Inozynian disodowy (E631) - właściwości, zastosowanie, bezpieczeństwo
E631 to popularny dodatek do żywności. Jego pełna nazwa to inozynian disodowy. Znalazł szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, ze względu na swój charakterystyczny smak. Czy jego stosowanie jest bezpieczne i jak wpływa na zdrowie?
1. Czym jest E631?
E631, czyli inozynian disodowy, to powszechnie stosowany dodatek do żywności, który naturalnie występuje między innymi w mięsie oraz rybach. To organiczny związek chemiczny, będący pochodną inozyny. W swojej naturalnej postaci przypomina bezbarwne kryształki albo biały proszek. Nie posiada zapachu i jest dobrze rozpuszczalny w wodzie.
Choć inozynian disodowy pozyskiwany jest głównie z produktów mięsnych, niektórzy producenci do jego wytworzenia wykorzystują także skrobię z tapioki. Niestety jednak nie jest to powszechna praktyka, wobec czego produkty z dodatkiem E631 najczęściej nie są wegetariańskie.
2. Właściwości inozynianiu sodu
Inozynian disodowy (E631) stosowany jest w żywności jako wzmacniacz smaku. Jest także naturalnie występującą substancją w ludzkim organizmie. Charakterystyczny dla niego smak umami, łączący w sobie wszystkie znane rodzaje smaków (słodki, gorzki, słony, kwaśny). Kojarzony jest głównie z aromatem rosołowym lub grzybowym.
Smak umami jest bardzo pożądany w przemyśle spożywczym, ponieważ przypada do gustu większości osób. Zwykle E631 stosowany jest w połączeniu z glutaminianem sodu, aby jeszcze bardziej wzmocnić smak produktów i potraw.
2.1. E631 w żywności
Najczęściej inozynian disodowy można znaleźć w takich produktach spożywczych, jak:
- sosy gotowe w proszku
- niektóre mieszanki przypraw
- sos sojowy
- koncentraty
- niektóre wędliny i konserwy mięsne
- produkty o obniżonej zawartości soli.
3. Czy inozynian sodu jest bezpieczny?
Inozynian disodowy uważany jest za ogólnie bezpieczny dla zdrowia. Może być spożywany także przez kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Zdaniem Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności inozynian disodowy jako substancja obecna naturalnie w ludzkim organizmie i budująca jego DNA jest całkowicie bezpieczna i nie stanowi żadnego zagrożenia dla zdrowia. Jednocześnie powinny na niego uważać osoby chorujące na dnę moczanową oraz mające zbyt wysokie stężenie kwasu moczowego.
Z tego powodu nie ma ustalonego żadnego dozwolonego dawkowania E631. Należy jednak pamiętać, że składnik ten dodawany jest do produktów, które same w sobie są niskiej jakości i warto unikać ich w swojej codziennej diecie.