Trwa ładowanie...

Gorzka czekolada – właściwości, wpływ na zdrowie i kaloryczność. Ile dziennie możemy zjeść?

Lubisz czekoladę? Smakołyk poprawia ci humor? Nie musisz omijać jej szerokim łukiem, jeśli potrafisz wybrać jej zdrowszą wersję. Gorzka czekolada to najbardziej wartościowa i – jak przyznają koneserzy – najlepsza ze wszystkich rodzajów dostepnych na rynku. Zwykliśmy jeść gorzką czekoladę dla przyjemności, gdy mamy gorszy humor. I faktycznie działa ona w taki sposób. Niewiele osób jednak wie, że ma ona o wiele szersze zastosowanie. Jakie? Poznaj właściwości gorzkiej czekolady.

Zobacz film: "Jak działa na nas czekolada? Ten sam mechanizm, co przy zakochaniu!"

spis treści

1. Co wyróżnia gorzką czekoladę

Gorzka czekolada to produkt spożywczy należący do szerokiej gamy czekolad. Mianem gorzkiej określa się te tabliczki, które zawierają od 70 aż do 99 procent czystego kakao. Nasycenie tym składnikiem decyduje o wyrazistym smaku – dla jednych zbyt mocnym, gorzkim, cierpkim, dla innych zaś najlepszym ze wszystkich. Poza kakao, gorzka czekolada zawiera między innymi: magnez, potas i żelazo. Dzięki czemu poprawia humor, a także koncentrację, pracę mózgu oraz układu krwionośnego. Jej jedzenie pozytywnie wpływa na organizm, o ile odbywa się w rozsądnych granicach.

Pamiętaj jednak, by na początku zaserwować sobie jedynie kawałek, by poznać i przyzwyczaić się do nowego smaku. Gorzka czekolada to bez wątpienia rarytas wśród smakołyków. Aby w pełni korzystać zarówno z jej niezwykłego smaku, jak i wartości zdrowotnych, naucz się rozpoznawać dobrej jakości gorzką czekoladę.

Czym powinna charakteryzować się gorzka czekolada? Jedwabistą, błyszczącą powierzchnią, a miejscu przełamania gładką. Gdy będziesz dzielił gorzką czekoladę na kawałki, usłyszysz też charakterystyczny trzask. Dobra gorzka czekolada nie powinna się kruszyć ani wyginać.

Gorzka czekolada to taka, która skłąda się głównie z kakao
Gorzka czekolada to taka, która skłąda się głównie z kakao

2. Rodzaje czekolady

Abyśmy mogli cieszyć się wszystkimi dobroczynnymi właściwościami gorzkiej czekolady, musimy wiedzieć, jak wybrać tę najlepszą. Przede wszystkim warto się jej przyjrzeć. Dobra czekolada gorzka jest błyszcząca i jedwabista, a także wydziela bardzo delikatny zapach. Jeśli zatem poczujemy aromat kawy, wówczas możemy mieć podejrzenia, iż nie jest to odpowiedni produkt. Kolejna sprawa, to konsystencja gorzkiej czekolady – przy jej łamaniu winniśmy usłyszeć charakterystyczny trzask. Miejsce, w którym czekolada się złamała powinno pozostać gładkie.

Dobry produkt nie powinien się kruszyć ani wyginać. Może to oznaczać, że jest już po terminie przydatności lub ma zły skład. Ostatnia zasada dobrej czekolady gorzkiej, to jej smak. Powinna się rozpływać w ustach i stwarzać cierpki smak, a po czasie powinna się pojawić nutka słodkości.

3. Gorzka czekolada a zdrowie

Gorzka czekolada jest źródłem cennych dla organizmu substancji odżywczych. Warto ją spożywać, by poprawić procesy myślowe, a także pamięć, wzmocnić koncentrację i czas reakcji. Z tego względu dzieci nie powinny spożywać jej zbyt dużo, bowiem mogą czuć się nazbyt pobudzone. Gorzka czekolada dodaje energii, ponieważ w jej składzie obecne są: magnez, potas i żelazo.

Kolejnym dobroczynnym działaniem tego produktu jest zapobieganie poważnym chorobom. Spożywając gorzką czekoladę zmniejszamy ryzyko zapadnięcia na miażdżycę, nowotwory, a także powstawania zakrzepów. Za to wszystko za sprawą obecności flawonoidów.

Czekolada
Czekolada [7 zdjęć]

W wyrobie czekoladopodobnym tłuszcz kakaowy zastąpiony jest innym tłuszczem roślinnym, np. olejem rzepakowym...

zobacz galerię

4. Kiedy warto sięgać po gorzką czekoladę?

Jest wiele powodów, dla których warto spożywać gorzką czekoladę. Te najważniejsze dotyczą zdrowia, bowiem substancje zawarte w gorzkiej czekoladzie pomagają na wielu frontach. Magnez w gorzkiej czekoladzie jako jeden ze składkiów, wpływa na poprawę myślenia, koncentracji, rozjaśnia umysł.

To również doskonała „bomba energetyczna”, którą zawsze warto mieć pod ręką. Z pewnością lepiej dodaje energii niż wszelkie napoje energetyczne lub różnego rodzaju słodycze pełne niezdrowego cukru. Już jedna, dwie kostki dostarczą dużą dawkę potrzebnej dla organizmu energii.

Skład dobrej jakości gorzkiej czekolady to samo zdrowie. Dzięki obecności flawonoidów zapobiega miażdżycy, zakrzepom, nowotworom, udarom. Polifenole z kolei obniżają ciśnienie krwi i wzmacniają serce, a w konsekwencji zapobiegają zawałowi serca. Gorzka czekolada dzięki zawartości teobrominy oczyszcza łagodzi kaszel.

Zobacz także:

Gorzką czekoladę warto spożywać w okresie ryzyka zarażenia się infekcjami, ale również zapatrzeć się w nią, jeśli planujemy intensywny wysiłek fizyczny. Świetnie działa na napięcie mięśni i naczyń krwionośnych, zapobiega sklejaniu się płytek krwi.

Dzięki temu zmniejsza się ryzyko udaru. Ma to również związek z tym, że gorzka czekolada działa wzmacniająco na serce. A to za sprawą polifenoli, które obniżają ciśnienie krwi. Spożywając zatem gorzką czekoladę nie powinniśmy zapaść na zawał serca. Gorzką czekoladę powinni regularnie jeść ci, którzy mają problemy z prawidłowym funkcjonowaniem nerek. Substancje zawarte w produkcie przyczyniają się do ich filtrowania poprzez pobudzanie do pracy.

Czekoladę gorzką można nazwać środkiem moczopędnym, który pomaga w złagodzeniu infekcji dróg moczowych. Wreszcie ostatnim dobroczynnym działaniem jej na organizm jest hamowanie kaszlu. Warto po nią sięgać, gdy dopadnie nas przeziębienie.

5. Ile gorzkiej czekolady możemy zjeść w ciągu dnia?

Gorzka czekolada, choć zdrowa, nadal jest zaliczana do słodyczy i cechuje się dość wysoką kalorycznością. Szczególnie w przypadku czekolad sklepowych, o niewielkiej zawartości kakao. Dietetycy i lekarze przekonują, że odpowiednia dzienna dawka gorzkiej czekolady to nie więcej, niż 20g. Oznacza to, że w ciągu doby nie powinniśmy jeść więcej, inż jedna piąta tabliczki.

Pamiętajmy też, że gorzka czekolada jest tym zdrowsza, im więcej kakao zawiera.

6. O czym pamiętać jedząc gorzką czekoladę

Aby nie zaprzepaścić dobroczynnego wpływu gorzkiej czekolady na zdrowie, warto pamiętać o kilku kwestiach. Ze względu na jej właściwości pobudzające lepiej nie podawać jej dzieciom, które po spożyciu gorzkiej czekolady mogą być zbyt pobudzone. Oczywiście trzeba pamiętać, by nie jeść gorzkiej czekolady bez opamiętania.

Zdecydowanie wystarczy kostka gorzkiej czekolady lub dwie dziennie spożyte jako deser. Kalorie w gorzkiej czekoladzie i tłuszcz, gdy będziemy ją spożywać w nadmiarze, mogą źle wpłyną na figurę. Czujność powinny zachować też osoby uczulone na kakao. Pamiętaj więc o zdrowym rozsądku i ciesz się wspaniałym smakiem i właściwościami gorzkiej czekolady.

7. Ile kalorii ma gorzka czekolada (70-85% kakao)

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 28 g (1 porcja)
Wartość energetyczna 598 kcal 170 kcal
Białko 7,79 g 2,21 g
Węglowodany 45,9 g 13,01 g
Cukier 24,0 g 6,80 g
Błonnik 10,90 g 3,09 g
Tłuszcz 42,6 g 12,09 g
Tłuszcze nasycone 24,5 g 6,94 g
Tłuszcze jednonienasycone 12,78 g 3,62 g
Tłuszcze wielonienasycone 1,26 g 0,36 g
Cholesterol 3,00 mg 0,85 mg
Witamina C 0 mg 0 mg
Gorzka czekolada – właściwości, wpływ na zdrowie i kaloryczność. Ile dziennie możemy zjeść?
Gorzka czekolada – właściwości, wpływ na zdrowie i kaloryczność. Ile dziennie możemy zjeść?

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.