Mięso mielone - charakterystyka, kaloryczność, czym kierować się przy zakupie
Mięso mielone stanowi nieodłączny element wielu potraw w kuchni polskiej. Sięgamy po nie wówczas, gdy chcemy przyrządzić gołąbki, kotlety mielone, pulpety, kartacze czy tatara. Czym kierować się przy zakupie mięsa mielonego?
1. Co to jest mięso mielone?
Mięso mielone, wedle definicji z rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) jest mięsem bez kości, rozdrobnionym na kawałki (zmielonym lub posiekanym), a także zawierającym mniej niż 1 procent soli.
Firmy zajmujące się przemysłem spożywczym lub gastronomicznym do mielenia mięsa używają spiralno-śrubowych maszyn mielących. Mięso można oczywiście zmielić również w warunkach domowych za pomocą ręcznej lub elektrycznej maszynki.
Polacy chętnie wybierają zmielone mięso czerwone np. wieprzowe lub wołowe. Wołowina zawiera więcej przyswajalnego żelaza niż wieprzowina. Stanowi ona doskonałe źródło witaminy A, witaminy E, żelaza, cynku, selenu, ryboflawiny, pirydoksyny, kobalaminy, a także niacyny.
W mięsie wieprzowym również występują ważne dla naszego organizmu witaminy oraz składniki mineralne np. witamina B1, witamina B6, witamina B12, witamina A, witamina, cynk, potas, żelazo, sód.
Osoby, które nie przepadają za mięsem czerwonym, mogą sięgnąć po zmielone mięso drobiowe z kurczaka czy indyka. W każdym z tych dwóch rodzajów mięs znajdziemy łatwo przyswajalne, pełnowartościowe białko. Indyk to doskonałe źródło takich substancji jak niacyna, selen, witamina B6, witamina B12 czy cynk. Mięso kurczaka zawiera z kolei witaminy z grupy B, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
2. Ile kalorii ma mięso mielone?
Mięso mielone z wołowiny w 100 gramach posiada wartość energetyczną 254 kcal. Porcja ta dostarcza naszemu organizmowi:
- 17,17 g białka,
- 7,58 g tłuszczów nasyconych,
- 8,85 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,52 g tłuszczów wielonienasyconych,
- 71,0 mg cholesterolu,
- 18,00 mg wapnia,
- 1,94 mg żelaza,
- 17,00 mg magnezu,
- 158 mg fosforu,
- 270 mg potasu.
W 100 gramach mielonego mięsa wieprzowego występuje 263 kalorii, 16,88 g białka, 72,0 mg cholesterolu, 0,73 mg witaminy B1, 0,24 mg witaminy B2, 4,34 mg witaminy B3. Dodatkowo, dana porcja wieprzowiny dostarcza do naszego organizmu 0,88 mg żelaza, 19,00 mg magnezu, 175 mg fosforu,14,00 mg wapnia, 287 mg potasu.
W 100 gramach surowego mielonego mięsa z kurczaka znajdziemy 143 kcal. W porcji tej występuje również 17,44 g białka, 0,04 g węglowodanów, 8,10 g tłuszczów, 5,58 mg witaminy B3, 58,8 mg witaminy B4, 1,09 mg witaminy B5, 0,51 mg witaminy B6, 0,82 mg żelaza, 21,0 mg magnezu, 178 mg fosforu.
3. Czym kierować się przy zakupie mięsa mielonego?
Na co zwracać szczególną uwagę kupując mielone mięso wołowe, wieprzowe czy drobiowe? Przede wszystkim na kolor drobno posiekanego mięsnego produktu. Świeża wołowina powinna mieć barwę delikatnie purpurową, wieprzowina różowo-czerwoną. Świeże mięso drobiowe posiada z kolei kolor bladoróżowy.
Zmiana koloru nie zawsze jednak oznacza, że produkt nie nadaje się do spożycia. Kontakt mięsa z powietrzem i promieniowaniem widzialnym może skutkować procesami utleniania, fotooksydacją mioglobiny, a w konsekwencji zmianą zabarwienia na szare. Pod żadnym pozorem nie powinniśmy jednak sięgać po mięso zepsute. Takie posiada zazwyczaj ostry, brzydki zapach. Może wydawać się nam również lepkie i kleiste.