Trwa ładowanie...

Mąka do pizzy – która najlepsza? Wartości odżywcze i kalorie

Mąka do pizzy jest szalenie ważna, ponieważ to ona wpływa na smak spodu i całego dania. Dodatki pełnią drugorzędną rolę. Odpowiednio dobrana sprawi, że ciasto, mimo długiego wyrabiania, będzie miękkie, delikatne i chrupiące, sos nie będzie przesiąkał, a składniki będą doskonale przylegały. To sekret udanego dania. Jaka mąka jest najlepsza?

Zobacz film: "Czy pszenica to samo zło? Jaka mąka jest najzdrowsza?"

spis treści

1. Jaka najlepsza mąka do pizzy?

Mąka do pizzy jest kluczowym składnikiem dania, a jej wybór determinuje końcową jakość i smak pizzy. To ona decyduje, czy ciasto będzie idealnie wyrobione, delikatne i odpowiednio wilgotne. Dzięki odpowiedniej mące placek, czyli najważniejsza część pizzy, jest taki, jaki być powinien: cienki, chrupki i kruchy.

Mąki różnią się między sobą przeznaczeniem oraz numerem, czyli typem. Nie każda nadaje się do pizzy. Według znawców tematu idealna mąka do pizzy powinna mieć konsystencję talku lub pudru, a i nie może zawierać żadnych dodatków. Taka jest mąka 00, która pozwala przygotować pizzę przypominająca włoski oryginał.

Mąka 00 pasuje nie tylko do pizzy, ale i pieczenia ciast dojrzewających, wymagających drożdży oraz kruchych. Wykorzystuje się ją do wyrobu ravioli, biszkoptów i innych ciasteczek. Pyszna jest także wykonana z niej focaccia. To rodzaj włoskiego, drożdżowego pieczywa podawanego jako przystawka przed daniem głównym lub na śniadanie.

2. Walory odżywcze mąki do pizzy

Mąka do pizzy, czyli typ 00, różni się pod wieloma względami od innych typów mąki. W procesie produkcji jest niemal całkowicie pozbawiona popiołu. Cechuje ją bardzo wysoki stopień zmielenia. To dlatego jest śnieżnobiała i bardzo dobrze oczyszczona, sypka, a przez to delikatna, elastyczna i łatwa od obróbki.

Dzięki właściwościom mąki 00 ciasto, które z niej powstaje, jest odpowiednio wilgotne, miękkie w środku, ale chrupiące na zewnątrz. Nie nasiąka sosem. Zawiera także duże ilości glutenu. Dzięki niemu jest sprężyste i elastyczne, a także łatwe do ugniatania.

Mąka 00 nie ma żadnych właściwości zdrowotnych. Nie zawiera aminokwasów, błonnika, minerałów i witamin. W 100 gramach dostarcza 11 g białka, 70 g węglowodanów oraz 1 gram tłuszczów. W porównaniu z innymi mąkami jest niskokaloryczna (zawiera około 340 kcal).

3. Zamienniki mąki typ 00

Do wyrobu pizzy można zastosować inną mąkę, na przykład białą uniwersalną, jednak trzeba się liczyć z tym, że spód pizzy nie będzie przypominał oryginału. Mąka typ 00 odpowiednik nie istnieje. Najbardziej przybliżone właściwości ma mąka pszenna typ 450 lub 550. Dzięki dużej zawartości glutenu ciasto będzie sprężyste i elastyczne.

Osoby dbające o zdrowie, szukające produktów bogatych w składniki mineralne, mogą użyć mąki pełnoziarnistej, która jest zasobna w błonnik oraz żelazo, cynk i magnez. Jej minusem jest to, że ciężko się ją wyrabia. Pizza przygotowana z maki pełnoziarnistej nie jest też tak miękka, lekka i sprężysta jak zrobiona z innych typów. Ma również inny smak.

Mąka do pizzy typ 00 nie jest dobrym wyborem dla alergików i osób, które w swojej diecie starają się unikać glutenu. Osoby uczulone na tę mieszaninę białek roślinnych mogą wybrać mąkę bezglutenową. To mąka wykonana z tapioki, ciecierzycy, amarantusa lub soi. Ciasto będzie miało jednak inny smak, nie będzie tak kruche i elastyczne, jak zrobione z maki 00.

4. Jak zrobić idealne ciasto na pizzę?

Ciasto oryginalnej włoskiej pizzy może zawierać tylko 4 składniki: mąkę, wodę, sól i drożdże. Uściślając musi to być mąka 00, woda średniej twardości, drożdże o odpowiedniej kwasowości i sól morska. Ciasto trzeba wyrabiać nawet 30 minut. Jego pH powinno wynosić 5,87. Oryginalna pizza powinna być pieczona w kamiennym piecu opalanym drewnem.

Aby przygotować ciasto na pizzę, potrzebne są takie składniki jak:

  • 300 g mąki pszennej (najlepiej typ 00),
  • 190 ml wody,
  • 15 g drożdży świeżych,
  • łyżeczka soli,
  • 1 łyżka oliwy.

Drożdże rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej, ale nie gorącej wody. Dodaj szczyptę cukru i trochę mąki. Tak powstały zaczyn przykryj i zostaw na kwadrans. Pozostałą część mąki i wody, a także sól i oliwę umieść w misce, dodaj wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj ciasto kilkanaście minut ręcznie (lub kilka posługując się robotem kuchennym). Kiedy ciasto będzie elastyczne i gładkie, przykryj je ściereczką i pozostaw na 2 godziny do wyrośnięcia. Powinno potroić swoją objętość.

W tym czasie zrób sos pomidorowy, przygotuj też ulubione dodatki. Piekąc pizzę pamiętaj, by rozgrzać piekarnik wraz z blaszką czy kamieniem do pizzy do maksymalnej temperatury – i to co najmniej 30 minut przed pieczeniem.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.