Trwa ładowanie...

Rola witaminy E

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 25.04.2014 12:30
Rola witaminy E
Rola witaminy E

Tak jak wszystkie witaminy i minerały, witamina E pomaga zapobiegać wielu chorobom i nieprawidłowościom.

spis treści

1. Właściwości witaminy E

Przy niewysokim spożyciu witaminy E odnotowano niższy odsetek zachorowalności na choroby serca. Witamina E poprawia funkcjonowanie mózgu i wzmacnia pamięć.

Według niektórych danych, witamina E zapobiega nowotworom, chorobom serca, demencji oraz wylewom. Nie jest to jednak w stu procentach udowodnione.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Rola witaminy E polega też na wspomaganiu wchłaniania witaminy K. Brak witaminy E w organizmie może więc grozić nieprawidłowościami ze strony układu krwionośnego.

2. Źródła witaminy E

Można wybrać suplementy diety, zawierające witaminy i minerały, w tym witaminę E. Najlepiej jednak przyjmować witaminy w żywności, gdyż łatwiej się wtedy wchłaniają i trudniej je "przedawkować". Źródło witaminy E stanowią:

3. Dawkowanie witaminy E

Nawet witaminy i minerały niezbędne nam do życia powinny być spożywane z rozsądkiem. Nadmiar witaminy E w organizmie może być niebezpieczny i prowadzić nawet do śmierci. Dlatego najlepiej stosować się do zalecanych dawek.

Dawkami bezpiecznymi są:

  • dla niemowląt poniżej 6. miesiąca życia: 4 mg dziennie,
  • dla niemowląt między 7. a 12. miesiącem życia: 5 mg dziennie,
  • dla dzieci między 1. a 3. rokiem życia: 6 mg dziennie,
  • dla dzieci między 4. a 8. rokiem życia: 7 mg dziennie,
  • dla dzieci między 9. a 13. rokiem życia: 11 mg dziennie,
  • powyżej 14. roku życia: 15 mg dziennie.

W przypadku kobiet w ciąży i karmiących piersią - ilość witaminy E w diecie powinna być skonsultowana z lekarzem prowadzącym ciążę.

4. Nadmiar witaminy E

W rzadkich przypadkach przedawkowania witaminy E mogą wystąpić następujące objawy:

  • zmęczenie,
  • bóle głowy,
  • mdłości,
  • problemy ze wzrokiem,
  • biegunka.
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze