Trwa ładowanie...

Wystarczy dodać do soku. Wiąże i usuwa z organizmu szkodliwe substancje

Avatar placeholder
09.06.2024 18:19
Wspomaga układ odpornościowy i poprawia trawienie. Dodaj ją do soku
Wspomaga układ odpornościowy i poprawia trawienie. Dodaj ją do soku (Getty Images)

Korzenie zainteresowania chlorellą, słodkowodną algą znaną powszechnie jako "superfood", sięgają okresu powojennego, w którym to naukowcy poszukiwali sposobów na walkę z głodem na świecie. Chociaż eksperymenty nie zakończyły się sukcesem, potwierdzono, że chlorella może być istotnym uzupełnieniem naszej codziennej diety.

spis treści

1. Właściwości chlorelli

Chlorella podawana jest w tabletkach (jako element suplementacji) lub w formie zielonego proszku, którym można zabarwić dania i napoje.

Do jej głównych zalet należą:

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"
  • zawartość składników odżywczych - chlorella to bomba witamin i przeciwutleniaczy, a przy okazji źródło białka,
  • detoksykacja - wiąże i usuwa z organizmu szkodliwe substancje np. toksyny, metale ciężkie, pestycydy i chemikalia,
  • wsparcie dla odporności - poprzez stymulację produkcji leukocytów, wspiera układ odpornościowy,
  • dobroczynny wpływ na układ trawienny - usprawnia procesy trawienne, wspiera kontrolę wagi, może również pomóc w niwelowaniu zaparć, wzdęć czy gazów,
  • redukcja nieświeżego oddechu.

2. Jak spożywać chlorellę?

Choć smak chlorelli ma swoich miłośników, większość z nas nie będzie prawdopodobnie jej koneserami. Powszechnie uważa się, że chlorella zarówno pachnie, jak i smakuje jak trawa.

Warto dodawać ją w niewielkich ilościach do warzywno-owocowych soków i koktajli (będzie ledwo wyczuwalna) oraz deserów i śniadań na słodko (urozmaici ich smak). Świetnie sprawdzi się jako naturalny, zielony barwnik np. do omletu.

Chlorellę można również wypić po rozpuszczeniu w wodzie, ale nie poleca się tego sposobu na pierwszy raz. Łatwo można się zniechęcić.

3. Skutki uboczne chlorelli

Chlorella zazwyczaj jest dobrze tolerowana przez organizm, ale zdarzają się przypadki reakcji alergicznych, nadwrażliwości skóry na światło, wzdęć, biegunek czy uczucia "ciężkości". Rzadziej może także dojść do nasilenia zmian trądzikowych. Zwykle ten efekt zrzuca się na karb detoksykujących właściwości chlorelli, jednak w takiej sytuacji zawsze warto skonsultować się z dermatologiem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze