ryżowej może być równie szerokie jak zastosowanie mąki pszennej. Mąki ryżowej używamy do wypiekania ciast, smażenia naleśników, robienia puddingów oraz pierogów, można również piec z niej chleb lub bułki. Dodana do sosów lub zup będzie działać zagęszczająco. Z mąki ryżowej wykonuje się papier ryżowy, popularny w kuchni azjatyckiej.
Mąka ryżowa jest dużo bardziej skuteczna od mąki pszennej, zatem jeśli w przepisie poleca się nam użycie jednej szklanki mąki pszennej, powinniśmy użyć około 3/4 tej ilości. Nasze wyroby z mąki ryżowej mogą również być nieco mniej zwarte i kleiste od tych wykonanych za pomocą mąki pszennej, zatem powinniśmy użyć większej ilości jajek, bananów lub innej substancji służącej w przepisie jako składnik klejący całość. Do ciast powinniśmy również dodać łyżeczkę oleju na każdą szklankę mąki.
4. Domowy sposób na wytwarzanie mąki ryżowej
Wytwarzanie mąki ryżowej nie jest trudne. Możemy ją przygotować w naszym domu, za pomocą blendera, młynka do kawy mieląc ziarna ryżu białego lub brązowego pełnoziarnistego w drobny lub gruby pył. Jeśli wykonamy mąkę ryżową w domu, możemy być pewni, że nie zawiera ona glutenu, ponieważ w zakładach produkcyjnych często dostaje się do niej gluten, jako że w tych samych zakładach produkuje się inne rodzaje mąki, w tym pszenną.
5. Kalorie i wartości odżywcze średniej mąki ryżowej
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 102 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 349 kcal | 356 kcal |
Białko | 10,88 g | 11,10 g |
Węglowodany | 75,4 g | 76,9 g |
Cukier | 1,10 g | 1,12 g |
Błonnik | 11,80 g | 12,04 g |
Tłuszcz | 1,52 g | 1,55 g |
Tłuszcze nasycone | 0,18 g | 0,18 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,19 g | 0,19 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,70 g | 0,71 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |