6 z 11Masło
Masło osełkowe, śmietankowe, ekstra, delikatesowe, wyborowe, itd. Na rynku pełno jest różnorodnych produktów przypominających masło. Które z nich, jednak są prawdziwym, pachnącym masłem? Otóż wedle obowiązującego prawa masłem można nazwać produkty, które w swoim składzie posiadają ok. 80-90 proc. tłuszczu mlecznego. Jeśli masło zawiera domieszki tłuszczów i olejów roślinnych, taka informacja powinna być widoczna na opakowaniu.
Producenci jednak bywają podchwytliwi. Na rynku bardzo często pojawiają się mieszanki masła i margaryny z dodatkiem sztucznych aromatów, które mają naśladować pyszny smak i zapach prawdziwego masła. Kolor i konsystencję zaś zawdzięczają różnym sztucznym konserwantom i barwnikom. A opakowanie jak najbardziej nawiązuje do tradycji i wiejskości. Bardzo często zauważane są nieścisłości w opisach produktów. Dlatego strzeżcie się i czytajcie skład!
Zobacz także: Masło kakaowe nie tylko dla urody