Truskawki - ile mają kalorii, właściwości zdrowotne, przeciwwskazania

Truskawki mrożone, a może świeże? Okazuje się, że pozytywny wpływ na zdrowie wykazują zarówno te dostępne w sprzedaży przez większą część sezonu letniego, jak i te mrożone. W mrożonkach występuje niemal taka sama ilość substancji odżywczych co w owocach świeżych.

Mrożone truskawki bez dodatku cukruMrożone truskawki bez dodatku cukru
Źródło zdjęć: © Flickr
Katarzyna Wąś-Zaniuk

Czym są truskawki?

Truskawki to owoce cenione za walory smakowe i właściwości prozdrowotne. Największą popularność zdobyły takie odmiany jak: Honeoye, Elkat, Polka, Pandora, Senga Sengana, Kent czy Florence. Kształt truskawki jest zazwyczaj stożkowy lub sercowaty. Owoce rozpoznać można po ich intensywnej, czerwonej barwie, choć istnieją również odmiany o kolorze różowym, pomarańczowym czy nawet białym.

Smak truskawki jest cechą gatunkową. O tym, jak smakuje dana odmiana, decyduje zawartość cukru, witamin, minerałów. Również poziom kwasowości jest w tym wypadku istotny.

Jakie korzyści zdrowotne niesie za sobą spożywanie truskawek?

Truskawki stanowią cenne źródło przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Zawarta w owocach witamina C stymuluje syntezę kolagenu, przyspiesza gojenie się ran, redukuje wysokie ciśnienie tętnicze krwi, działa antyzapalnie i spowalnia procesy starzenia.

Witamina A, jako silny antyoksydant, wykazuje działanie antykancerogenne. Uczestniczy w procesie produkcji erytrocytów, zwanych czerwonymi krwinkami, a także wpływa pozytywnie na funkcjonowanie narządu wzrokowego.

W truskawkach występuje też witamina B3 (niacyna), która poprawia działanie układu nerwowego oraz układu hormonalnego. Smaczne owoce stanowią cenne źródło witaminy B6 (pirydoksyny), która wspiera układ immunologiczny, wspomagając tworzenie przeciwciał niezbędnych do walki z chorobotwórczymi drobnoustrojami.

Występujący w truskawkach fosfor stanowi ważny element budulcowy kości i zębów. Wpływa także na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego.

Cynk, który także występuje w owocach poprawia działanie układu immunologicznego poprzez regulację funkcji komórek odpornościowych. Stymuluje produkcję kolagenu i przyspiesza regenerację tkanek. Odpowiedni poziom cynku pomaga utrzymać nienaganny wygląd skóry, włosów i paznokci.

Potas wpływa na prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych. Pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu. W truskawkach występuje też magnez, który jest jednym ze składników budulcowych kości. Niedobór tego pierwiastka może skutkować przemęczeniem, zawrotami głowy, problemami z koncentracją oraz szybszym starzeniem się układu kostnego.

Kto nie powinien jeść truskawek?

Z jedzenia truskawek zrezygnować powinny przede wszystkim osoby z uczuleniem na te owoce. Objawy alergii na truskawki mogą obejmować obrzęk błon śluzowych, mrowienie warg, zaczerwienienie naskórka, dolegliwości bólowe brzucha, rozwolnienie, pokrzywkę, plamy uczuleniowe na skórze, świąd skóry, wymioty, problemy z oddychaniem.

Innym przeciwwskazaniem do spożywania truskawek jest alergia na salicylany. Związki te obecne są również w soczewicy, kalafiorach, wiśniach, pomidorach, arbuzach, malinach, drożdżach, brązowym ryżu, mące kukurydzianej i mące sojowej. Uczulenie na salicylany może objawiać się w postaci bąbli pokrzywkowych, swędzenia skóry, biegunek, nudności, obrzęku warg i języka czy alergicznego nieżyty nosa.

Osoby przyjmujące beta-blokery powinny zrezygnować ze spożywania truskawek. Leki beta-adrenolityczne zwiększają poziom potasu we krwi, a pierwiastek ten występuje także w truskawkach. Połączenie beta-blokerów i truskawek może skutkować zatem podwyższonym poziomem potasu w organizmie.

Jak wybierać i przechowywać truskawki, aby były jak najdłużej świeże?

Warto kupować truskawki, które nie mają na sobie zielonych, białozielonych czy żółtych plamek. Tego rodzaju zmiany świadczą o tym, że owoce nie zdążyły dojrzeć. Niedojrzałe, białozielone owoce spożyte w nadmiarze mogą doprowadzić do problemów gastrycznych np. wymiotów, biegunki, dolegliwości bólowych brzucha.

Ponadto nie należy kupować truskawek spleśniałych. Zjedzenie zainfekowanych szarą pleśnią owoców może zakończyć się zatruciem pokarmowym. Bóle brzucha, nudności i wymioty to nie jedyne problemy, które mogą pojawić się wskutek spożycia takich owoców. W skrajnych przypadkach zatrucie może skutkować zawrotami głowy, a nawet utratą przytomności.

Dojrzałe, zdrowe truskawki mają jasnoczerwoną barwę i są błyszczące. Oprócz tego, pięknie pachną. Jak przechowywać truskawki? Przechowywanie truskawek w lodówce to dobre rozwiązanie, jeśli chcemy by długo zachowały swoją świeżość.

Mrożone truskawki bez dodatku cukru – ile ma kalorii i składników odżywczych?

Mrożone truskawki bez dodatku cukru w 100 gramach posiada wartość energetyczną 35,0 kcal.

W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:

  • 0,43 g białka,
  • 9,13 g węglowodanów,
  • 4,56 g cukrów,
  • 2,10 g błonnika.

Mrożone truskawki bez dodatku cukru ma w 100 g 0,11 g tłuszczów, w tym:

  • 0,01 g tłuszczów nasyconych,
  • 0,02 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 0,05 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 0 mg cholesterolu.

Mrożone truskawki bez dodatku cukru – jakie ma witaminy?

Mrożone truskawki bez dodatku cukru to produkt zawierający 41,2 mg witaminy C,2,00 µg RAE witaminy A, 0,29 mg witaminy E,0 i.u. witaminy D oraz 2,20 µg witaminy K.

Mrożone truskawki bez dodatku cukru zawiera również witaminy z grupy B:

  • 0,02 mg witaminy B1,
  • 0,04 mg witaminy B2,
  • 0,46 mg witaminy B3,
  • 5,70 mg witaminy B4,
  • 0,11 mg witaminy B5,
  • 0,03 mg witaminy B6,
  • 17,00 µg witaminy B9,
  • 0 µg witaminy B12.

Mrożone truskawki bez dodatku cukru – jakie ma mikroelementy i makroelementy?

Mrożone truskawki bez dodatku cukru ma w sobie:

  • 16,00 mg wapnia,
  • 0,75 mg żelaza,
  • 11,00 mg magnezu,
  • 13,00 mg fosforu,
  • 148 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 2,00 mg sodu, 0,13 mg cynku,0,05 mg miedzi, 0,29 mg manganu i 0,70 µg selenu.

Mrożone truskawki bez dodatku cukru - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 221 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna35,0 kcal77,4 kcal
Białko0,43 g0,95 g
Węglowodany9,13 g20,2 g
Cukier4,56 g10,08 g
Błonnik2,10 g4,64 g
Tłuszcz0,11 g0,24 g
Tłuszcze nasycone0,01 g0,01 g
Tłuszcze jednonienasycone0,02 g0,03 g
Tłuszcze wielonienasycone0,05 g0,12 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C41,2 mg91,1 mg
Równoważnik folianów17,00 µg37,6 µg
Witamina B1 - tiamina0,02 mg0,05 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,04 mg0,08 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,46 mg1,02 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,11 mg0,24 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,03 mg0,06 mg
Witamina B9 - kwas foliowy17,00 µg37,6 µg
Witamina B4 - cholina5,70 mg12,60 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A45,0 i.u.99,45 i.u.
Witamina A2,00 µg RAE4,42 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten27,0 µg59,7 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna26,0 µg57,5 µg
Witamina E0,29 mg0,64 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K2,20 µg4,86 µg
Wapń16,00 mg35,4 mg
Żelazo0,75 mg1,66 mg
Magnez11,00 mg24,3 mg
Fosfor13,00 mg28,7 mg
Potas148 mg327 mg
Sód2,00 mg4,42 mg
Cynk0,13 mg0,29 mg
Miedź0,05 mg0,11 mg
Mangan0,29 mg0,64 mg
Selen0,70 µg1,55 µg
Woda90,0 g199 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka