Trwa ładowanie...

Mąka do pizzy – która najlepsza? Wartości odżywcze i kalorie

Avatar placeholder
17.11.2021 10:45
Mąka do pizzy
Mąka do pizzy (Adobe Stock)

Mąka do pizzy jest szalenie ważna, ponieważ to ona wpływa na smak spodu i całego dania. Dodatki pełnią drugorzędną rolę. Odpowiednio dobrana sprawi, że ciasto, mimo długiego wyrabiania, będzie miękkie, delikatne i chrupiące, sos nie będzie przesiąkał, a składniki będą doskonale przylegały. To sekret udanego dania. Jaka mąka jest najlepsza?

spis treści

1. Jaka najlepsza mąka do pizzy?

Mąka do pizzy jest kluczowym składnikiem dania, a jej wybór determinuje końcową jakość i smak pizzy. To ona decyduje, czy ciasto będzie idealnie wyrobione, delikatne i odpowiednio wilgotne. Dzięki odpowiedniej mące placek, czyli najważniejsza część pizzy, jest taki, jaki być powinien: cienki, chrupki i kruchy.

Mąki różnią się między sobą przeznaczeniem oraz numerem, czyli typem. Nie każda nadaje się do pizzy. Według znawców tematu idealna mąka do pizzy powinna mieć konsystencję talku lub pudru, a i nie może zawierać żadnych dodatków. Taka jest mąka 00, która pozwala przygotować pizzę przypominająca włoski oryginał.

Mąka 00 pasuje nie tylko do pizzy, ale i pieczenia ciast dojrzewających, wymagających drożdży oraz kruchych. Wykorzystuje się ją do wyrobu ravioli, biszkoptów i innych ciasteczek. Pyszna jest także wykonana z niej focaccia. To rodzaj włoskiego, drożdżowego pieczywa podawanego jako przystawka przed daniem głównym lub na śniadanie.

Zobacz film: "Czy pszenica to samo zło? Jaka mąka jest najzdrowsza?"

2. Walory odżywcze mąki do pizzy

Mąka do pizzy, czyli typ 00, różni się pod wieloma względami od innych typów mąki. W procesie produkcji jest niemal całkowicie pozbawiona popiołu. Cechuje ją bardzo wysoki stopień zmielenia. To dlatego jest śnieżnobiała i bardzo dobrze oczyszczona, sypka, a przez to delikatna, elastyczna i łatwa od obróbki.

Dzięki właściwościom mąki 00 ciasto, które z niej powstaje, jest odpowiednio wilgotne, miękkie w środku, ale chrupiące na zewnątrz. Nie nasiąka sosem. Zawiera także duże ilości glutenu. Dzięki niemu jest sprężyste i elastyczne, a także łatwe do ugniatania.

Mąka 00 nie ma żadnych właściwości zdrowotnych. Nie zawiera aminokwasów, błonnika, minerałów i witamin. W 100 gramach dostarcza 11 g białka, 70 g węglowodanów oraz 1 gram tłuszczów. W porównaniu z innymi mąkami jest niskokaloryczna (zawiera około 340 kcal).

3. Zamienniki mąki typ 00

Do wyrobu pizzy można zastosować inną mąkę, na przykład białą uniwersalną, jednak trzeba się liczyć z tym, że spód pizzy nie będzie przypominał oryginału. Mąka typ 00 odpowiednik nie istnieje. Najbardziej przybliżone właściwości ma mąka pszenna typ 450 lub 550. Dzięki dużej zawartości glutenu ciasto będzie sprężyste i elastyczne.

Osoby dbające o zdrowie, szukające produktów bogatych w składniki mineralne, mogą użyć mąki pełnoziarnistej, która jest zasobna w błonnik oraz żelazo, cynk i magnez. Jej minusem jest to, że ciężko się ją wyrabia. Pizza przygotowana z maki pełnoziarnistej nie jest też tak miękka, lekka i sprężysta jak zrobiona z innych typów. Ma również inny smak.

Mąka do pizzy typ 00 nie jest dobrym wyborem dla alergików i osób, które w swojej diecie starają się unikać glutenu. Osoby uczulone na tę mieszaninę białek roślinnych mogą wybrać mąkę bezglutenową. To mąka wykonana z tapioki, ciecierzycy, amarantusa lub soi. Ciasto będzie miało jednak inny smak, nie będzie tak kruche i elastyczne, jak zrobione z maki 00.

4. Jak zrobić idealne ciasto na pizzę?

Ciasto oryginalnej włoskiej pizzy może zawierać tylko 4 składniki: mąkę, wodę, sól i drożdże. Uściślając musi to być mąka 00, woda średniej twardości, drożdże o odpowiedniej kwasowości i sól morska. Ciasto trzeba wyrabiać nawet 30 minut. Jego pH powinno wynosić 5,87. Oryginalna pizza powinna być pieczona w kamiennym piecu opalanym drewnem.

Aby przygotować ciasto na pizzę, potrzebne są takie składniki jak:

  • 300 g mąki pszennej (najlepiej typ 00),
  • 190 ml wody,
  • 15 g drożdży świeżych,
  • łyżeczka soli,
  • 1 łyżka oliwy.

Drożdże rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej, ale nie gorącej wody. Dodaj szczyptę cukru i trochę mąki. Tak powstały zaczyn przykryj i zostaw na kwadrans. Pozostałą część mąki i wody, a także sól i oliwę umieść w misce, dodaj wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj ciasto kilkanaście minut ręcznie (lub kilka posługując się robotem kuchennym). Kiedy ciasto będzie elastyczne i gładkie, przykryj je ściereczką i pozostaw na 2 godziny do wyrośnięcia. Powinno potroić swoją objętość.

W tym czasie zrób sos pomidorowy, przygotuj też ulubione dodatki. Piekąc pizzę pamiętaj, by rozgrzać piekarnik wraz z blaszką czy kamieniem do pizzy do maksymalnej temperatury – i to co najmniej 30 minut przed pieczeniem.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze