Kumys
Kumys to mleczny napój alkoholowy, który cieszy się ogromną popularnością w Mongolii, Kazachstanie czy Kirgistanie. Podstawowym składnikiem kumysu jest mleko kobyle, ale w niektórych przypadkach do jego produkcji wykorzystuje się mleko owcze, ośle krowie lub wielbłądzie. Co warto wiedzieć o tym napoju? Jakie składniki odżywcze zawiera kumys?
1. Czym jest kumys?
Kumys to napój alkoholowy, produkowany na bazie fermentowanego mleka kobylego. W niektórych przypadkach kumys wytwarzany jest z mleka krowiego, owczego lub wielbłądziego. Po ten niezwykły napój sięgają przede wszystkim koczujące ludy pasterskie, m.in. Tatarzy, Mongołowie, Kazachowie czy Baszkirowie.
Kumys nazywany nierzadko mlecznym winem, powstaje w wyniku alkoholowej fermentacji cukru mlecznego. Charakteryzuje się on rzadką, mlecznobiałą, musującą konsystencją, a także słodko-kwaśnym, drożdżowym smakiem. Kumys przypomina z wyglądu rozcieńczone mleko. Napój może zawierać od 1–2,5 procenta alkoholu.
Podstawowy podział, uwzględniający stopień stężenia kwasu mlekowego pozwala wyodrębnić trzy rodzaje kumysu:
- kumys słaby,
- kumys średni,
- kumys mocny.
Inny podział uwzględnia z kolei czas procesu fermentacji kumysu. W podziale tym występuje:
- kumys żółty (intensywnie pachnący, jednodniowy),
- kumys miodowy (przy jego produkcji wykorzystuje się suszone owoce, miód lub morele),
- tunemel (kumys dwudniowy),
- trzydniowy, czterodniowy lub pięciodniowy kumys (proces fermentacji odbywa się z dodatkiem cynamonu lub cukru trzcinowego).
Napój stał się w Polsce popularny na przestrzeni lat sześćdziesiątych XIX wieku. Informacje o kumysie znalazły się między innymi w publikacji Wiktora Jagielskiego „O kumysie i jego użyciu w medycynie”. Pisał o nim również Bolesław Lutostański w pracy pt. „O działaniu i użyciu leczniczym kumysu…”.
Być może zainteresuje cię także..:
2. Jakie składniki odżywcze zawiera kumys?
Kumys to mleczny napój alkoholowy, zawierający szereg cennych składników odżywczych oraz minerałów. Znajdziemy w nim między innymi:
- witaminę A,
- witaminy z grupy B,
- witaminę C,
- witaminę D,
- witaminę E,
- żelazo,
- tytan,
- miedź,
- jod.
Warto podkreślić, że kumys obfituje również w substancje o działaniu antybiotycznym.
3. Właściwości zdrowotne kumysu
Właściwości zdrowotne kumysu od setek lat znane są osobom zamieszkującym tereny Środkowej Azji. W przeszłości napój ten stosowany był jako środek chroniący przed gruźlicą, nowotworami, cukrzycą, anemią oraz problemami związanymi z układem pokarmowym.
Liczne badania wykazały, że kumys wpływa na zwiększenie liczby leukocytów w organizmie. Skutecznie podnosi poziom hemoglobiny i zapobiega chorobom serca.
Kumys uznawany jest za mocny biostymulator, który usprawnia przemianę materii i poprawia pracę układu nerwowego.
4. Środki ostrożności
Prozdrowotne właściwości kumysu sprawiają, że jest on podawany zarówno dzieciom, jak i osobom dorosłym. W przypadku dzieci należy zachować jednak rozsądek. Niewskazane jest podawanie dużych ilości produktu. Kumys nie powinien być spożywany osoby uczulone na mleko, chorujące na przewlekłe schorzenia układu pokarmowego (np. choroba Leśniowskiego-Crohna, ostre wrzodziejące zapalenie jelita grubego).
Zobacz także: Wpływ prosecco na zdrowie. Sprawdź, dlaczego lepiej unikać tego alkoholu