Kasza orkiszowa – właściwości zdrowotne, indeks glikemiczny, w diecie, przygotowanie
Kasza orkiszowa jest bogata w minerały i witaminy. Chroni przed miażdżycą, wzmacnia odporność i wspomaga trawienie. Odznacza się niskim indeksem glikemicznym. Jakie jeszcze właściwości zdrowotne ma kasza orkiszowa i jak ją przygotować?
1. Właściwości zdrowotne kaszy orkiszowej
Kasza orkiszowa jest produkowana z odmiany pszenicy zwanej orkiszem. Zawiera mniej glutenu niż pszenica, a podczas zbioru nie traci łuski, chroniącej ziarna przed wpływem pestycydów. Jest źródłem błonnika, witamin z grupy B, A, D, PP i E. Kasza orkiszowa jest tez bogata w selen, wapń, miedź, magnez, żelazo, fosfor i cynk.
Jedzenie kaszy orkiszowej nie tylko poprawi odporność, ale też zwalczy stany zapalne i przeziębienie. Orkisz ma właściwości rozgrzewające i napotne, a dzięki zawartości rodanidu, naturalnego antybiotyku, wzmacnia system immunologiczny.
Kasza orkiszowa wspomaga również układ nerwowy, działa antynowotworowo, antyalergicznie i przeciwzapalnie. Składniki mineralne i witaminy biorą tez udział w budowaniu mięśni, dodają energii i poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci.
Kasza orkiszowa, jako bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych korzystnie wpływa również na regulację poziomu cholesterolu. Rozbija cząsteczki LDL, czyli złego cholesterolu, dbając o zdrowie organizmu.
2. Indeks glikemiczny
Kasza orkiszowa ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że mogą ją spożywać osoby będące na diecie odchudzającej. Niestety, jest też dosyć kaloryczna, dlatego należy uważać z ilością pokarmu. 100 g suchej kaszy orkiszowej to prawie 340 kalorii, dlatego zaleca się gotowanie jej na wodzie lub niskotłuszczowym mleku.
Mimo swej kaloryczności, kasza orkiszowa jest bardzo lekkostrawna. Podawana dzieciom w rozszerzaniu diety lub pacjentom onkologicznym po przebytej chemioterapii dostarczy zdrowych kalorii i energii bez obciążania układu trawiennego.
Jak każdy produkt pochodzący z pszenicy, kasza orkiszowa zawiera gluten. Jest go jednak mniej niż w ziarnach, z których produkujemy białe pieczywo. Gluten pochodzący z kaszy orkiszowej jest dodatkowo dobry jakościowo, dlatego osoby cierpiące na łagodną odmianę celiakii nie powinny mieć problemów z jego trawieniem.
3. Jak przygotować kaszę z orkiszu
Przygotowując kaszę orkiszową, pamiętajmy, by przed gotowaniem pozostawić ją do namoczenia na kilka godzin. Pozwoli to pozbyć się kwasu fitynowego, który hamuje wchłanianie do organizmu cennych minerałów i witamin.
Kaszę gotujemy w stosunku 1:2, czyli szklanka kaszy orkiszowej na dwie szklanki wody. Pozostawiamy na małym ogniu aż do momentu całkowitego wchłonięcia się wody.
Dobrze, jeśli kasza jest odrobinę al dente. Wówczas możemy umieścić garnek na co najmniej pół godziny przed podaniem pod kocem czy poduszką – dogotuje się, wzmocni się smak i aromat, bez utraty składników odżywczych.
4. Pomysł na śniadanie z kaszy
Kasza orkiszowa to również doskonały pomysł na słodkie śniadanie. Wymaga jednak przygotowania wieczorem.
50 g suchych ziaren mieszamy z wodą w stosunku 1:2, w momencie zagotowania się wody dodając pozostałe składniki:
- Szczypta imbiru
- Szczypta przyprawy korzennej
- Łyżeczka nasion chia
- Łyżeczka oleju kokosowego
- Ulubione owoce (do gotującej się kaszy dodajemy tylko owoce twarde, np. gruszkę, jabłko. Miękkie, takie jak banan czy maliny możemy dorzucić w trakcie podgrzewania kaszy rano, lub dodać świeże
Podgrzaną kaszę z dodatkami przelewamy do miseczki, dekorując liśćmi mięty lub bazylii.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.