Trwa ładowanie...

Kleik ryżowy - charakterystyka, kalorie i wartości odżywcze, jak go przyrządzić, ciasteczka z kleiku ryżowego

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
16.11.2021 14:20
Kleik ryżowy
Kleik ryżowy (Adobe Stock)

Kleik ryżowy jest daniem lekkostrawnym i sycącym. W jego składzie znajdziemy mnóstwo cennych witamin i minerałów takich jak witaminy z grupy B, witamina E, fosfor, potas czy cynk. W jaki sposób przyrządza się tę potrawę?

spis treści

1. Co to jest kleik ryżowy?

Kleik ryżowy to potrawa popularna niemal na całym świecie. Chętnie sięgają po nią Polacy, Amerykanie, Brytyjczycy, ale przede wszystkim osoby zamieszkujące tereny Azji Południowej i Wschodniej. Danie swoim wyglądem przypomina gęstą, białą lub mleczną papkę. Bazowym składnikiem dania jest ryż basmati, ryż jaśminowy lub arborio. Te krótkie odmiany ryżu od setek lat uprawia się w takich krajach jak Chiny, Indie czy Indonezja.

Kleik ryżowy przygotowywany jest zwykle na wodzie lub mleku. Ponieważ jest niezwykle sycący, ale lekkostrawny, podaje się go małym dzieciom, pacjentom po zabiegach chirurgicznych, a także pacjentom zmagającym się z zatruciem pokarmowym lub niestrawnością.

Zobacz film: "Kitchen Book TV prezentuje kolorowe bezglutenowe kopytka"

Zobacz także:

2. Kalorie i wartości odżywcze w kleiku ryżowym

100 gramów kleiku ryżowego przyrządzonego z wodą posiada wartość energetyczną 52,0 kcal. Taka porcja zawiera również:

  • 0,90 g białka,
  • 11,40 g węglowodanów,
  • 0,04 g cukrów,
  • 0,10 g błonnika,
  • 0,03 g tłuszczów nasyconych,
  • 0,03 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 0,03 g tłuszczów wielonienasyconych,
  • 0,07 mg witaminy B1,
  • 0,02 mg witaminy B2,
  • 1,04 mg witaminy B3,
  • 0,80 mg witaminy B4,
  • 0,08 mg witaminy B5,
  • 0,03 mg witaminy B6,
  • 3,00 µg witaminy B9,
  • 0 µg witaminy B12,
  • 0,02 mg witaminy E,
  • 3,00 mg magnezu,
  • 1,00 mg sodu,
  • 17,00 mg fosforu,
  • 20,0 mg potasu,
  • 1,00 mg wapnia,
  • 0,16 mg cynku,
  • 0,14 mg manganu,
  • 3,00 µg selenu.
  • 3,96 mg żelaza,
  • 0,03 mg miedzi.

3. Jak przyrządzić kleik ryżowy?

Przyrządzenie kleiku ryżowego od podstaw nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Warto pamiętać jednak o tym, że do przygotowania potrawy najlepiej nadają się krótkie odmiany ryżu takie jak ryż basmati, ryż jaśminowy, arborio. W trakcie gotowania odmiany te wydzielają sporą ilość skrobi, dzięki czemu potrawa nabiera kleistej i soczystej konsystencji.

Składniki potrzebne do przyrządzenia kleiku ryżowego:

  • 200 gramów ryżu jaśminowego, basmati lub arborio
  • 2 litry wody.

Do garnka wsypujemy określoną ilość ryżu, a następnie zalewamy produkt wodą. Gotujemy całość na małym ogniu (co jakiś czas ryż należy mieszać, w przeciwnym razie może się on przypalić!). Przyrządzenie potrawy trwa zazwyczaj około sześćdziesięciu minut. Po przygotowaniu potrawa powinna przypominać papkę.

4. Z czym podawać kleik ryżowy?

Mieszkańcy krajów azjatyckich spożywają kleik ryżowy na śniadanie. Potrawę tę łączą zazwyczaj z ugotowanymi jajkami, mięsem czy ulubionymi rybami. W Polsce kleik często podaje się z takimi dodatkami jak:

Kleik bez żadnych dodatków doskonale sprawdza się w diecie niemowląt, osób po operacjach, pacjentów borykających się z niestrawnością, biegunką lub wymiotami.

5. Przepis na ciasteczka z kleiku ryżowego

Przepis na ciasteczka z kleiku ryżowego cieszy się wśród internautów sporą popularnością. Tę pyszną przekąskę z powodzeniem można podawać jako dodatek do kawy czy herbaty na spotkaniach z rodziną czy przyjaciółmi. Do przyrządzenia smakołyku potrzebujemy następujących składników:

  • 1 paczki kleiku ryżowego (produkt ten dostępny jest w większych sklepach spożywczych)
  • 1 kostki masła klarowanego,
  • 1 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 jajek,
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 opakowania cukru waniliowego
  • 4 łyżek wiórków kokosowych.

Sposób przygotowania:

Do miski robota kuchennego przekładamy cukier, cukier waniliowy oraz masło klarowane. Ucieramy do momentu, w którym uzyskamy gładką, puszystą konsystencję. W kolejnym kroku dodajemy trzy jaja kurze, miksujemy masę po każdym dodaniu, do połączenia. Wsypujemy do misy składniki, z których jeszcze nie skorzystaliśmy, miksujemy całość.
Formujemy z ciasta kulki o wielkości orzecha włoskiego, a następnie układamy je na blaszce do pieczenia. W każdej z kulek robimy wgłębienie. Pieczemy ciastka od dwudziestu do dwudziestu pięciu minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza. Słodkości po wypieczeniu powinny mieć ciemnozłotą barwę.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze