Trwa ładowanie...

Wiosenne przystawki i przekąski na imprezę. Jak zrobić szybkie przekąski na domówkę?

 Katarzyna Kurek
06.05.2022 16:39
Wiosenne przystawki są pełne smaku i aromatu
Wiosenne przystawki są pełne smaku i aromatu (Adobe Stock)

Wiosenne przystawki są nie tylko smaczne, ale potrafią także doskonale ozdobić stół podczas rodzinnych czy towarzyskich imprez. Wiosna obfituje bowiem w świeże, kolorowe warzywa, które warto wykorzystać, tworząc imprezowe menu. Jak przygotować przekąski i przystawki z sezonowymi warzywami i owocami? Które przepisy na szybkie przekąski sprawdzą się na parapetówkach, urodzinach i imieninach?

spis treści

1. Jakie warzywa i owoce wybrać do wiosennych przystawek?

Wiosenne przystawki dobrze jest przygotować z sezonowych warzyw i owoców, których wiosną jest pod dostatkiem. Przede wszystkim są one świeże, dlatego też przygotowane z nich jedzenie na imprezę będzie zarówno apetyczne, jak i zdrowe.

Wiosenne warzywa i owoce, które naturalnie rosną w naszym regionie, nie muszą być transportowane z odległych części świata. Zbierane są wtedy, kiedy są rzeczywiście dojrzałe, przez co są zdecydowanie bogatsze w składniki odżywcze.

Zobacz film: "Sałatka z pieczonymi batatami i granatem"

Przystawki imprezowe z sezonowymi warzywami są pełne smaku i aromatu, dlatego też warto uwzględnić je, układając menu na przyjęcie. Po jakie wiosenne warzywa i owoce warto sięgać, przygotowując przekąski na stół? Na pewno świetnie sprawdzą się rośliny takie, jak brukselka, kalarepa, rzodkiewka, szczypiorek, pomidor, natka pietruszki, szparagi, ale też truskawki czy bób.

2. Szybkie przekąski na imprezę

Trudno wyobrazić sobie jakąkolwiek domową imprezę bez przekąsek i przystawek. Jednak nie zawsze organizatorzy imprezy mają czas na przygotowywanie wyrafinowanych posiłków. W takich sytuacjach najlepiej sprawdzają się szybkie przekąski imprezowe i szybkie przystawki na zimno.

Szybkie przekąski na domówkę można przygotować nawet na kilka chwil przed wizytą gości. Ich dużą zaletą jest także to, że z reguły nie wymagają one dużych zdolności kulinarnych, a smakują wyśmienicie.

2.1. Wiosenna sałatka ze szpinakiem i truskawkami

Wiosenna sałatka to doskonały pomysł na przekąskę imprezową. Jest lekka, kolorowa, pełna smaku, a dodatkowo pięknie prezentuje się na stole. Jak przygotować tę przekąskę? Przepis jest bardzo prosty.

Do jej przygotowania potrzebne są:

Sposób przygotowania:

Szpinak i truskawki myjemy, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Orzechy kroimy w mniejsze kawałki lub kruszymy. Szpinak wykładamy na talerzu lub półmisku, odszypułkowane truskawki kroimy na połówki, a następnie układamy na szpinaku.

Następnie dodajemy pokruszony ser kozi. Całość posypujemy kawałkami orzechów włoskich. Na koniec wiosenną sałatkę skrapiamy odrobiną oliwy i octem balsamicznym, przyprawiamy pieprzem.

2.2. Kanapeczki z kalarepy

Kanapeczki z kalarepy to prosta przekąska, której przygotowanie zajmuje bardzo niewiele czasu. Są bardzo smaczne, zdrowe. Mogą być bezglutenową i niskokaloryczną alternatywą dla mniej zdrowych, tanich przekąsek, jakimi są kanapeczki na krakersach.

Do ich przygotowania potrzebne są:

  • kalarepa,
  • lekko pikantna pasta warzywna np. z cukinii, bakłażana, czy suszonych pomidorów,
  • świeże mikrolistki słonecznika.

Sposób przygotowania:

Kalarepę obieramy, myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w plastry. Plastry powinny utrzymać ciężar pasty, jednak nie powinny być zbyt grube. Na każdy plaster nakładamy dowolną pikantną pastę z warzyw. Na paście układamy świeże mikrolistki słonecznika.

3. Dania gorące na imprezy. Przekąski z piekarnika

Przekąski na imprezę domową mogą być podawane także na ciepło. Choć ich przygotowanie zwykle wymaga więcej organizacji, to jednak są znacznie bardziej sycące i pożywne. Ciepłe dania na imprezy domowe nie muszą być skomplikowane. Warto jest wybierać proste przepisy, które zawsze gwarantują powodzenie.

3.1. Szaszłyki z serem halloumi i warzywami podane na rukoli

Szaszłyki z serem halloumi to jeden z niezawodnych pomysłów na "coś na ciepło". Na imprezach szaszłyki znikają błyskawicznie. A ponadto są naprawdę łatwe w przygotowaniu – wystarczy kilka składników, by powstało bardzo pożywne, a jednocześnie dość lekkie danie.

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania szaszłyków?

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Następnie paprykę i ser kroimy w grubą kostkę, a cukinię i cebulę kroimy w plastry. Wszystkie warzywa i ser umieszczamy w misce, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek, przyprawy i sól. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut.

Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie, a następnie wbijamy na nie zamarynowane składniki. Szaszłyki układamy w niewielkich odstępach na blaszce. Pieczemy w piekarniku w temperaturze ok. 190 stopni przez ok. 25 minut. Szaszłyki podajemy na rukoli.

3.2. Szparagi w boczku pieczone

Szparagi pieczone w boczku to kolejny przepis na przekąskę imprezową na ciepło. Danie to jest pyszne, a jednocześnie proste w przygotowaniu. Ten przepis na przekąskę to doskonała propozycja dla osób, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt wiele czasu.

Niezbędne składniki:

Sposób przygotowania:

Szparagi płuczemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki. Następnie zawijamy je w plasterki boczku i smarujemy oliwą z oliwek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze ok. 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika solimy.

4. Przekąski na urodziny i parapetówkę

Wiosenne przekąski na parapetówkę czy też przekąski na imieniny powinny być dopasowane do charakteru imprezy. Na pewno w każdych okolicznościach dobrze sprawdzą się tradycyjne koreczki, które są w zasadzie absolutnym hitem podczas każdej domówki. Ponadto w takich okolicznościach doskonale sprawdzają się przekąski z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego.

4.1. Kieszonki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i ricottą

Kieszonki ze szpinakiem i ricottą to doskonała propozycja dla osób poszukujących kulinarnych inspiracji zarówno na przekąski na imprezę urodzinową, jak i dania na parapetówki czy też na przystawki na imprezy imieninowe. Sprawdzą się one świetnie także np. jako przekąska na 18 urodziny.

Składniki na kieszonki:

  • 250 g świeżego szpinaku,
  • 250 g sera ricotta,
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
  • żółtko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy. Następnie dodajemy umyty szpinak i smażymy od czasu do czasu mieszając. Potem dodajemy ser ricotta, całość doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak zdejmujemy z palnika i studzimy.

Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty. Następnie na środek każdego z nich nakładamy przestudzony farsz. Sklejamy ciasto po przekątnej, tak by powstały trójkąty. Roztrzepanym żółtkiem smarujemy trójkąty. Kieszonki należy piec w temperaturze ok. 180 stopni, przez ok. 12-15 minut.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze