Bułka ciabatta: kalorie i wpływ na dietę
Bułka ciabatta to rodzaj włoskiego pieczywa o charakterystycznym kształcie i miąższu. Wypieka się ją z mąki pszennej. Przepis na klasyczną ciabattę jest prosty, nie różni się od receptur na inne bułki. Dlaczego zatem pieczywo to ma wyjątkowy miąższ: delikatny, z dużymi dziurami? Dla kogo jest dobra ciabatta? Czy jest zdrowa? Kto powinien unikać tego rodzaju pieczywa?
1. Co to jest bułka ciabatta?
Bułka ciabatta to tradycyjne włoskie pieczywo wykonane z mąki pszennej i drożdży. Posiada chrupiącą, twardą skórkę i delikatny, lekki i puszysty, porowaty miąższ z dużymi dziurami. Ma charakterystyczny wygląd: jest szeroka, płaska i wydłużona. Nic dziwnego. Po włosku słowo „ciabatta” oznacza „kapeć”.
Za twórcę ciabatty uznaje się Arnaldo Cavallariego, włoskiego piekarza, który pierwszą ciabattę wypiekł w 1982 roku. Obecnie każdy region Włoch ma swoją odmianę tego rodzaju pieczywa. Znana jest na przykład ciabatta toscana, como ciabatta czy ciabatta al latte.
Czym różni się ciabatta od zwykłego pieczywa?
By zrobić ciabattę, wystarczy mieć mąkę, drożdże, sól i wodę. Jak widać receptura nie różni się od typowych przepisów na chleb czy bułkę. Dlaczego zatem ma inny wygląd i fakturę?
Sekret ciabatty tkwi w sposobie jej przygotowywania i wysokiej wilgotności ciasta, które zawiera dużą ilość płynu. Ciabatta wyrasta kilka razy po każdorazowym rozciąganiu ciasta. Im więcej jest napowietrzane, tym więcej w bułce dziurek i delikatniejszy miąższ. Ciasto na ciabattę potrzebuje kilkunastu godzin, by mogło „odpoczywać”.
Według klasycznej receptury ciabattę wypieka się wyłącznie w specjalnych piecach, można jednak wykorzystać do tego domowy piekarnik, najlepiej wyposażony w kamień do pieczenia pizzy.
2. Bułka ciabatta – kalorie i indeks glikemiczny
Ile kalorii zawiera bułka ciabatta i jakie są jej składniki odżywcze? Przyjmuje się, że klasyczna, wykonana z białej mąki ciabatta ważąca 100 gramów dostarcza około 250 kcal. Jej indeks glikemiczny jest średni, wynosi 65 (IG=65).
Ciabatta (porcja 100 g) zawiera:
- tłuszcz (około 3,8 gramów),
- węglowodany (około 48 gramów),
- białko (około 7,6 grama).
Można w niej także znaleźć witaminy (A, E i z grupy B) oraz minerały (magnez, fosfor, wapń i cynk) i aminokwasy (walina, lizyna, fenyloalanina, metionina, glicyna). Ważne jednak, by nie traktować jej jako poważnego źródła tego rodzaju substancji odżywczych.
Standardowa bułka ciabatta waży około 80 g, jednak jej waga może się różnić w zależności od miejsca zakupu, marki oraz ewentualnych dodatków, takich jak na przykład oliwki.
3. Bułka ciabatta – wpływ na dietę
Jak bułka ciabatta wpisuje się w zdrową dietę? Bułka ciabatta, jak każde pieczywo wyprodukowane z białej mąki, nie jest specjalnie wartościowym składnikiem pożywienia, jeśli chodzi o witaminy, minerały, błonnik czy białko.
Ciabatta nie jest dobrym produktem dla osób odchudzających się, zmagających się z nadwagą i otyłością, ale i cukrzycą oraz insulinooporonością. Nie mogą jej także jeść alergicy – osoby uczulone na zboża zawierające gluten, takie jak pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz lub ich odmiany hybrydowe oraz produkty pochodne.
Dobra wiadomość dla miłośników pieczywa włoskiego jest taka, że dostępne są różne zdrowsze warianty tego rodzaju wypieków, takie jak choćby ciabatta żytnia, ciabatta żytnio-pszenna z dodatkiem płatków owsianych i nasion siemienia lnianego czy ciabatta bezglutenowa, ciabatta pełnoziarnista bądź ciabatta niskobiałkowa.
Klasyczna ciabatta z mąki pszennej jest dobrym wyborem dla osób zmagających się z chorobami jelit i przewodu pokarmowego (np. nieżytem żołądka i wrzodami dwunastnicy), niską odpornością lub dochodzących do siebie w okresie pooperacyjnym.
Warto wiedzieć, że z uwagi na stosunkowo długie leżakowanie ciasta na ciabattę, obecne w niej drożdże nie wywołują wzdęć, a pieczywo nie podrażnia błony śluzowej, jest szybko trawione przez żołądek.
4. Z czym jeść ciabattę?
Jakie są różne sposoby serwowania ciabatty w posiłkach? Bułka ciabatta najczęściej jest używana jako pieczywo do kanapek, ale może być również dodatkiem do dania głównego (zapewnia szybkie uczucie sytości). Dobrze komponuje się z zupami, potrawami mięsnymi, rybnymi i jarskimi, także serami i oliwkami, pomidorami, awokado oraz winem.
Ciabatta jest bazą włoskich kanapek zwanych panino, jedzonych na zimno lub ciepło. Można do nich dodać wędlinę (salami, szynkę lub mortadelę), pieczone mięso, ser (głównie mozzarella) i pomidory.
Jak z ciabatty przygotować klasyczne włoskie kanapki na ciepło. To proste. Ciabattę kroi się wzdłuż, następnie układa pancettę i posypuje tartym serem lub mozzarellą. Kanapkę wystarczy wstawić do nagrzanego piekarnika i piec, aż będzie chrupiąca.