Trwa ładowanie...

Jedno z najzdrowszych ciast. Ten piernik to prawdziwy wigilijny hit

Chcesz zrobić idealny świąteczny piernik na Boże Narodzenie? Doskonałą konsystencję, korzenny smak i aromat wypieku można uzyskać tylko wtedy, gdy masa dojrzewa odpowiednio długo. Ile dokładnie powinno leżakować ciasto? I jak zrobić tradycyjny piernik staropolski?

spis treści

1. Kiedy wyrobić ciasto na piernik dojrzewający?

Dzięki długiemu leżakowaniu składniki masy mogą doskonale się połączyć oraz "przejść" smakiem i aromatem korzennych przypraw i miodu. Jak długo ciasto powinno dojrzewać?

Zobacz film: "Szybki przepis na tradycyjny piernik. Pyszne i proste ciasto na Boże Narodzenie"

Najstarsze receptury zalecają, by piernik leżakował co najmniej trzy miesiące. Jednak tak naprawdę świetne rezultaty można uzyskać już w cztery tygodnie. Absolutne minimum to dwa tygodnie.

2. Przepis na staropolski piernik dojrzewający

Składniki:

Sposób przygotowania:

Do rondelka wsypujemy cukier, dodajemy miód i masło (lub smalec). Następnie delikatnie podgrzewamy składniki i mieszamy całość drewnianą łyżką do całkowitego połączenia. Uważamy, aby mieszanka się nie zagotowała. Następnie pozostawiamy masę, by ostygła.

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sodę, sól i przyprawy. Mieszamy. Potem dodajemy, jaja, mleko oraz przestudzoną, przygotowaną wcześniej mieszankę. Ciasto wyrabiamy, aż stanie się gładkie. Na koniec dodajemy pokruszone orzechy i jeszcze chwilę wyrabiamy.

Surowe ciasto przekładamy do naczynia, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej dwa tygodnie.

Dojrzałe ciasto dzielimy na trzy porcje, wałkujemy na placki o wymiarach zbliżonych do foremek. Następnie porcje przekładamy do 3 foremek wyłożonych papierem. Pieczemy w temperaturze ok. 170 (góra/dół) ok. 20 min. Po wyjęciu studzimy.

Ciasto pieczemy pięć dni przed świętami, a dzień przed Wigilią przekładamy placki powidłami śliwkowymi. Następnie przykrywamy papierem i równomiernie obciążamy. Piernik możemy także udekorować polewą czekoladową.

3. Czy piernikest zdrowy?

Jeśli robimy piernik własnoręcznie, bez sztucznych dodatków i oganiczymy ilość cukru, to piernik można uznać, że jedno z najzdrowszych ciast.

Wszystko dzięki przyprawom takim jak cynamon czy gałka muszkatołowa, które obniżają poziom cukru we krwi i obniżają "zły" cholesterol. Miód, będący jednym ze składników ciasta, to również naturalny antybiotyk, który wzmacnia naszą odporność.

Warto wspomnieć, że niegdyś pierniki traktowano jako lekarstwo na dolegliwości trawienne i sprzedawano je m.in. w aptekach.

Katarzyna Kurek, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Piernik dojrzewający powinien leżakować przynajmniej dwa tygodnie przed pieczeniem
Piernik dojrzewający powinien leżakować przynajmniej dwa tygodnie przed pieczeniem (Adobe Stock)
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.