Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś

Hummus - poprawia trawienie, źródło białka, obniża cholesterol, walczy z nowotworami, zdrowa przekąska, reguluje poziom cukru, broń na anemię

 Sylwia Stachura
09.04.2021 17:36
Hummus - poprawia trawienie, źródło białka, obniża cholesterol, walczy z nowotworami, zdrowa przekąska, reguluje poziom cukru, broń na anemię
Hummus - poprawia trawienie, źródło białka, obniża cholesterol, walczy z nowotworami, zdrowa przekąska, reguluje poziom cukru, broń na anemię (Shutterstock)

Hummus to potrawa kuchni bliskowschodniej, która w ciągu ostatnich lat stała się popularna na całym świecie. Do przygotowania dipu na bazie ciecierzycy nie potrzebujemy wielu składników, ale jego właściwości zdrowotne mogą cię zaskoczyć. Sprawdź, dlaczego warto jeść hummus.

spis treści

1. Hummus na trawienie

Hummus jest bogaty w błonnik pokarmowy, dzięki któremu układ trawienny funkcjonuje bez problemów. Błonnik zapewnia uczucie sytości, reguluje rytm wypróżnień i pozwala skutecznie schudnąć. Dzięki niemu możemy też zapobiec chorobom serca.

2. Źródło białka

Hummus składa się głównie z ciecierzycy, która jest doskonałym źródłem białka o dużej wartości odżywczej. To właśnie białko jest głównym materiałem budulcowym kości, mięśni i skóry. Poza tym jest niezbędnym składnikiem każdej diety. Z tego powodu hummus jest świetną potrawą dla wegetarian i wegan – dostarcza im wartościowego białka roślinnego.

3. Obniża cholesterol

Rośliny strączkowe, do których zalicza się cieciorka, są polecane osobom o podwyższonym poziomie cholesterolu. Jeśli jesteś jedną z nich, powinnaś pomyśleć o włączeniu hummusu do swojej diety. Najlepiej samodzielnie przygotować ten aromatyczny dip, by mieć pewność, że nie zostały dodane do niego żadne chemiczne substancje.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"
Produkty bogate w żelazo
Produkty bogate w żelazo [10 zdjęć]

Suszony tymianek to źródło błonnika oraz witamin A i C. W 100 gramach tymianku znajdziemy 123,6 mg żelaza.

zobacz galerię

4. Hummus w walce z nowotworami

Ciecierzyca zawiera saponiny oraz kwas fitowy, czyli substancje chroniące komórki przed czynnikami rakotwórczymi. Regularne spożywanie roślin strączkowych wzmacnia barierę ochronną organizmu i pozwala mu skutecznie bronić się przed nowotworami.

5. Zdrowa przekąska

Odchudzasz się? Hummus to świetna przekąska na diecie, ponieważ zawiera dużo białka, błonnika i składników mineralnych. W skład bliskowschodniego dipu wchodzi tahini, czyli pasta z sezamu. Te niezwykłe nasiona są bogate w zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki którym można zgubić zbędne kilogramy.

6. Sposoby walki z anemią

Tahini i ciecierzyca to dobre źródła żelaza, którego niedobór jest przyczyną anemii. Jeśli czujesz się zmęczona, brakuje ci energii, często jest ci zimno, możesz cierpieć na braki tego minerału. Połączenie sezamu i cieciorki w hummusie może pomóc w walce z anemią, a na pewno dostarczy ci cennych składników.

Zobacz także:

7. Składniki odżywcze w hummusie

Składniki odżywcze w hummusie pozwalają regulować poziom cukru we krwi. Oczywiście, sam dip nie wystarczy, ale każda mała zmiana w diecie może przynieść dobre rezultaty. Hummus jest bogaty w białko, dzięki któremu przez dłuższy czas nie czujemy głodu, a poziom cukru we krwi utrzymuje się na stałym poziomie. Ponadto po zjedzeniu porcji hummusu z warzywami nie będziemy mieć ochoty na inne, często niezbyt zdrowe przekąski.

8. Zdrowe odżywianie

Dip z cieciorki może zapoczątkować w tobie miłość do zasad zdrowego odżywiania. Tradycyjny hummus przygotowuje się w basenie Morza Śródziemnego oraz na Bliskim Wschodzie, a od dawna wiadomo, że dieta śródziemnomorska jest jedną z najzdrowszych.

Zobacz także:

Poza tym warzywna pasta jest świetnym zamiennikiem dla niezdrowych przekąsek. Wieczór przed telewizorem z paczką chipsów? Zamiast tego przygotuj miseczkę hummusu i zjedz go ze świeżymi warzywami. Dipu rodem z Bliskiego Wschodu można również używać zamiast majonezu do kanapek, a nawet przygotować z niego dressing do sałatki.

Jak przygotować hummus w domu? Wystarczy puszka ciecierzycy, 100 g tahini (do kupienia w delikatesach albo przez internet), 2 ząbki czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, oliwa z oliwek, sól i odrobina wody (opcjonalnie). Wszystkie składniki miksujemy blenderem, próbujemy, doprawiamy i gotowe! Hummus jest pyszny, zdrowy i prosty do wykonania. Smacznego!

9. Ile kalorii ma domowy hummus?

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 15 g (1 łyżka)
Wartość energetyczna 177 kcal 26,6 kcal
Białko 4,86 g 0,73 g
Węglowodany 20,1 g 3,02 g
Cukier 0,27 g 0,04 g
Błonnik 4,00 g 0,60 g
Tłuszcz 8,59 g 1,29 g
Tłuszcze nasycone 1,14 g 0,17 g
Tłuszcze jednonienasycone 4,87 g 0,73 g
Tłuszcze wielonienasycone 2,11 g 0,32 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 7,90 mg 1,19 mg
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze