Trwa ładowanie...

Domowe sposoby na detoks wątroby. Tych 5 produktów włącz do diety

 Paula Komendarczuk
07.07.2023 14:27
Skuteczny detoks organizmu. Ratunek dla wątroby
Skuteczny detoks organizmu. Ratunek dla wątroby (Getty Images)

Wzdęcia, niestrawność, ból brzucha i zgaga, to częste objawy pojawiające się po zjedzeniu bardziej kalorycznych i tłustych potraw. Świadczą o przeciążeniu wątroby i problemach z funkcjonowaniem układu pokarmowego. W takiej sytuacji świetnym rozwiązaniem będzie wprowadzenie do jadłospisu produktów, które wspomagają oczyszczanie wątroby z toksyn.

spis treści

1. Kawa na wątrobę

Wątroba to jeden z najważniejszych narządów, który odpowiada za detoksykację organizmu, neutralizowanie alkoholu i niektórych leków. Jest też niezbędny dla prawidłowej pracy układu pokarmowego i dobrego samopoczucia.

Gdy organ ten nie działa prawidłowo, pojawia się szereg uporczywych dolegliwości, których chcemy jak najszybciej się pozbyć. Okazuje się, że pozytywny wpływ na wątrobę ma codzienne picie kawy w ilościach nieprzekraczających 4 filiżanek w ciągu doby.

Napój ten redukuje ryzyko uszkodzenia miąższu narządu, a także dostarcza polifenoli i diterpenów, które sprzyjają produkcji enzymów wątrobowych i wspomagają proces detoksykacji organizmu. Warto jednak pamiętać, że właściwości kawy może zmienić dodanie do niej mleka, syropów czy bitej śmietany.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

2. Zielona herbata

Zielona herbata to źródło katechin, czyli silnych przeciwutleniaczy, które wspierają detoksykację i regenerację wątroby. Jednocześnie zmniejszają wpływ wolnych rodników na organizm i redukują stres oksydacyjny, przyczyniający się do powstawania stanów zapalnych.

3. Ostropest plamisty

Ostropest plamisty to prawdziwe lekarstwo dla wątroby, które warto zastosować, gdy czujemy zgagę, niestrawność i wzdęcia. Ostropest wspiera funkcjonowanie narządu i chroni przed szkodliwymi czynnikami, tym samym redukując ryzyko rozwoju niebezpiecznych schorzeń.

Przyjmuje się, że ostropest plamisty może zmniejszyć ryzyko powstania marskości, zapalenia i stłuszczenia wątroby.

4. Zielone warzywa

W codziennej diecie powinny znaleźć się świeże warzywa, ponieważ stanowią źródło błonnika niezbędnego dla zdrowia układu pokarmowego. Dobroczynny wpływ na pracę wątroby ma brokuł, jarmuż, karczochy i brukselka, a także jedno czerwone warzywo - burak.

Produkty te redukują prawdopodobieństwo wystąpienia niealkoholowego stłuszczenia wątroby, przeciwdziałają chorobom nowotworowym i zmniejszają stany zapalne. Jednocześnie pobudzają produkcję żółci i przyczyniają się do spadku stężenia cholesterolu we krwi.

5. Płatki owsiane

Płatki owsiane to cenne źródło błonnika i beta glukanów, czyli polisacharydów wspomagających funkcjonowanie wątroby i produkcję kwasów żółciowych.

Związki te wspierają jednocześnie kondycję układu odpornościowego, redukują stany zapalne i przeciwdziałają zaparciom. Warto jednak pamiętać, że wymienione wyżej właściwości mają nieprzetworzone płatki owsiane.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze