Trwa ładowanie...

Wiosenne przystawki i przekąski na imprezę. Jak zrobić szybkie przekąski na domówkę?

 Katarzyna Kurek
12.04.2024 16:43
Wiosenne przystawki są pełne smaku i aromatu
Wiosenne przystawki są pełne smaku i aromatu (Adobe Stock)

Wiosenne przystawki są nie tylko smaczne, ale potrafią także doskonale ozdobić stół podczas rodzinnych czy towarzyskich imprez. Wiosna obfituje bowiem w świeże, kolorowe warzywa, które warto wykorzystać, tworząc imprezowe menu. Jak przygotować przekąski i przystawki z sezonowymi warzywami i owocami? Które przepisy na szybkie przekąski sprawdzą się na parapetówkach, urodzinach i imieninach?

spis treści

1. Jakie warzywa i owoce wybrać do wiosennych przystawek?

Wiosenne przystawki dobrze jest przygotować z sezonowych warzyw i owoców, których wiosną jest pod dostatkiem. Przede wszystkim są one świeże, dlatego też przygotowane z nich jedzenie na imprezę będzie zarówno apetyczne, jak i zdrowe.

Wiosenne warzywa i owoce, które naturalnie rosną w naszym regionie, nie muszą być transportowane z odległych części świata. Zbierane są wtedy, kiedy są rzeczywiście dojrzałe, przez co są zdecydowanie bogatsze w składniki odżywcze.

Przystawki imprezowe z sezonowymi warzywami są pełne smaku i aromatu, dlatego też warto uwzględnić je, układając menu na przyjęcie. Po jakie wiosenne warzywa i owoce warto sięgać, przygotowując przekąski na stół? Na pewno świetnie sprawdzą się rośliny takie, jak brukselka, kalarepa, rzodkiewka, szczypiorek, pomidor, natka pietruszki, szparagi, ale też truskawki czy bób.

Zobacz film: "Sałatka z pieczonymi batatami i granatem"

2. Szybkie przekąski na imprezę

Trudno wyobrazić sobie jakąkolwiek domową imprezę bez przekąsek i przystawek. Jednak nie zawsze organizatorzy imprezy mają czas na przygotowywanie wyrafinowanych posiłków. W takich sytuacjach najlepiej sprawdzają się szybkie przekąski imprezowe i szybkie przystawki na zimno.

Szybkie przekąski na domówkę można przygotować nawet na kilka chwil przed wizytą gości. Ich dużą zaletą jest także to, że z reguły nie wymagają one dużych zdolności kulinarnych, a smakują wyśmienicie.

2.1. Wiosenna sałatka ze szpinakiem i truskawkami

Wiosenna sałatka to doskonały pomysł na przekąskę imprezową. Jest lekka, kolorowa, pełna smaku, a dodatkowo pięknie prezentuje się na stole. Jak przygotować tę przekąskę? Przepis jest bardzo prosty.

Do jej przygotowania potrzebne są:

Sposób przygotowania:

Szpinak i truskawki myjemy, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Orzechy kroimy w mniejsze kawałki lub kruszymy. Szpinak wykładamy na talerzu lub półmisku, odszypułkowane truskawki kroimy na połówki, a następnie układamy na szpinaku.

Następnie dodajemy pokruszony ser kozi. Całość posypujemy kawałkami orzechów włoskich. Na koniec wiosenną sałatkę skrapiamy odrobiną oliwy i octem balsamicznym, przyprawiamy pieprzem.

2.2. Kanapeczki z kalarepy

Kanapeczki z kalarepy to prosta przekąska, której przygotowanie zajmuje bardzo niewiele czasu. Są bardzo smaczne, zdrowe. Mogą być bezglutenową i niskokaloryczną alternatywą dla mniej zdrowych, tanich przekąsek, jakimi są kanapeczki na krakersach.

Do ich przygotowania potrzebne są:

  • kalarepa,
  • lekko pikantna pasta warzywna np. z cukinii, bakłażana, czy suszonych pomidorów,
  • świeże mikrolistki słonecznika.

Sposób przygotowania:

Kalarepę obieramy, myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w plastry. Plastry powinny utrzymać ciężar pasty, jednak nie powinny być zbyt grube. Na każdy plaster nakładamy dowolną pikantną pastę z warzyw. Na paście układamy świeże mikrolistki słonecznika.

3. Dania gorące na imprezy. Przekąski z piekarnika

Przekąski na imprezę domową mogą być podawane także na ciepło. Choć ich przygotowanie zwykle wymaga więcej organizacji, to jednak są znacznie bardziej sycące i pożywne. Ciepłe dania na imprezy domowe nie muszą być skomplikowane. Warto jest wybierać proste przepisy, które zawsze gwarantują powodzenie.

3.1. Szaszłyki z serem halloumi i warzywami podane na rukoli

Szaszłyki z serem halloumi to jeden z niezawodnych pomysłów na "coś na ciepło". Na imprezach szaszłyki znikają błyskawicznie. A ponadto są naprawdę łatwe w przygotowaniu – wystarczy kilka składników, by powstało bardzo pożywne, a jednocześnie dość lekkie danie.

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania szaszłyków?

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Następnie paprykę i ser kroimy w grubą kostkę, a cukinię i cebulę kroimy w plastry. Wszystkie warzywa i ser umieszczamy w misce, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek, przyprawy i sól. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut.

Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie, a następnie wbijamy na nie zamarynowane składniki. Szaszłyki układamy w niewielkich odstępach na blaszce. Pieczemy w piekarniku w temperaturze ok. 190 stopni przez ok. 25 minut. Szaszłyki podajemy na rukoli.

3.2. Szparagi w boczku pieczone

Szparagi pieczone w boczku to kolejny przepis na przekąskę imprezową na ciepło. Danie to jest pyszne, a jednocześnie proste w przygotowaniu. Ten przepis na przekąskę to doskonała propozycja dla osób, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt wiele czasu.

Niezbędne składniki:

Sposób przygotowania:

Szparagi płuczemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki. Następnie zawijamy je w plasterki boczku i smarujemy oliwą z oliwek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze ok. 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika solimy.

4. Przekąski na urodziny i parapetówkę

Wiosenne przekąski na parapetówkę czy też przekąski na imieniny powinny być dopasowane do charakteru imprezy. Na pewno w każdych okolicznościach dobrze sprawdzą się tradycyjne koreczki, które są w zasadzie absolutnym hitem podczas każdej domówki. Ponadto w takich okolicznościach doskonale sprawdzają się przekąski z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego.

4.1. Kieszonki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i ricottą

Kieszonki ze szpinakiem i ricottą to doskonała propozycja dla osób poszukujących kulinarnych inspiracji zarówno na przekąski na imprezę urodzinową, jak i dania na parapetówki czy też na przystawki na imprezy imieninowe. Sprawdzą się one świetnie także np. jako przekąska na 18 urodziny.

Składniki na kieszonki:

  • 250 g świeżego szpinaku,
  • 250 g sera ricotta,
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
  • żółtko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy. Następnie dodajemy umyty szpinak i smażymy od czasu do czasu mieszając. Potem dodajemy ser ricotta, całość doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak zdejmujemy z palnika i studzimy.

Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty. Następnie na środek każdego z nich nakładamy przestudzony farsz. Sklejamy ciasto po przekątnej, tak by powstały trójkąty. Roztrzepanym żółtkiem smarujemy trójkąty. Kieszonki należy piec w temperaturze ok. 180 stopni, przez ok. 12-15 minut.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze