Trwa ładowanie...

Makówki (makiełki) - kalorie i wartości odżywcze, przepis

Makówki (makiełki) to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych, składająca się z namoczonego chleba oraz masy makowej z bakaliami. Danie ma słodki smak i dość dużą ilość kalorii, podawane jest w niewielkich miseczkach lub większych naczyniach do samodzielnego nałożenia. Jak zrobić makówki?

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

spis treści

1. Czym są makówki?

Makówki (makiełki) to potrawa wigilijna, znana pod tą nazwą głównie na Śląsku. Składa się z maku, chałki, bułek lub sucharków, mleka lub wody, miodu oraz dowolnych bakalii.

Najczęściej dodawane są rodzynki, migdały, orzechy, wiórki kokosowe, skórka pomarańczowa lub figi. Danie ułożone jest warstwowo, namoczone pieczowo przekładane jest masą makową.

W innych regionach Polski częściej używana nazwa to makiełki lub makiołki, choć większą popularnością cieszą się kluski z makiem, zawierające makaron zamiast chleba.

Makówki i kluski z makiem są przygotowane wyłącznie w okresie świątecznym i są uznawane za jedną z najważniejszych potraw wigilijnych.

Przepis na to danie różni się w zależności od miasta i konkretnej rodziny. Niektórzy masę przygotowują używając wody, inni natomiast są przekonani, że jedynie z dodatkiem mleka ma wyjątkowy smak.

Zwolennicy słodkich rzeczy łączą mak z chałką, pozostali zalecają użycie pszennych kajzerek lub chleba. Głosy dzielą się również w kwestii użycia suchego maku lub gotowej masy z puszek.

Najważniejsze jest jednak to, by finalnie makówki miały konsystencję mokrego, rzadkiego piasku. Przed podaniem warto przechowywać je w lodówce.

Makówki w 100 gramach zawierają:

  • wartość energetyczna - 237,95 kcal,
  • tłuszcz - 10,13 g,
  • węglowodany - 30,63 g,
  • białko- 6,53 g.

Głównym składnikiem makówek jest mak, zawierający sporą ilość tłuszczu oraz błonnika. Dodatkowo jest źródłem wielu cennych witamin i składników odżywczych, takich jak wapń, potas, fosfor, sód, żelazo, mangan, miedź, witamina C, B1, B2, B3 ora B6. Substancje te mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, pracę serca, nerek oraz mięśni.

2. Przepis na makówki

Składniki:

  • chałka,
  • 200 g zmielonego maku,
  • 280 ml mleka,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • 100 g rodzynek,
  • 50 g płatków migdałowych,
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich,
  • mieszanka bakalii do dekoracji,
  • masło,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • pół szklanki mleka,
  • pół szklanki gorącej wody.

Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy odrobinę wody, wsypujemy mak, dodajemy 280 ml mleka i gotujemy całość na małym ogniu przez kilka minut. Następnie dodajemy miód, nie przerywając mieszania.

Na koniec do maku wrzucamy rodzynki, migdały oraz orzechy. Garnek zestawiamy z kuchenki i pozostawiamy do ostygnięcia. Kolejnym krokiem jest namoczenie plasterków chałki w mieszance, składającej się z odrobiny masła, 2 łyżeczek cukru, pół szklanki mleka i orącej wody.

Większą miskę wykładamy namoczoną chałkę, pokrywamy częścią masy, na wierzch ponownie układamy bułki i masę. Górę ozdabiamy mieszanką bakalii w dowolny sposób.

Zobacz także:

Makówki (makiełki) - kalorie i wartości odżywcze, przepis
Makówki (makiełki) - kalorie i wartości odżywcze, przepis (adobestock)
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.