Trwa ładowanie...

Polacy nie doceniają. Mięso wolne od antybiotyków i hormonów

Avatar placeholder
29.04.2024 17:23
Najzdrowsze mięso. Smaczny wybór na grilla
Najzdrowsze mięso. Smaczny wybór na grilla (Getty Images)

Majówka to doskonały czas na rozkoszowanie się wyjątkowymi smakami, a dziczyzna stanowi idealny wybór dla tych, którzy pragną czegoś wyjątkowego na swoim grillu. Delikatne mięso jest doskonałym dodatkiem do majówkowej uczty, ze względu na niepowtarzalny smak i aromat. Nie bez znaczenia są też wartości odżywcze.

spis treści

1. Zalety spożywania dziczyzny

Dziczyzna wyróżnia się bogatym i wyjątkowym smakiem. Ze względu na wyższą cenę i trudniejszy dostęp, często jest postrzegana jako luksusowy dodatek do diety. Mimo to przyrządzanie jej nie różni się znacząco od przygotowywania innych rodzajów mięsa.

Dziczyznę można piec, gotować, smażyć i dusić, jest też świetnym wyborem na grilla, mięso przyrządzone na ruszcie zyskuje charakterystyczny aromat.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Eksperci są zgodni, że dziczyzna jest zdrowsza niż mięso z hodowli. Jest to spowodowane głównie jej niską zawartością tłuszczu, dzięki czemu jest mniej kaloryczna - 100 gramów mięsa zawiera zaledwie 120 kalorii.

Jest więc chudsza niż mięso z kurczaka, wieprzowiny czy wołowiny. Jest znakomitym źródłem białka, minerałów, takich jak żelazo, wapń, fosfor, magnez) oraz witamin, szczególnie z grupy B. Zawiera również kwas linolowy, który ma korzystny wpływ na układ krążenia.

Pochodzi od zwierząt żyjących na wolności, odżywiających się naturalnie bez antybiotyków czy hormonów wzrostu.

- Dzikie zwierzęta odżywiają się pokarmem leśnym. Nie skażonym pestycydami, chemią rolną czy antybiotykami niezbędnymi w masowym chowie zwierząt. To mięso czyste, odpowiednie nawet dla alergików. Jedynie dna moczanowa jest przeciwwskazaniem do jedzenia dziczyzny, ale osoby z tą chorobą powinny unikać wszystkich mięs, więc nie dyskwalifikuje to dziczyzny w stosunku do np. wołowiny - komentowała dietetyczka Aleksandra Tatarata w rozmowie z WP abcZdrowie.

2. Przepisy z dziczyzną

Mięso z dzikich zwierząt, takich jak sarna, jeleń, dzik, zając, przepiórka czy kuropatwa, jest podstawą wielu wyjątkowych przepisów, takich jak bigos z dziczyzny czy pasztet z dziczyzny.

Dania te charakteryzują się niepowtarzalnym aromatem, wśród popularnych potraw znajduje się także gulasz oraz pieczeń. W Polsce często wyszukiwaną pozycją jest kiełbasa z dziczyzny, znana z intensywnego smaku.

10 warzyw, które idealnie zastępują mięso
10 warzyw, które idealnie zastępują mięso [11 zdjęć]

Chciałbyś ograniczyć spożycie mięsa lub w ogóle z niego zrezygnować? Nic prostszego! Istnieje mnóstwo

zobacz galerię

3. Jak przyrządzić dziczyznę na grillu?

Przygotowanie dziczyzny na grillu może być prawdziwą ucztą dla podniebienia. Podstawą jest przygotowanie marynaty, która podkreśli smak mięsa i zachowa jego soczystość. Warto użyć mieszanki ziół, przypraw, oliwy z oliwek, octu balsamicznego i czosnku.

Pokrojone w plastry mięso należy zalać marynatą i pozostawić na całą noc w lodówce. Dziczyznę układamy na rozgrzanym grillu i regularnie obracamy, aby uniknąć przesuszenia. Po zdjęciu mięsa z rusztu należy je pozostawić na kilka minut, a następnie podawać z pieczonymi ziemniakami i sałatką.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze