Trwa ładowanie...

Salak - charakterystyka, składniki odżywcze, właściwości zdrowotne, zastosowanie

Salak nazywany również salaką, wężowym owocem czy oszpilną jadalną jest gatunkiem rośliny z rodziny arekowatych. W naturalnym środowisku salak występuje na obszarach Jawy, Sumatry oraz Bali. Z owoców oszpilny jadalnej pozyskuje się miód, herbatę oraz ocet. Jakie składniki odżywcze zawiera salak? Co jeszcze warto o nim wiedzieć?

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

spis treści

1. Czym jest salak?

Salak znany jest również jako wężowy owoc, skóra węża, salaka jadalna, oszpilna jadalna, ospiln jadalny czy zalakka. To nic innego jak gatunek rośliny z rodziny arekowatych. W warunkach naturalnych oszplina jadalna występuje na wyspach Bali, Sumatra i Jawa, jednak uprawiana jest również na innych obszarach Azji. Jadalne owoce salaki charakteryzują się słodko-kwastkowatym smakiem.

Najczęściej uprawianymi przez rolników gatunkami salaka są:

  • Salacca sumatrana (gatunek ten jest uprawiany na terenach Sumatry),
  • Salacca zalacca (gatunek uprawiany na terenach Ambon, Madury, Jawy, Bali)
  • Salacca wallichiana (gatunek uprawiany na obszarze Tajlandii).

Owoce salaka są jagodami o długości pięciu centymetrów. Rosną one w kiści u podstawy palmy. Częścią jadalną owocu jest biały, galaretowaty miąższ, okryty brązową, twardą i łuskowatą skorupą. Zewnętrzna skorupa wyglądem przypomina skórę węża. Wewnątrz białej jadalnej części znajdują się także brązowe pestki. Należy podkreślić, że te ostatnie nie nadają się do spożycia. Salak charakteryzuje się ciekawym, słodko-kwaskowatym smakiem, który jest nieco zbliżony do smaku zbyt mocno dojrzałego ananasa. Zdaniem niektórych konsumentów, owoce salaka pozostawiają w ustach nieco sfermentowany posmak.

2. Jakie składniki odżywcze zawiera salak?

Salak to prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Owoc ten jest wartościowym źródłem witamin oraz minerałów. Zawiera między innymi:

3. Jakie właściwości zdrowotne posiada salak?

Salak charakteryzuje się licznymi właściwościami zdrowotnymi. Owoc ten wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Zawarte w salaku związki fenolowe chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Znajdujący się w salaku błonnik pokarmowy usprawnia pracę przewodu pokarmowego, redukuje wchłanianie cholesterolu, a także zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia.

Jadalne owoce salaki posiadają w swoim składzie pterostylben, czyli pochodną resweratrolu. Związek ten usprawnia pracę naczyń krwionośnych, wykazuje działanie przeciwzapalne, a także skutecznie obniża poziom cukru we krwi.

Oszpilna jadalna to doskonałe źródło protein oraz węglowodanów. To ważna wiadomość dla osób, które preferują dietę wegetariańską lub wegańską.

W składzie owocu znajduje się również duża dawka witaminy C, która działa korzystnie na układ immunologiczny. Zapobiega również osłabieniu, zmęczeniu czy bólom mięśni i stawów.

4. Zastosowanie

Salak jest szeroko wykorzystywany w kuchni. Z jadalnych owoców oszpilny jadalnej pozyskuje się miód, herbatę oraz ocet. Osoby zamieszkujące tereny Azji prażą, a następnie mielą pestki salaka, aby przygotować swój ulubiony napój. Stanowi on odpowiednik preferowanej przez Europejczyków kawy.

Salak to również doskonały dodatek do:

5. Jak powinno się przechowywać salak?

Salak powinno się przechowywać w temperaturze pokojowej. Niewskazane jest trzymanie oszpilny jadalnej w lodówce.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.