Antipasti, czyli włoskie przystawki. Jak je podawać i z czego zrobić?
Antipasti, czyli proste, lekkie i apetyczne przystawki to obowiązkowy element każdej włoskiej biesiady. Poza smakiem ich główną zaletą jest szybkość wykonania. Serwuje się je, by umilić oczekiwanie na danie główne, ale i by zaostrzyć apetyt. Jak je podawać i z czego zrobić?
1. Co to jest antipasti?
Antipasti to przystawki, które we Włoszech są podawane przed głównym posiłkiem (antipasti oznacza „przed posiłkiem”). Niektóre składają się z jednego składnika, przygotowanie innych wymaga zarówno użycia kilku produktów, jak i obróbki termicznej.
Jakie powinny być włoskie przystawki? Antipasti to różnorodność smaków, kolorów, konsystencji. Powinny prezentować się efektownie, cieszyć zarówno podniebienie, jak i oczy. Z pewnością nie mogą być zbyt sycące. Bardzo ważne jest, by były podawane w niewielkiej ilości.
Antipasti to produkty lekkie i niewielkie (doskonale sprawdzą się zagryzki na jeden kęs, tak zwane „finger food”). Ich zadaniem jest bowiem nie zaspokojenie głodu, a wyostrzenie smaku i pobudzenie apetytu na kolejne dania.
Szybkie włoskie przekąski sprawdzą się podczas nieformalnego przyjęcia i poważniejszej uroczystości, tak w czasie oglądania filmu, jak i wtedy, gdy zaproszeni goście czekają na główny posiłek (bądź zjawiają się niespodziewanie). Są wstępem i zapowiedzią kolacji czy obiadu. Mogą być serwowane tak na zimno, jak i na ciepło.
2. Z czego zrobić antipasti?
Zaletą antipasti jest prostota smaku, ale i wykonania. Aby je przygotować, nie trzeba mieć wypełnionej po brzegi lodówki. Wystarczą składniki, które z dużym prawdopodobieństwem można znaleźć w każdej kuchni.
Ważne jest, by antipasti były przyrządzane ze składników dobrej jakości. Kluczem do sukcesu są świeże warzywa i wędliny, oliwa z extra virgin i oryginalne sery. Najpopularniejsze antipasti serwowane na zimno to:
- pomidory świeże i suszone, pomidorki koktajlowe, papryczki, warzywa marynowane w oliwie, sałaty, czerwona i żółta papryka, czarne oraz zielone oliwki,
- papryczki nadziewane (papryczki antipasti najczęściej są nadziewane serem),
- sery krowie, kozie i owcze (fantastycznie sprawdzi się deska serów i wędlin),
- owoce morza, na przykład krewetki, faszerowane kalmary,
- wędliny, takie jak szynka parmeńska, kiełbasa suszona, ale i prosciutto con melone, czyli kawałki melona owinięte szynką parmeńską (czyli prosciutto),
- owoce, na przykład figi, winogrona, morele,
- sałatka caprese,
- carpaccio z polędwicy wołowej, parmezanu i rukoli, ale i carpaccio wegetariańskie z buraków, sera feta, rukoli i sosu balsamicznego,
- zioła,
- caponata, czyli duszone i dobrze doprawione warzywa (cebula, bakłażan, papryka i pomidory) podawane na zimno,
- orzechy,
- ciabatta, focaccia, paluszki grissini.
- oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, miód.
Popularne włoskie przystawki na ciepło to:
- faszerowane warzywa,
- krewetki czy kalmary smażone w głębokim oleju,
- pomidorki koktajlowe zapiekane z fetą,
- nadziewana papryka (najlepiej czerwona, szpiczasta),
- focaccia, która składa się z pieczywa przypominającego spód pizzy (bez sera i sosu pomidorowego) z rozmarynem, solą i szałwią lub oliwą z oliwek oraz suszonymi pomidorami,
- grzanki ze szpinakiem, pomidorami, gorgonzolą,
- frittata.
3. Jak podawać antipasti?
To, w jaki sposób przystawka zostanie podana, ma spore znaczenie, ponieważ jest to posiłek, który ma zachęcać do sięgnięcia po inne dania. Jej wygląd i smak powinny wzbudzać zainteresowanie.
Włoskie przystawki można przygotować wcześniej i rozłożyć na stołach, by czekały na gości. Tradycyjnie podaje się je jako danie bufetowe ze wszystkimi potrawami ułożonymi na tacy. Goście mogą nałożyć wybrane rzekąski na talerzyk czy pieczywo.
Jak podać talerz antipasti? Wystarczy wybrane składniki pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na deskach, półmiskach, talerzach czy ozdobnych tacach. Siła tkwi w prostocie, ale i smakowitym łączeniu różnych składników. Pomysły?
- Przygotuj deskę serów i wędlin.
- Sery połóż obok owoców i miodu.
- Cienkie plastry parmezanu polej miodem i posyp orzechami,
- Bruschettę, czyli grzankę skropioną oliwą i natartą ząbkiem czosnku, podawaj z sałatką, w której skład wchodzą pomidory i bazylia.
- Rozłóż różne rodzaje sałat, a na nich cienkie plastry wędlin, wiórki serów twardych bądź kostki miękkich.
- Podaj pomidorki koktajlowe z listkami bazylii i figami skropione oliwą z oliwek.
- Przygotuj papryki faszerowane serem, oliwki z ziołami i kawałki sera feta polanego oliwą z oliwek.
Nie zapomnij o winie, piwie i innych pasujących do okoliczności trunkach.