Trwa ładowanie...

Pasta z makreli wędzonej – przepisy, wartości odżywcze i kalorie

Avatar placeholder
Monika Grudzińska 28.04.2022 14:58
Pasta z makreli wędzonej to pyszny dodatek do pieczywa.
Pasta z makreli wędzonej to pyszny dodatek do pieczywa. (adobestock)

Pasta z makreli to fantastyczny dodatek do pieczywa czy krakersów, ale i farsz do jaj. Robi się ją szybko, a smakuje doskonale. Jest też bardzo zdrowa, choć przygotowując ją warto rozważnie dobierać dodatki. Jakie wartości odżywcze ma ta popularna pasta rybna? Dlaczego warto ją jeść?

spis treści

1. Co to jest pasta z makreli?

Pasta z makreli to popularny dodatek do pieczywa i pomysł na niedrogą, pyszną i zdrową kolację lub śniadanie. Do jej przygotowania potrzebna jest wędzona ryba oraz kilka prostych składników.

Jaka jest najlepsza pasta z makreli wędzonej? Można powiedzieć, że ta, która dobrze smakuje. Wiele przecież zależy od preferencji smakowych, a receptur na tę potrawę jest mnóstwo. Co fantastyczne, każdy przepis jest nie tylko prosty, ale i wdzięczny oraz uniwersalny: można go samodzielnie modyfikować, dodając ulubione warzywa, sosy czy przyprawy.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Tradycyjna pasta z makreli wędzonej to pasta z makreli i jajek z ogórkiem kiszonym i majonezem. Inne – nie mniej atrakcyjne pomysły - to pasta z makreli wędzonej i twarogu czy pasta z makreli bez jajek, za to z cebulką, ogórkiem konserwowym, szczypiorkiem, koperkiem czy musztardą, a nawet śmietaną. Popularna jest wersja fit – z papryką czerwoną i serkiem śmietankowym lub jogurtem naturalnym.

2. Jak zrobić pastę z makreli?

Aby zrobić klasyczną pastę z makreli, trzeba przygotować składniki: zarówno rybę, jak i dodatki. Przepis na tradycyjną pastę z wędzonej makreli:

  • 1 wędzona makrela,
  • 2 jajka,
  • cebula,
  • 2 ogórki kiszone,
  • łyżka posiekanego szczypiorku,
  • przyprawy: sól, pieprz mielony,
  • majonez (wg uznania) lub serek śmietankowy, jogurt naturalny, majonez w wersji light.

Połóż makrelę na płaskim talerzu lub desce do krojenia, wyjmij szkielet i większe ości. Wyjmuj kawałki mięsa, sprawdzając, czy nie ma w nim małych ości.

Pokrój drobno wybrane składniki: jajka, cebulę czy ogórki. Wymieszaj je z rybą. Dodaj twaróg, majonez czy serek, nie zapomnij o świeżo zmielonym pieprzu (czasem także soli).

A kremowa pasta z makreli? Aby otrzymać taką jej konsystencję, wszystkie składniki umieść w misce i zmiksuj na gładki krem. Gotowe. Pasta z makreli jest idealna do pieczywa (świeżego, tostowego, grzanek), ale także krakersów czy słupków warzyw. Sprawdzi się tez w roli farszu do jajek. Można ją jeść zaraz po przygotowaniu, jak i po schłodzeniu w lodówce.

3. Kalorie i wartości odżywcze pasty z makreli wędzonej

Makrela wędzona nie tylko ma niesamowity aromat i doskonały, charakterystyczny smak, ale i jest bardzo zdrowa. Zawiera wiele składników odżywczych i witamin, a niewiele kalorii.

Makrela wędzona jest bardzo dobrym źródłem białka i tłuszczu. Porcja 100 g wędzonej makreli dostarcza:

  • 18,60 g białka
  • 13,89 g tłuszczu,
  • 3,26 g tłuszcze nasycone w tym: tłuszcze jednonienasycone - 5,46 g, tłuszcze wielonienasycone - 3,35 g,
  • 70,0 mg cholesterolu.

Wędzona makrela dostarcza sporo witamin, takich jak kwas foliowy, retinol, witamina A, witamina B1, witamina B12, witamina B2, witamina B6, witamina D, witamina E i witamina PP, czyli niacyna. Jest również bogatym źródłem minerałów: potasu i magnezu. Nie zawiera węglowodanów.

Sama makrela zawiera około 20 kalorii. Kaloryczność pasty z ryby w dużej mierze zależy od dodatków. Szczególnie trzeba uważać na majonez i śmietanę, które sprawiają, że zdrowy dodatek do pieczywa staje się bombą kaloryczną.

A pozostałe składniki? Dodawane do pasty jajka są dobrym źródłem białka (około 7 g). To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować.

Choć żółtko jaja zawiera sporo tłuszczu, występuje on jednak w postaci emulsji. Rozbity na bardzo drobne cząsteczki jest łatwy do strawienia. Ma też korzystny skład. Na 5 g tłuszczu zawartego w jednym jajku nasycone kwasy tłuszczowe („złe”) stanowią tylko 0,1 g.

Pozostałe to niezbędne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy omega-3 i omega-6, których organizm nie potrafi syntetyzować.

W jajach znajduje się wiele składników mineralnych i witamin. To źródło minerałów, takich jak fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk i selen oraz witamin: A, E, D i K oraz witamin z grupy B. W jajkach obecne są również niezbędne kwasy tłuszczowe i lecytyna. W żółtku zaś luteina.

Cebula jest źródłem siarki, cynku, magnezu, fluoru, kwasu foliowego, żelaza, potasu, wapnia, krzemu, witamin z grupy B, C, K, E, A oraz błonnika pokarmowego. Nie można również zapomnieć o antyoksydantach.

Ogórki kiszone są produktem niskokalorycznym (w 100 g produktu zawierają 12 kcal). Dostarczają kwas mlekowy, powstający w wyniku fermentacji oraz witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3 i B6). Są także źródłem bakterii probiotycznych, które wywierają korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.

Twaróg ma dużą wartość odżywczą. Jest źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, którego zawartość waha się w granicach od około 15 g/100 g sera tłustego do około 20 g/100 g – chudego.

Cechuje je także wysoka strawność. Sery twarogowe są także dobrym źródłem wapnia. To pierwiastek niezbędny do budowy kości i zębów.

Zobacz też:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze