Tarta z burakami i kozim serem. Najlepszy przepis na buraczaną tartę
Tarta z burakami i kozim serem to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Połączenie wyjątkowego smaku buraka z wyrazistym, oryginalnym serem i kruchym ciastem sprawia, że mało kto jest w stanie oprzeć się temu wytrawnemu wypiekowi. Jak przygotować tartę z burakami i kozim serem? Jak i kiedy ją podawać?
1. Czym jest tarta z burakami i kozim serem?
Tarta z kozim serem i burakami to smakowity, wytrawny wypiek, którego podstawę stanowi kruche ciasto. Znajduje się ono tylko na spodzie wypieku, a wierzch z farszem pozostaje odkryty. Głównymi składnikami farszu na buraczaną tartę są oczywiście buraki (pieczone lub gotowane) oraz kozi ser.
To wyjątkowe połączenie sprawdza się nie tylko dla amatorów wyrafinowanych smaków, ale także dla miłośników zdrowej diety. Ser kozi zdecydowanie różni się od krowiego, smakuje bardziej intensywnie, a poza tym jest bardzo łagodny dla organizmu.
2. Jak przygotować tartę z kozim serem i burakami?
Składniki na kruchy spód:
Składniki na farsz:
- 4 małe buraki upieczone lub ugotowane,
- średnia czerwona cebulka,
- 3 jajka,
- ok. 120 g sera koziego,
- śmietana 30 proc. 200 ml,
- pieprz, gałka muszkatołowa,
- garść rukoli,
- miód,
- ocet balsamico.
Sposób przygotowania:
Pokrojone w kosteczkę masło, sól i jajko dodajemy do przesianej wcześniej mąki. Rozcieramy, a następnie dodajemy 1 łyżkę wody i łączymy składniki w gładką kulę. Następnie zawijamy ciasto w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na ok. 60 min.
Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto, wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Ciastem wykładamy formę na tartę (średnica 24 cm) posmarowaną masłem. Należy wyłożyć zarówno spód, jak i boki. Spód dziurkujemy widelcem, wstawiamy do lodówki na czas nagrzania się piekarnika. Podpiekamy na złocisty kolor w temp. 180°C.
Pokrojoną cebulkę należy zeszklić na patelni. Następnie dodajemy sól, pieprz i miód, podsmażamy jeszcze chwilę i pozostawiamy do ostygnięcia. Jajka mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy przyprawami.
Na podpieczonym spodzie układamy buraki, skrapiamy octem balsamicznym, posypujemy skarmelizowaną cebulką oraz pokruszonym serem. Całość zalewamy masą śmietanowo-jajeczną. Pieczemy ok. 30 minut w 180°C. Po upieczeniu posypujemy rukolą, opcjonalnie orzechami włoskimi.
3. Jak i kiedy podawać tartę z kozim serem i burakami?
Tartę z pieczonymi burakami i kozim serem można podawać na ciepło lub na zimno. Wypiek można przygotować też w wersji fit. Wystarczy, że śmietanę zamienimy na jogurt naturalny, a spód ciasta przygotowujemy z mąki pełnoziarnistej. Taka fit tarta z burakami to doskonała propozycja na kolację na ciepło.
Przepis można także dowolnie modyfikować, np. zastępując kozi ser – serem feta. Tartę z burakami można połączyć też z mascarpone, czy serem pleśniowym. Tartę z burakami można zrobić też na spodzie z mrożonego ciasta francuskiego – to wersja dla osób, które nie mają czasu na samodzielne przygotowanie kruchego spodu.
Tak przygotowane dania mogą posłużyć zarówno jako pożywny obiad, podwieczorek, czy popisowa, imprezowa przekąska. Wypieki najlepiej podawać posypane rukolą lub tymiankiem. Wyśmienicie smakują także tarty z burakami i orzechami włoskimi.