Ma najwyższe stężenie ołowiu, rtęci i kadmu. Jest gorsza od pangi
Jest tania, ma delikatne, lekko słodkie mięso i można ją dostać w postaci filetów w niemal każdym markecie. Choć Polacy za rybami nie przepadają, to jest kilka gatunków, które stale goszczą na naszych stołach. Wśród nich znajduje się tilapia, źródło metali ciężkich i prozapalnych kwasów tłuszczowych.
1. Tilapia. Źródło metali ciężkich
Specjaliści od żywienia zalecają, abyśmy spożywali więcej ryb. Są zdrowe, niskokaloryczne i bogate w wiele składników odżywczych, takich jak witaminy A i E oraz kwasy omega-3. Niestety, nie wszystkie ryby są równie zdrowe. Eksperci ostrzegają, że niektóre gatunki ryb, które są popularne wśród Polaków, mogą być nawet gorsze niż panga, ryba często krytykowana.
Eksperci zwracają uwagę, że ryby i owoce morza bywają obecnie skażone różnymi substancjami, które mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia. Badania przeprowadzone przez Morski Instytut Rybacki - Państwowy Instytut Badawczy wykazały, że tilapia ma najwyższe stężenie ołowiu, rtęci i kadmu w porównaniu do innych gatunków ryb.
Duże dawki metali ciężkich w organizmie wpływają negatywnie na układ odpornościowy i mogą powodować mutacje genetyczne, sprzyjając chorobom autoimmunologicznym, alergiom i chorobom nowotworowym.
2. Najbardziej szkodliwa ryba na polskim stole?
Pomimo tych ostrzeżeń Polacy nadal chętnie wybierają tilapię. Tłumaczą, że doceniają jej delikatny smak, łatwą dostępność, chude mięso i przede wszystkim korzystną cenę. Niektórzy wybierają ją ze względu na fakt, że ma niewiele ości.
Jednak tilapia, podobnie jak panga, pochodzi głównie z hodowli na terenie Azji. Niestety, warunki, w jakich hoduje się tilapię, często są bardzo złe. Stopień zanieczyszczenia mięsa ryb zależy nie tylko od stanu wód, w których żyją, ale także od sposobu, w jaki są karmione. Ryby hodowlane, zwłaszcza te pochodzące z niekontrolowanych hodowli, są często karmione modyfikowaną paszą, a także podawane są im hormony i antybiotyki.
Ponadto, choć tilapia, podobnie jak wszystkie ryby, jest dobrym źródłem białka, to poza tym, nie ma w niej wiele wartości odżywczych. Wbrew powszechnemu przekonaniu, że ryby są bogate w kwasy omega-3, tilapia zawiera więcej kwasów omega-6, które w nadmiarze wykazują działanie prozapalne.
Jeśli planujemy przygotować rybę na obiad, zamiast tilapii lepiej wybrać np. makrelę czy śledzia. Są to jedne z najzdrowszych gatunków ryb na świecie. Możemy również postawić na flądrę, która również jest zdrowym wyborem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl