Trwa ładowanie...

Wiórki kokosowe - wartości odżywcze, zastosowanie i szkodliwość

Avatar placeholder
19.04.2024 10:23
Wiórki kokosowe to małe, cienkie kawałki miąższu kokosowego, które są pozyskiwane z orzecha kokosowego.
Wiórki kokosowe to małe, cienkie kawałki miąższu kokosowego, które są pozyskiwane z orzecha kokosowego. (Adobe stock)

Wiórki kokosowe to produkt spożywczy, który znajduje zastosowanie w sztuce kulinarnej głównie kuchni azjatyckiej. Ich zaletą jest wyjątkowy smak. A jak wiórki kokosowe wpływają na zdrowie? Kiedy przynoszą korzyści, a kiedy mogą szkodzić?

spis treści

1. Co to są wiórki kokosowe?

Wiórki kokosowe to małe, cienkie kawałki miąższu kokosowego, które są pozyskiwane z orzecha kokosowego. Są dostępne w różnych formach: świeże, suszone, kandyzowane czy w postaci chipsów.

Rozdrobniony miąższ kokosowy wykorzystuje się w przemyśle, głównie spożywczym (np. do produkcji mleka kokosowego, oleju kokosowego czy słodyczy) oraz w kuchni. Może być spożywany na surowo jako przekąska, dodawany do wielu potraw, tak dań głównych, jak i deserów oraz ciast, tak ich przygotowywania, jak i dekorowania. Można je poddawać obróbce termicznej, zarówno gotować i piec, jak i prażyć.

2. Wiórki kokosowe - wartości odżywcze, kalorie i indeks glikemiczny

Wiórki kokosowe są bogate w błonnik, minerały, witaminy oraz tłuszcze nasycone. Są produktem wysokokalorycznym. Porcja 100 g dostarcza 657 kcal. W dużej mierze wynika to z bardzo wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Wiórki kokosowe zawierają:

  • 67 g tłuszczu,
  • 5,9 g węglowodanów,
  • 5,6 g białka,
  • błonnika pokarmowego, który może pomóc w regulacji procesów trawiennych i poprawie funkcjonowania jelit.
  • minerały, takie jak potas, fosfor, magnez, żelazo, mangan,
  • witaminy E i B3.

Co ważne, wysoka zawartość tłuszczu i błonnika pokarmowego oraz niska zawartość węglowodanów sprawia, ze wiórki kokosowe to produkt o niskim indeksie glikemicznym (IG=45).

Wiórki kokosowe - błonnik pokarmowy

Wiórki kokosowe warto wprowadzać do diety ze względu na błonnik pokarmowy, który może pomóc w regulacji trawienia, utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi oraz uczucia sytości i zapobieganiu nadmiernemu spożywaniu kalorii, co może być korzystne dla zdrowia, a także kontroli wagi.

Trzeba jednak pamiętać, że nadmierne spożycie wiórków kokosowych może przyczynić się do nadmiernego spożycia kalorii, co z kolei może mieć negatywny wpływ na kontrolę wagi. Nie należy spożywać więcej niż 10-20 g wiórków kokosowych dziennie.

3. Czy wiórki kokosowe mogą pomóc w kontroli wagi?

Wiórki kokosowe mogą być wartościowym składnikiem diety dla osób, które chcą kontrolować wagę ciała (pod warunkiem, że są spożywane z umiarem, stanowią element zbilansowanej diety oraz regularnej aktywności fizycznej).

Ma to związek nie tylko z tym, że zawierają błonnik i są łatwostrawne, przez co mogą stanowić alternatywę dla przekąsek wysokokalorycznych, które zwykle zawierają duże ilości cukru i sztucznych składników. Ich konsumowanie może zaspokoić uczucie sytości i ochoty „na słodkie”, co może pomóc w kontrolowaniu apetytu i zmniejszaniu ochoty na podjadanie między posiłkami.

4. Wiórki kokosowe szkodliwe?

Czy wiórki kokosowe są zdrowe? Tak, z uwagi na składniki odżywcze, w tym zdrowe tłuszcze (średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe MCT, które mogą przyspieszyć metabolizm i pomóc w spalaniu tłuszczu).

Niemniej nie należy ich jeść zbyt często i w za dużych ilościach z uwagi na obecność nasyconych kwasów tłuszczowych (94%). Dlaczego? Nasycone kwasy tłuszczowe sprzyjają wzrostowi poziomu cholesterolu frakcji LDL i chorobom sercowo-naczyniowym.

Wiórki kokosowe to produkt, na który powinny uważać zwłaszcza osoby zmagające się z hipercholesterolemią i hipertriglicerydemią, zespołem metabolicznym oraz cukrzycą. Warto mieć na uwadze, że niektóre osoby mogą być uczulone na składniki zawarte w kokosie, co może prowadzić do wystąpienia reakcji alergicznych lub nietolerancji pokarmowej.

Ponadto nadmierna ilość błonnika może niektórym osobom powodować problemy trawienne, takie jak wzdęcia czy bóle brzucha.

5. Wiórki kokosowe – do czego ich używać?

Wiórki kokosowe można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Spożywa się je jako przekąskę, a i dodaje do:

  • zup, curry i dań głównych (mięsnych, warzywnych, rybnych),
  • musli, płatków śniadaniowych, owsianki, jaglanki,
  • koktajli, smoothie, jogurtów,
  • sałatek owocowych lub warzywnych,
  • lodów,
  • kisielu, budyniu, puddingu,
  • bułeczek, bagietek,
  • naleśników, omletów,
  • deserów,
  • ciasteczek,
  • muffinek, babeczek,
  • ciast. Popularne ciasto z wiórkami kokosowymi to sernik z wiórkami kokosowymi wewnątrz masy, ale i sernik z wiórkami kokosowymi na wierzchu,
  • domowych słodyczy, takich jak batony, kulki kokosowe, trufle czy praliny (połącz wiórki kokosowe z innymi wartościowymi składnikami, takimi jak daktyle, orzechy, kakao czy masło orzechowe).

Przepis na szybkie ciasto z wiórkami kokosowymi

Aby upiec ciasto z wiórkami kokosowymi, potrzebne są takie składniki jak:

  • 180 g mąki pszennej (warto zamienić ją na mąkę orkiszową lub eksperymentować z innymi rodzajami mąk),
  • 300 ml mleka,
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 50 g cukru (mniej lub więcej, według preferencji i uznania) lub zamiennika (np. ksylitol, erytrol),
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Produkty sypkie: mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i cukier wymieszaj, dodaj mleko, wymieszaj ponownie. Ciasto wlej do blaszki. Piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni (dłużej bądź krócej, w zależności od piekarnika). I gotowe.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze