Trwa ładowanie...

Zakazane po 50. Powodują tycie, wyniszczają wątrobę i trzustkę

 Paula Jakubasik
28.09.2022 16:58
Osoby po 50. roku życia powinny ograniczyć słone przekąski i ilość spożywanego alkoholu.
Osoby po 50. roku życia powinny ograniczyć słone przekąski i ilość spożywanego alkoholu. (Getty Images)

Zdrowa dieta i aktywność fizyczna to podstawa dobrego samopoczucia, prawidłowych wyników badań i smukłej sylwetki. Na tryb życia powinny zwrócić uwagę przede wszystkim osoby po 50. roku życia, by jak najdłużej cieszyć się zdrowiem. Warto przyjrzeć się produktom, które najczęściej trafiają do menu. Na co powinni uważać 50-latkowie?

spis treści

1. Co usunąć z diety po 50. roku życia?

W wieku 50 lat coraz trudniej ukryć oznaki starzenia, w czym zdecydowanie nie pomaga niezdrowa dieta oraz brak aktywności fizycznej. Okazuje się, że niektóre produkty spożywcze również znacząco nam szkodzą.

Kardiolodzy przestrzegają przed bezmyślnym doprawianiem potraw solą, ponieważ nadmiar tej przyprawy ma katastrofalny wpływ na wątrobę, nerki i pracę mózgu. Jednocześnie prowadzi do rozwoju nadciśnienia tętniczego krwi, grozi również wystąpieniem udaru mózgu i zawału serca.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Osoby po 50. roku życia powinny ograniczyć ilość spożywanych serów, wędlin, marynowanych warzyw oraz przetworzonej żywności.

Równie niebezpieczne może być czerwone mięso, szczególnie smażone, a także kiełbasy, wędzone produkty mięsne, parówki, pasztety, konserwy oraz wędliny. Produkty te przyczyniają się do rozwoju chorób serca i komórek nowotworowych. Niezdrowa dieta zwiększa też ryzyko raka jelita grubego.

Nadmiar cukru to z kolei krok do otyłości, cukrzycy typu 2, próchnicy zębów i zaburzeń w pracy wątroby. Składnik ten znajdziemy w gazowanych napojach, jogurtach, płatkach śniadaniowych, wyrobach cukierniczych, sokach owocowych, a nawet w pieczywie.

Negatywny wpływ na zdrowie mają również zamienniki cukru, takie jak melasa, aspartam, karmel czy syrop glukozowo-fruktozowy. Osoby po 50. roku życia powinny zwrócić uwagę również na ilość spożywanego alkoholu, który wpływa destrukcyjnie na wątrobę, trzustkę, nerki, serce oraz mózg. Ponadto przyczynia się do rozwoju uzależnienia, które w skrajnych przypadkach może prowadzić do przedwczesnego zgonu.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze