Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Owies – właściwości i zastosowanie

Avatar placeholder
22.12.2022 16:24
Owies – właściwości i zastosowanie
Owies – właściwości i zastosowanie

Owies uważany jest za jedno z najzdrowszych zbóż. Zwiększa odporność, wspomaga odchudzanie, a także pielęgnuje skórę. Sprawdźmy właściwości oraz zastosowanie owsa.

spis treści

1. Właściwości owsa

Owies posiada wiele cennych wartości odżywczych. Jest źródłem błonnika, wartościowych tłuszczów, węglowodanów, witamin oraz związków i minerałów takich jak: wapń, miedź, sód, potas, magnez oraz luteina.

Oprócz ziaren owsa wykorzystuje się też słomę, ziele i otręby. Także one posiadają wiele cennych dla organizmu substancji (m.in. saponiny, flawonoidy, aminokwasy. Owies charakteryzuje się następującymi właściwościami:

  • Zapobiega cukrzycy – cukry złożone (fruktany), które posiada owies wyrównują poziom insuliny i glukozy we krwi. Zawarty w nim rozpuszczalny błonnik zapobiega szybkim wzrostom poziomu glukozy w organizmie i obniża indeks glikemiczny spożywanych posiłków;
  • Chroni przed kamicą nerkową – wyciągi z owsa mają działanie moczopędne oraz chronią nerki i pęcherz moczowy. Krzemionka, którą znajdziemy w owsie zapobiega krystalizowaniu składników mineralnych w układzie moczowym;
  • Zmniejsza stres – zawarte w zbożu witaminy z grupy B, wraz z magnezem, żelazem i potasem łagodzą stres oraz ułatwiają zasypianie i spokojny sen;
  • Zwiększa potencję – wyciągi z ziela owsa są wykorzystywane w preparatach poprawiających potencję;
  • Dba o skórę – preparaty zawierające owies nawilżają skórę, pomagają w regeneracji oraz łagodzą podrażnienia i stany zapalne;
  • Zapobiega niedoczynności tarczycy – owies posiada jod odpowiadający za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy;
  • Ma działanie przeciwnowotworowe – owies dzięki zawartym fitoestrogenom może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka piersi;
  • Pomaga przy zaparciach – w przypadku zaparć warto sięgnąć po płatki owsiane, które dzięki zawartym rozpuszczalnemu błonnikowi pomogą przy zaparciach i poprawią przemianę materii;
  • Wspomaga odchudzanie – owies posiada duże ilości węglowodanów złożonych. Poprzez wolne wchłanianie zapewniają one uczucie sytości na długi czas;
  • Poprawia pracę wątroby – zawarte w owsie aminokwasy usprawniają pracę wątroby i przyczyniają się do produkcji lecytyny.
Zobacz film: "Zalety spożywania owsianki każdego dnia"

2. Zastosowanie owsa

Owies ma wiele zastosowań w różnych branżach. Poniżej przedstawiamy wybrane zastosowania owsa.

Które zboża są najzdrowsze?
Które zboża są najzdrowsze? [7 zdjęć]

Produkty z przetworzonego ziarna są często obecne na półkach sklepów, gdyż mają dłuższą świeżość. Problem

zobacz galerię

2.1. Zastosowanie w branży spożywczej

Owies wykorzystywany jest do produkcji mąki, która charakteryzuje się właściwościami przeciwutleniającymi. Z owsa powstaje także olej charakteryzujący się wysokim stężeniem a-takoferoli oraz a-tokotrienoli, które posiadają właściwości przeciwutleniające.

2.2. Ekstrakt z liści owsa

Składniki owsa mają wiele właściwości zdrowotnych. Dzięki temu stanowią składniki różnych leków. Ekstrakty z owsa pomagają w rzuceniu palenia osobom uzależnionym. Ekstrakty z liści owsa stymulują pracę mózgu.

2.3. Zastosowanie w branży chemicznej

Owies dzięki zawartości skrobi może być wykorzystywany do produkcji klejów. Z łusek owsa tworzy się furfural.

2.4. Pozostałe zastosowania owsa

Owies wykorzystywany jest także w produkcji żwirku dla kotów lub płynów ułatwiających wiercenie. Ponadto jest używany do hodowli drożdży, boczniaków lub wytwarzania pleśniowych białek.

3. Ile kalorii ma owies

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 156 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna 389 kcal 607 kcal
Białko 16,89 g 26,3 g
Węglowodany 66,3 g 103 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 10,60 g 16,54 g
Tłuszcz 6,90 g 10,76 g
Tłuszcze nasycone 1,22 g 1,90 g
Tłuszcze jednonienasycone 2,18 g 3,40 g
Tłuszcze wielonienasycone 2,54 g 3,96 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 0 mg 0 mg
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze