Trwa ładowanie...

Drób

Drób

Drób to ogólne określenie ptactwa hodowanego dla mięsa, jaj i pierza. Do drobiu zalicza się kury, kaczki, gęsi, perliczki i gołębie. Mięso bogate w białko, cynk i witaminę PP powinno być spożywane kilka razy w tygodniu. Drób jest lekkostrawny, a 100 g piersi z kurczaka to zaledwie 100 kalorii.

Drób – przepisy z drobiu

Drób jest łatwy w przygotowaniu – nie potrzebuje długiej obróbki termicznej i dobrze komponuje się z różnymi dodatkami. Możemy połączyć go zarówno z warzywami, jak i owocami – brzoskwiniami lub śliwkami.

Najczęściej w kuchni wykorzystywane są kurczak i indyk. Dania takie jak kurczak z warzywami, gulasz z indyka czy cytrynowy kurczak są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają dużo czasu. Warto eksperymentować z dodatkami, łącząc drób z cykorią, suszonymi pomidorami czy oliwkami.

Jeżeli chcemy urozmaicić nasza dietę warto sięgać też po inne pomysły na dania z kaczki lub perliczki. Ich przygotowanie może być nieco bardziej czasochłonne, jednak smak dań z drobiu z pewnością nam to wynagrodzi.

Drób a zdrowie

Mięso drobiowe uznawane jest za dużo zdrowsze, niż wieprzowina i wołowina. Znajdziemy w nim między innymi witaminy oraz składniki odżywcze. Mięso drobiowe zawiera też mniej tłuszczu i jest lekkostrawne.

Dużą rolę odgrywa jednak sposób przyrządzenia potraw z mięsa drobiowego. Najzdrowszym sposobem będzie jego upieczenie w piekarniku lub duszenie (np. w warzywach). Uzyskamy wówczas dietetyczne potrawy, idealne dla osób dbających o swoją sylwetkę.

Drobiu nie powinniśmy smażyć, szczególnie na głębokim tłuszczu. W ten sposób dostarczymy sobie niepotrzebnych kalorii, a samo mięso straci swój delikatny smak.

Drób ekologiczny

Wiele osób obawia się spożywania potraw z drobiu z uwagi na obecność antybiotyków w mięsie drobiowym. W większości przypadków doniesienia o obecności dużej ilości chemicznych dodatków w mięsie nie dotyczą produktów, które normalnie znajdziemy w sklepach.

Osoby, które obawiają się podawania takiego mięsa, mogą zdecydować się na drób ekologiczny. Jest to mięso pozyskiwane z ptactwa żyjącego na tzw. wolnym wybiegu, któremu nie są podawane antybiotyki.