Trwa ładowanie...

Jak przechowywać produkty spożywcze, żeby przedłużyć ich trwałość?

Avatar placeholder
20.12.2022 15:41
mrożenie żywności
mrożenie żywności (Getty Images/StefaNikolic)

Marnowanie żywności to poważny problem społeczny. Dane NIK wskazują, że w naszym kraju rocznie marnowanych jest prawie 5 mln ton produktów żywnościowych. Co ważne, ponad połowa trafia do śmieci nie z handlu i z gastronomii, jak mogłoby się wydawać, ale z naszych domów. Jak temu zapobiec? Okazuje się, że odpowiednie przechowywanie artykułów spożywczych pozwala nie tylko dłużej zachować ich świeżość, ale również zaoszczędzić pieniądze. Oto kilka ekologicznych wskazówek, z których warto korzystać na co dzień.

spis treści

1. Czym zastąpić plastikowe pojemniki?

Najprostszą metodą przechowywania żywności jest trzymanie jej lodówce w plastikowych pojemnikach. Ta metoda jest jednak mało skuteczna, a co więcej - nieekologiczna. Istnieje wiele alternatyw dla plastikowych pojemników. Do opakowań ekologicznych można zaliczyć między innymi:

  • słoiki,
  • szklane pojemniki z bambusowymi pokrywkami,
  • naczynia ceramiczne,
  • pojemniki ze stali nierdzewnej.
Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Alternatywą dla folii aluminiowych czy papieru śniadaniowego jest woskowijka. Ta zabawnie brzmiąca nazwa opisuje bawełnianą szmatkę nasączoną specjalną mieszaniną na bazie wosku pszczelego. W woskowijkę można owijać żywność, aby ją przechować lub transportować. I co najważniejsze, jest wielokrotnego użytku oraz biodegradowalna. Powyższe alternatywy umożliwiają ekologiczne przechowywanie żywności.

A jakie są metody przechowywania produktów żywnościowych, umożliwiające zachowanie długotrwałej świeżości artykułów spożywczych? Jedną z nich jest próżniowe przechowywanie żywności.

Poprzez odsysanie powietrza z torebki wielokrotnego użytku lub pudełka można szczelnie zapakować jedzenie. Żywność zapakowana próżniowo jest pozbawiona tlenu, co przekłada się na wydłużenie jej świeżości. Chronione są przed bakteriami, pleśnią.

Bułki czy drób możesz próżniowo przechowywać kilka dni dłużej. Ser żółty będzie zdatny do spożycia nawet po 1-2 miesiącach. Świeże surowe warzywa oraz owoce możesz rozpakować i zjeść nawet po 3 tygodniach.

2. Mrożenie żywności zatrzyma jej świeżość na dłużej

Jednym z najczęstszych powodów marnowania jedzenia jest przekroczenie terminu przydatności do spożycia. Istnieje jednak wiele sposobów umożliwiających długoterminowe przechowywanie żywności. Warto wykorzystać w tym celu suszenie, fermentowanie, marynowanie, wekowanie, mrożenie. Metody te są stosowane od wieków i, co ważne, nie wymagają użycia plastiku ani innych materiałów jednorazowego użytku.

O jednej z nich pisała Paulina Górska, autorka konta na Instagramie eko.paulinagorska. Edukatorka dzieli się ze swoimi obserwatorami praktycznymi sposobami na ekologiczne życie. W jednym poście przypomniała o mrożeniu jako o najprostszej metodzie przechowywania żywności**.

“Czy wiesz, że mrozić możesz: paprykę, czosnek, jajka gotowane, drożdże świeże i suszone, ser żółty, cukinię, suszone pomidory, winogrono, passatę pomidorową, kotlety sojowe, naleśniki, imbir. A nawet... chipsy (!). Ta lista jest o wiele dłuższa”, pisze Paulina Górska. Mrozić można zarówno rzeczy surowe, jak i gotowe już dania oraz wypieki, np. chleby czy ciasta. Produkty trzymaj w przeznaczonych do tego woreczkach oraz pojemniczkach. Nie zapomnij nanieść na nie datę zamrożenia.

Są jednak produkty, których nie można mrozić. Pomidor, cytryna, ogórek zielony mają zbyt dużą ilość wody, dlatego mrożenie odebrałoby im jędrność oraz smak. Zamrożony ser w plastrach po rozmrożeniu będzie kruchy. Można więc uprzednio go zetrzeć.

3. Jak jeszcze przedłużyć trwałość produktów spożywczych? Spradzone triki

Uzupełniając domowe zapasy, łatwo kupić za dużo produktów spożywczych, niż to w rzeczywistości potrzebne. Często dotyczy to warzyw oraz owoców, które szybko ulegają zepsuciu. Polska Izba Żywności Ekologicznej (PIŻE) udostępniła na swojej stronie krótki poradnik, dzięki któremu można uzyskać wiele cennych informacji na temat przechowywania artykułów spożywczych codziennego użytku takich jak warzywa czy owoce. Co zrobić, by przedłużyć świeżość produktów, które na co dzień gościmy w naszych kuchniach?

Do koszyka sklepowego często trafiają ziemniaki, które trzymane w temperaturze pokojowej, lubią puszczać pędy. Można się przed tym uchronić, wkładając do torby z ziemniakami jedno jabłko. Wydzielające etylen jabłka wydłużają ich trwałość. Odwrotnie zadziała jednak cebula, która psuje smak i przyspiesza miękczenie ziemniaka.

Kolejna wskazówka dotyczy bananów. Zawinięcie końcówki folią spowolni ich dojrzewanie. Wielu konsumentom może się wydać to dość abstrakcyjne, ale cebula, przechowywana w rajstopach typu kabaretki, zachowa świeżość na dłużej.

I jeszcze garść wartościowych porad na koniec:

  • Sery warto przechowywać w szklanym pojemniku.
  • Szczypta soli i cukru w środki może zdziałać cuda.
  • Umyte surowe mięso można przechowywać dłużej w szklanym naczyniu przykryte talerzem.
  • Twaróg oraz wędliny zawinięte w pergamin, włożone do pojemnika i do lodówki będą dłużej zdatne do spożycia.

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze