Trwa ładowanie...

Inozynian disodowy (E631) - właściwości, zastosowanie, bezpieczeństwo

E631 to popularny dodatek do żywności. Jego pełna nazwa to inozynian disodowy. Znalazł szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, ze względu na swój charakterystyczny smak. Czy jego stosowanie jest bezpieczne i jak wpływa na zdrowie?

Zobacz film: "5 najgorszych dodatków do kawy"

spis treści

1. Czym jest E631?

E631, czyli inozynian disodowy, to powszechnie stosowany dodatek do żywności, który naturalnie występuje między innymi w mięsie oraz rybach. To organiczny związek chemiczny, będący pochodną inozyny. W swojej naturalnej postaci przypomina bezbarwne kryształki albo biały proszek. Nie posiada zapachu i jest dobrze rozpuszczalny w wodzie.

Choć inozynian disodowy pozyskiwany jest głównie z produktów mięsnych, niektórzy producenci do jego wytworzenia wykorzystują także skrobię z tapioki. Niestety jednak nie jest to powszechna praktyka, wobec czego produkty z dodatkiem E631 najczęściej nie są wegetariańskie.

2. Właściwości inozynianiu sodu

Inozynian disodowy (E631) stosowany jest w żywności jako wzmacniacz smaku. Jest także naturalnie występującą substancją w ludzkim organizmie. Charakterystyczny dla niego smak umami, łączący w sobie wszystkie znane rodzaje smaków (słodki, gorzki, słony, kwaśny). Kojarzony jest głównie z aromatem rosołowym lub grzybowym.

Smak umami jest bardzo pożądany w przemyśle spożywczym, ponieważ przypada do gustu większości osób. Zwykle E631 stosowany jest w połączeniu z glutaminianem sodu, aby jeszcze bardziej wzmocnić smak produktów i potraw.

2.1. E631 w żywności

Najczęściej inozynian disodowy można znaleźć w takich produktach spożywczych, jak:

  • sosy gotowe w proszku
  • niektóre mieszanki przypraw
  • sos sojowy
  • koncentraty
  • niektóre wędliny i konserwy mięsne
  • produkty o obniżonej zawartości soli.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

3. Czy inozynian sodu jest bezpieczny?

Inozynian disodowy uważany jest za ogólnie bezpieczny dla zdrowia. Może być spożywany także przez kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Zdaniem Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności inozynian disodowy jako substancja obecna naturalnie w ludzkim organizmie i budująca jego DNA jest całkowicie bezpieczna i nie stanowi żadnego zagrożenia dla zdrowia. Jednocześnie powinny na niego uważać osoby chorujące na dnę moczanową oraz mające zbyt wysokie stężenie kwasu moczowego.

Z tego powodu nie ma ustalonego żadnego dozwolonego dawkowania E631. Należy jednak pamiętać, że składnik ten dodawany jest do produktów, które same w sobie są niskiej jakości i warto unikać ich w swojej codziennej diecie.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.