Trwa ładowanie...

Caponata sycylijska. Jak przygotować aromatyczny gulasz z bakłażana?

 Katarzyna Kurek
Katarzyna Kurek 29.07.2022 15:53
Caponata z selera i bakłażana jest prosta w przygotowaniu
Caponata z selera i bakłażana jest prosta w przygotowaniu (Adobe Stock)

Caponata to smaczna i sycąca potrawa przygotowywana z bakłażana. Danie to jest typowe dla kuchni sycylijskiej, jednak znane jest także w innych częściach świata. Istnieje wiele wersji tej potrawy, a wszystkie charakteryzują się intensywnym, wyjątkowym smakiem i aromatem. Jak przygotować warzywną caponatę? Z czym podawać gulasz z bakłażana?

spis treści

1. Co to jest caponata?

Caponata to danie sycylijskie, które przygotowuje się na bazie posiekanego, smażonego bakłażana, selera naciowego i innych warzyw. Nie jest dokładnie jasne skąd i kiedy włoska caponata pojawiła się na Sycylii. Prawdopodobnie danie ma korzenie arabskie.

W Polsce caponata określana jest często mianem bigosu z bakłażanów. Potrawa największą popularność zyskała dzięki programowi „Kuchenne rewolucje”. W jednym z odcinków restauratorka Magda Gessler pomagała właścicielom knajpki „Na okrągło”.

Zobacz film: "Smacznego: przepis na roślinne burgery"

Restauracja „Caponata Siciliana” – tak po rewolucji zmieniła się nazwa lokalu. W menu znalazły się dania kuchni włoskiej, a flagową potrawą stała się właśnie caponata. Przepis na caponatę Magdy Gessler oparty był na tradycyjnej, włoskiej recepturze.

2. Przepis na caponatę z bakłażanem

Wariantów caponaty jest naprawdę wiele. Popularne są np. przepisy z karczochami, caponata z cukinii, czy z pomidorami. Bez względu na wariant, bez zmian pozostaje natomiast słodkawy, lekko kwaśny smak.

Składniki:

Sposób przygotowania:

Caponata z selera i bakłażana nie należy do skomplikowanych dań. Bakłażana kroimy w grubą kostkę, solimy i zostawiamy aż puści sok. Wycieramy ręcznikiem papierowym, podsmażamy na oliwie.

Na oddzielnej patelni smażymy pokrojoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i seler. Chwilę smażymy, dodajemy pokrojone, obrane pomidory.

Całość dusimy ok. 15-20 minut. Pod koniec duszenia dodajemy bakłażana, ocet winny, oliwki, kapary i przyprawy.

3. Z czym podawać caponatę?

Caponata alla siciliana może być serwowana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Danie doskonale smakuje samodzielnie oraz jako dodatek do dań głównych. Sprawdza się na obiad, lekką przekąskę i na kolację.

Caponatę na gorąco podawać można z ryżem, kaszą, makaronem, czy z kluskami gnocchi. Z kolei danie na zimno najlepiej jest serwować z ulubionym pieczywem.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze