Owies – właściwości i zastosowanie
Owies uważany jest za jedno z najzdrowszych zbóż. Zwiększa odporność, wspomaga odchudzanie, a także pielęgnuje skórę. Sprawdźmy właściwości oraz zastosowanie owsa.
1. Właściwości owsa
Owies posiada wiele cennych wartości odżywczych. Jest źródłem błonnika, wartościowych tłuszczów, węglowodanów, witamin oraz związków i minerałów takich jak: wapń, miedź, sód, potas, magnez oraz luteina.
Oprócz ziaren owsa wykorzystuje się też słomę, ziele i otręby. Także one posiadają wiele cennych dla organizmu substancji (m.in. saponiny, flawonoidy, aminokwasy. Owies charakteryzuje się następującymi właściwościami:
- Zapobiega cukrzycy – cukry złożone (fruktany), które posiada owies wyrównują poziom insuliny i glukozy we krwi. Zawarty w nim rozpuszczalny błonnik zapobiega szybkim wzrostom poziomu glukozy w organizmie i obniża indeks glikemiczny spożywanych posiłków;
- Chroni przed kamicą nerkową – wyciągi z owsa mają działanie moczopędne oraz chronią nerki i pęcherz moczowy. Krzemionka, którą znajdziemy w owsie zapobiega krystalizowaniu składników mineralnych w układzie moczowym;
- Zmniejsza stres – zawarte w zbożu witaminy z grupy B, wraz z magnezem, żelazem i potasem łagodzą stres oraz ułatwiają zasypianie i spokojny sen;
- Zwiększa potencję – wyciągi z ziela owsa są wykorzystywane w preparatach poprawiających potencję;
- Dba o skórę – preparaty zawierające owies nawilżają skórę, pomagają w regeneracji oraz łagodzą podrażnienia i stany zapalne;
- Zapobiega niedoczynności tarczycy – owies posiada jod odpowiadający za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy;
- Ma działanie przeciwnowotworowe – owies dzięki zawartym fitoestrogenom może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka piersi;
- Pomaga przy zaparciach – w przypadku zaparć warto sięgnąć po płatki owsiane, które dzięki zawartym rozpuszczalnemu błonnikowi pomogą przy zaparciach i poprawią przemianę materii;
- Wspomaga odchudzanie – owies posiada duże ilości węglowodanów złożonych. Poprzez wolne wchłanianie zapewniają one uczucie sytości na długi czas;
- Poprawia pracę wątroby – zawarte w owsie aminokwasy usprawniają pracę wątroby i przyczyniają się do produkcji lecytyny.
2. Zastosowanie owsa
Owies ma wiele zastosowań w różnych branżach. Poniżej przedstawiamy wybrane zastosowania owsa.
2.1. Zastosowanie w branży spożywczej
Owies wykorzystywany jest do produkcji mąki, która charakteryzuje się właściwościami przeciwutleniającymi. Z owsa powstaje także olej charakteryzujący się wysokim stężeniem a-takoferoli oraz a-tokotrienoli, które posiadają właściwości przeciwutleniające.
2.2. Ekstrakt z liści owsa
Składniki owsa mają wiele właściwości zdrowotnych. Dzięki temu stanowią składniki różnych leków. Ekstrakty z owsa pomagają w rzuceniu palenia osobom uzależnionym. Ekstrakty z liści owsa stymulują pracę mózgu.
2.3. Zastosowanie w branży chemicznej
Owies dzięki zawartości skrobi może być wykorzystywany do produkcji klejów. Z łusek owsa tworzy się furfural.
2.4. Pozostałe zastosowania owsa
Owies wykorzystywany jest także w produkcji żwirku dla kotów lub płynów ułatwiających wiercenie. Ponadto jest używany do hodowli drożdży, boczniaków lub wytwarzania pleśniowych białek.
3. Ile kalorii ma owies
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 156 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 389 kcal | 607 kcal |
Białko | 16,89 g | 26,3 g |
Węglowodany | 66,3 g | 103 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 10,60 g | 16,54 g |
Tłuszcz | 6,90 g | 10,76 g |
Tłuszcze nasycone | 1,22 g | 1,90 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 2,18 g | 3,40 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 2,54 g | 3,96 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |