Rola witaminy E
Tak jak wszystkie witaminy i minerały, witamina E pomaga zapobiegać wielu chorobom i nieprawidłowościom.
1. Właściwości witaminy E
Przy niewysokim spożyciu witaminy E odnotowano niższy odsetek zachorowalności na choroby serca. Witamina E poprawia funkcjonowanie mózgu i wzmacnia pamięć.
Według niektórych danych, witamina E zapobiega nowotworom, chorobom serca, demencji oraz wylewom. Nie jest to jednak w stu procentach udowodnione.
Rola witaminy E polega też na wspomaganiu wchłaniania witaminy K. Brak witaminy E w organizmie może więc grozić nieprawidłowościami ze strony układu krwionośnego.
2. Źródła witaminy E
Można wybrać suplementy diety, zawierające witaminy i minerały, w tym witaminę E. Najlepiej jednak przyjmować witaminy w żywności, gdyż łatwiej się wtedy wchłaniają i trudniej je "przedawkować". Źródło witaminy E stanowią:
- kiełki pszenicy,
- kukurydza,
- orzechy i migdały,
- jajka (ale uwaga na cholesterol!),
- szpinak i inne zielone liściaste warzywa,
- szparagi,
- oleje roślinne (kukurydziany, słonecznikowy, sojowy),
- margaryna.
3. Dawkowanie witaminy E
Nawet witaminy i minerały niezbędne nam do życia powinny być spożywane z rozsądkiem. Nadmiar witaminy E w organizmie może być niebezpieczny i prowadzić nawet do śmierci. Dlatego najlepiej stosować się do zalecanych dawek.
Dawkami bezpiecznymi są:
- dla niemowląt poniżej 6. miesiąca życia: 4 mg dziennie,
- dla niemowląt między 7. a 12. miesiącem życia: 5 mg dziennie,
- dla dzieci między 1. a 3. rokiem życia: 6 mg dziennie,
- dla dzieci między 4. a 8. rokiem życia: 7 mg dziennie,
- dla dzieci między 9. a 13. rokiem życia: 11 mg dziennie,
- powyżej 14. roku życia: 15 mg dziennie.
W przypadku kobiet w ciąży i karmiących piersią - ilość witaminy E w diecie powinna być skonsultowana z lekarzem prowadzącym ciążę.
4. Nadmiar witaminy E
W rzadkich przypadkach przedawkowania witaminy E mogą wystąpić następujące objawy:
- zmęczenie,
- bóle głowy,
- mdłości,
- problemy ze wzrokiem,
- biegunka.