Ciasto dla cukrzyków – jak je przygotować?
Ciasto dla cukrzyków, przygotowane według tradycyjnego przepisu, z mąką pszenną i cukrem w roli głównej, nie jest dobrym pomysłem. Dla diabetyka babciny sernik, drożdżówka czy makowiec oznacza zwiększone ryzyko hiperglikemii, pogorszenie samopoczucia i wyników leczenia oraz ryzyko rozwoju powikłań. Jakie ciasto dla cukrzyków jest dozwolone? Jak je przygotować?
1. Ciasto dla cukrzyków – na jakie składniki uważać?
Ciasto dla cukrzyków, tak jak i inne słodycze, nie może być przypadkowe. Tradycyjne wypieki, ponieważ charakteryzują się wysokim indeksem glikemiczny (IG) sprawiają, że po ich spożyciu bardzo szybko wzrasta poziom glukozy we krwi. To może być szkodliwe i niebezpieczne.
Osoba chorująca na cukrzycę powinna ograniczać posiłki wysokosłodzone, wysokoprzetworzone i z wysokim indeksem glikemicznym, w tym wypieki przygotowane na bazie mąki pszennej, słodzone tradycyjnym cukrem. Dobra wiadomość jest taka, że by upiec ciasto dla cukrzyka, wystarczy zamienić kilka składników. Czym je zastąpić?
Ciasto dla cukrzyków – mąka
Najczęściej w kuchni stosowana jest mąka pszenna, która ma bardzo wysoki indeks glikemiczny IG=90). Z tego powodu cukrzycy powinni sięgać po:
- mąkę owsianą (IG 40),
- mąkę z ciecierzycy (IG 35),
- mąkę gryczaną (IG 40),
- mąkę razową (IG 45),
- mąkę orkiszową razową (IG 45)
- mąkę żytnią razową (IG 45).
Ciasto dla cukrzyków – cukier
Podstawą diety w cukrzycy jest ograniczenie cukrów prostych, jak glukoza, fruktoza oraz disacharydów, jak sacharoza (popularny cukier). Jakie zamienniki cukru można użyć przygotowując ciasto dla cukrzyka? Najlepiej sprawdzą się zamienniki cukru o niskim indeksie glikemicznym:
Piekąc ciasto najlepiej sięgnąć po sprawdzony przepis dla cukrzyka, próbować dostosować tradycyjną recepturę do indywidualnych potrzeb lub poprosić o pomoc dietetyka.
Ciasto dla cukrzyków – owoce i inne dodatki
Piekąc ciasto dla cukrzyka, trzeba także uważać na pozostałe składniki, na przykład owoce czy warzywa. Które z nich mogą jeść cukrzycy? Truskawki, maliny, borówki, agrest, wiśnie, grejpfruty, jabłka, pomarańcze, awokado, cukinie czy ogórki.
W cieście dla cukrzyka należy uważać na:
- owoce kandyzowane, suszone i z syropów (lepsze są świeże lub mrożone, także bezcukrowe dżemy),
- śmietanę (lepiej wybrać oliwę z oliwek czy olej),
- masło, utwardzone margaryny, które zawierają tłuszcze trans.
Słodycze charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym i nie są polecane osobom z cukrzycą typu 2. Alternatywą dla słodyczy mogą być owoce, galaretki owocowe oraz sorbety.
2. Jakie ciasto dla cukrzyków?
Dla osób z cukrzycą dobrą propozycją jest:
- ciasto marchewkowe dla cukrzyka z dodatkiem orzechów włoskich lub migdałów. To, że jest bogate w błonnik i zdrowe tłuszcze, pomaga w stabilizacji poziomu cukru we krwi,
- ciasto z dyni. Nie dość, ze jest bogate w błonnik, to i ma niski indeks glikemiczny,
- ciasto z owocami leśnymi o niskiej zawartości cukru (maliny, jagody czy borówki),
- ciasto migdałowe z mąki migdałowej i migdałami, które są bogate w zdrowe tłuszcze i białko,
- ciasto jogurtowe dla cukrzyków z owocami cytrusowymi (pomarańcze, cytryny),
- ciasto jabłkowe z cynamonem (jabłka są bogate w błonnik, mają niski indeks glikemiczny),
- brownie z cukinii.
3. Szybkie ciasto z jabłkami dla cukrzyków
Aby przygotować orzechowo-kukurydziane ciasto z jabłkami, potrzebne są takie składniki jak:
- pół szklanki zmielonych orzechów włoskich (50 g),
- pół szklanki mąki kukurydzianej (5 łyżek),
- 4 jajka,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 300 g jabłek (2 średnie),
- łyżeczka soku z cytryny,
- szczypta cynamonu.
Białka należy ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodawać żółtka i ubijać. Mąkę kukurydzianą, zmielone orzechy włoskie i proszek do pieczenia trzeba wymieszać na koniec połowę wsypać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać.
Wcześniej obrane jabłka należy pokroić w dużą kostkę i skropić sokiem z cytryny. Następnie należy obsypać je mąką kukurydzianą z orzechami włoskimi i proszkiem do pieczenia, powoli dodawać ciasto i mieszać. Tak przygotowaną masę należy przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 180°C.
4. Tanie ciasto dla cukrzyka
Aby przygotować ciasto z owocami dla diabetyka, potrzebne są takie składniki jak:
- 500 g jabłek,
- 500 g gruszek,
- 200 g orzechów włoskich (posiekane),
- 6,5 łyżek oleju rzepakowego,
- 6 czubatych łyżek mąki żytniej,
- 5 łyżek śmietany kremówki 18%,
- 5 łyżek mleka 2%,
- 3 jajka,
- 1 łyżka słodzika (ksylitol, erytrytol, stewia),
- szczypta soli i cynamonu.
Mąkę należy ubić z jajkami, 6 łyżkami oleju oraz łyżką słodzika. Następnie trzeba dodawać po łyżce mleka i śmietany oraz szczyptę soli i ubijać do uzyskania jednolitej konsystencji, na koniec wsypać posiekane orzechy.
Tortownicę należy posmarować olejem, a na jej dno wyłożyć jabłkami i gruszkami pokrojonymi w ćwiartki (całość dobrze jest oprószyć cynamonem). Następnie wystarczy wylać na owoce wcześniej przygotowane ciasto. Należy je piec przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.