Trwa ładowanie...

Bogactwo białka i błonnika. Jedz, by do później starości mieć serce jak dzwon

Avatar placeholder
20.04.2024 14:14
Sprawdź, jakie składniki odżywcze zawiera hummus
Sprawdź, jakie składniki odżywcze zawiera hummus (Getty Images)

Może zastąpić masło, majonez, ser i wiele innych wysokokalorycznych dodatków do posiłków. Czym jest wywodzący się z kuchni bliskowschodniej hummus i dlaczego warto zawsze mieć go w lodówce?

spis treści

1. Składniki odżywcze w hummusie

Składający się głównie z ciecierzycy, pasty sezamowej (tahini), oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz czosnku, hummus jest bogatym źródłem składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

1.1. Białko roślinne

Ciecierzyca będąca głównym składnikiem hummusu, jest doskonałym źródłem białka roślinnego, co czyni hummus świetną opcją dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Białko jest kluczowym składnikiem niezbędnym do budowy i regeneracji tkanek oraz produkcji enzymów i hormonów.

1.2. Błonnik

Hummus jest bogaty w błonnik, który wspomaga trawienie, przyczynia się do utrzymania odpowiedniego poziomu cholesterolu we krwi i pomaga w kontroli masy ciała poprzez zwiększenie uczucia sytości.

Zobacz film: "Rady na długowieczność od 109-latki"

1.3. Zdrowe tłuszcze

Zawarte w tahini i oliwie z oliwek nienasycone tłuszcze sprzyjają zdrowiu serca, obniżając poziom złego cholesterolu LDL i podnosząc poziom dobrego cholesterolu HDL.

1.4. Witaminy i minerały

Hummus jest źródłem ważnych witamin i minerałów, takich jak witaminy z grupy B, witamina E, C i K, żelazo, magnez, fosfor, wapń i potas, których roli dla naszych organizmów nie da się przecenić.

2. Z czym jeść hummus?

Hummus nie zawiera glutenu, orzechów czy laktozy, ma niski indeks glikemiczny i jest wszechstronny dietetycznie.

Hummus można spożywać na wiele sposobów - jako dip do warzyw, dodatek do sałatek, pastę do kanapek czy składnik zdrowych wrapów. Ważne jest, aby przygotowując hummus w domu, używać świeżych i naturalnych składników, co pozwoli nam na pełną kontrolę nad jego wartościami odżywczymi i smakiem.

Warto również eksperymentować z dodatkami, na przykład papryką, natką pietruszki, marchewką, pieczonym burakiem czy oliwkami, aby wzbogacić jego kolor, smak i wartość odżywczą.

3. Jak przygotować domowy hummus?

Jak przygotować domowy hummus? To proste. Wystarczy zblendować kilka składników: 250 gramów namoczonej przez noc ciecierzycy, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki tahini, 2 łyżki oliwy, 25 mililitrów soku z cytryny, odrobinę soli i, jeśli znudziła nam się podstawowa wersja, wybrane dodatki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze