Gęś – właściwości zdrowotne mięsa, rasy, choroby
Gęś i jej mięso to witaminy A, E, B, a także magnez, potas i fosfor. Istnieje kilka ras hodowlanych, które grupuje się ze względu na odżywianie ptactwa, mięsność i otłuszczenie.
1. Gęś – właściwości zdrowotne mięsa
Gęś to gatunek wywodzący się z ptactwa kaczkowatego. Nazwa obejmuje gatunki wodne, lądowe, dzikie i hodowlane. Niezależnie od gatunku, maści i miejsca występowania, mięso z gęsi jest bardzo zdrowe.
Mimo iż gęsina należy do najtłustszego drobiu, powinniśmy po nią sięgać kilka razy w miesiącu.
Tłuszcz w mięsie gęsi nie jest do końca zły. Gęś bogata jest w rzadko występujące u innych gatunków ptactwa kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Kwasy te mają zdolność obniżenia cholesterolu i wspomagają pracę mózgu.
Mięso z gęsi to także pierwiastki takie jak magnez, potas i fosfor, a także witaminy, np. A, E i B.
Dietetycy wskazują też na właściwości poprawiające nastrój. Tłuszcz gęsi ma też niską temperaturę topnienia, co czyni go lekkostrawnym, jednak wyklucza stosowanie go jako zamiennika oleju czy masła do smażenia.
2. Gęś – rasy
Najpopularniejsze w Polsce rasy gęsi to gęsi nioski i przeznaczone do uboju. Najczęstszym rozróżnieniem jest nie tyle ubarwienie piór, co sposób karmienia.
Gęś owsiana uchodzi za najbardziej wartościowy gatunek gęsi polskiej. Semantyczna gęś biała kołudzka jest karmiona głównie pokarmem zielonym, a w trzy tygodnie przed ubojem żywi się ją wyłącznie owsem.
Zaliczana do zdrowej żywności, gęś owsiana zawiera tylko 5 proc. tłuszczu, podczas gdy w mięsie wołowym stanowi on aż 30 proc. wagi.
Gęś garbonosa natomiast wyróżnia się przede wszystkim wyglądem. Ma kolorowe ubarwienie i charakterystyczną narośl na dziobie. Wymaga dużej przestrzeni i zbiornika wodnego. Latem żywi się sama, w okresie lęgu potrzebuje jednak treściwej paszy.
Kolejnym lubianym gatunkiem jest gęś kubańska. Szaro-brązowy ptak w ciągu 12 tygodni znosi od 48 do 64 jaj. Gęś kubańska jest jednak wykorzystywana głównie w celach reprodukcyjnych i jako źródło mięsa.
3. Gęś – choroby
Gęsi niestety zapadają na wiele chorób, z których najbardziej popularna to m.in. spadek nieśności. Odbarwienie jajek poprzez utratę pigmentu wskazuje na początek choroby.
W ostatnim stadium gęś nie tylko znosi jaja bez skorupek, ale też może zapaść na zapalenie oskrzeli i tchawicy, co objawia się zaburzeniami wydawania dźwięków.
Nieprawidłowe warunki chowu, zbyt duże zagęszczenie gęsi, brak higieny czy zła pogoda mogą natomiast wywoływać chorobę zwaną cholerą drobiu czy też pasterelozą.
Ostry przebieg cholery powoduje nagłą śmierć gęsi. Bordetelloza to kolejna z chorób atakujących gęsi. Choroba bakteryjna zazwyczaj przenosi się na całe gęsie stado.